POREZNO RASTEREĆENJE

Plenković iznenada najavio smanjenje PDV-a zbog energetske krize, evo na što će se sve odnositi

Rekao je da će Ministarstvo financija i ministar Marko Primorac u dogovoru sa njim pustiti u javno savjetovanje izmjene Zakona o PDV-u

Andrej Plenković

 Milan Kammermayer/Afp

Premijer Andrej Plenković nakon obilaska tvornice duhana BAT u Kanfanaru najavio je smanjenje PDV-a na ogrjevna drva, brikete, sječke te toplinsku energiju iz toplinskih stanica s 13 na 5 posto.

- Iskoristio bih ovu priliku da najavim da smo u sklopu ovog paketa zakona, koje mijenjamo zbog uvođenja eura u Hrvatsku, odlučili u kontekstu novih izazova, a to je poskupljenje energenata. napraviti još jedan dodatni iskorak u vidu poreznog rasterećenja. Tako da će Ministarstvo financija i ministar Marko Primorac u dogovoru sa mnom pustiti u javno savjetovanje izmjene Zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a, koja je sada na 13 posto, na stopu od 5 posto za ogrjevna drva, za pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica. Time dodatno rasterećujemo naše građane. Država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i rastom cijena energenta s kojima smo svi suočeni, globalno, na razini Europe i mi u Hrvatskoj, kazao je Plenković koji vjeruje da će Hrvatski sabor, kada se sastane nakon stanke, vrlo brzo usvojiti ovaj prijedlog.

Inače, Plenkoviću je ovo treći posjet kanfanarskoj tvornici koja je nedavno uložila čak 600 milijuna kuna u novi proizvodni pogon.

- Ovo je naš treći posjet tvornici u zadnje tri godine. Ostvarili smo dobru suradnju, kazao je premijer Plenković. Dodao je da Vlada pozdravlja ulaganja koja su se dogodila nakon njihova zadnjeg susreta, od više od 600 milijuna kuna, a kada se zbroje sve investicije dolazi se do brojke od više od 100 milijuna eura.

- Ono što je posebno važno je da ima 1200 zaposlenih što je dodatna vrijednost za Istru. Prije posjeta Kanfanaru bili smo u Vodnjanu gdje smo razgovarali sa vlasnicima i upravom Infobipa, našim unicornom o nizu aktivnosti koje oni poduzimaju, kazao je Plenković na kraju posjeta Istarskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:40