AFERA ‘TRI MAJMUNA‘

Plenković ima poruku za Grbina : ‘Ne prati, uključuje se kasno, vadi izjave iz konteksta...‘

‘Bilo bi bolje da je osudio izjavu gospodina iz Tri majmuna‘, rekao je Plenković o izjavi predsjednika SDP-a Peđe Grbina
Plenković i kafić 'Three monkeys'
 Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U Šibeniku je svečano otvorio Adriatic Business centar te posjetio Tvrtku Impol-TLM d.o.o. gdje se sastao s predstavnicima Uprave. Nakon toga se obratio novinarima.

- Ovdje na prostoru bivšega TLM-a umjesto zapuštenog objekta danas imamo ovaj sjajan centar koji će omogućiti poduzetnicima i inovatorima da dođu i prionu svom poslu i idejama, rekao je Plenković, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

Upitan o reotkupu INA-e i poruci iz MOL-a, Plenković kaže:

- Nismo u problemu. Razgovori traju, podaci o pregovorima su tajni i takvi će ostati. INA je kompanija koja je na burzi i ove razgovore ne vodimo na način da možemo utjecati na vrijednost dionica kompanije.

Novinari su ga upitali i kako Vlada može utjecati na osjetljivost banaka, nakon što su postrožile kredite.

- Što se tiče HAMAG-a, tu je već do sada više od 3,5 tisuće zahtjeva podnešeno. Oko 800 milijuna je već angažirano. Što se tiče komercijalnih banaka, mi ćemo s njima razgovarati i želimo da budu jedni od aktera koji će pomoći revitalizaciji gospodarstva. Bez obzira na njihove pristupe očekujemo da budu tu uz hrvatsko gospodarstvo.

Plenković je najavio i da će imenovanje čelnog čovjeka Središnjeg ureda za obnovu biti u četvrtak te da je riječ o osobi 'koja se razumije u tematiku'.

Na pitanje je li razgovarao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem o imenovanju suca Vrhovnog suda, Plenković kaže da nije.

- Nismo razgovarali. Ponovit ću da je cijela poanta izmjene zakona o sudovima da se uključi Državno sudbeno vijeće. Ne vidim problem da pravni stručnjak koji ima tu ambiciju ne podnese kandidaturu na javni poziv. Cijela ta situacija mi djeluje neočekivano i nepotrebno.

Osvrnuo se i na cijepljenje preko reda.

- Od početka sam govorio stožeru, ministru i HZJZ-u da je jako važno da cijela ta piramida kad cjepivo dođe, distribuira se, bude dobro organizirana, sukladna nacionalnom planu cijepljenja. To smo usvojili da bismo mogli pratiti najugroženije, najizloženije, rizične skupine... Očito je došlo do nekih devijacija. Dobro je da stiže veći broj cjepiva, do kraja ožujka ćemo imati 700.000 doza. Od danas pet tjedana ćemo procijepiti više od 400.000 ljudi, možda i 500.000. Na dobrom smo putu, angažirani smo. Svi u EU smo u istoj poziciji, svi su jednako ljuti i frustrirani na sporu dostavu cjepiva. U razgovoru s čelnicima farmaceutskih kompanija smo da se ispune obaveze. Vlada je bila dobar gospodar. Naručili smo 1,9 doza Pfiztera, milijun Moderne, 2,7 AstraZenece, 900.000 doza Johnson-Johnsona... Po toj logici bismo imali dovoljno doza za više od cijele populacije koja je predodređena da primi cjepivo. Sada je pitanje odobravanja i fizičke proizvodnje i dostave. Mi želimo što veći broj ljudi porcijepiti do ljeta, a na ministru zdravstva je da ispita ove situacije, rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali o jučerašnjoj izjavi, kada je rekao da je izjava vlasnika riječkog kafića diskriminacija i usporedio ju s odnosom prema Židovima. Tu je Plenkovićevu izjavu osudio čef SDP-a Peđa Grbin.

- Bilo bi bolje da je osudio izjavu gospodina iz Tri majmuna. Vjerojatno Grbin ne prati igru nego se uključuje kasno, krivo, izvrnuto... Ako netko kaže nisu dobrodošli članovi HDZ-a, simpatizeri i birači, to se zove diskriminacija. Gradonačelnik Obersnel je rekao da treba smiriti strasti. Da je vlasnik kafića bio član HDZ-a i rekao da neće primiti SDP-ovce, Srbe, Židove, Rome, što bi se tada dogodilo? Ja sam pratio i vidio mlake reakcije, ignoriranje javnosti koja skače do neba kad je obrnuto. Bilo bi dobro da je Grbin osudio, a on ne prati igru, vadi iz konteksta... Ako netko takav za današnji HDZ napiše da svatko tko misli drukčije proglašava srbočetnikom. Piše da ja kažem to. I to govori meni nakon što smo učinili enormne napore protiv drugih političkih aktera u Saboru koji bi eliminirali manjine iz tog tijela, koji su protiv pomirbe, suživota, zaštite manjinskih prava... E onda ja moram ustati i reći ne. Radi europskih vrijednosti, hrvatskih vrijednosti, dobrobiti hrvatskog društva... Takve izjave su jadne. Izjava Grbina je jadna, patetična, politički promašena, neispravna, pogrešna, kaže Plenković.

Upitan je li kampanja za lokalne izbore već počela, kaže:

- Mi smo redovito po županijama, vlada je pružila ruku. Županije, bez obzira tko im je na čelu, integrirane su u ukupne aktivnosti na državnoj razini. To i od mene podrazumijeva da budem u Hrvatskoj. Ja ću putovati po Hrvatskoj kao i protekle četiri godine, kampanja ima svoje rokove, a ovo su najnormalnije aktivnosti koje nikakvi komentari u blic izrezanim vijestima neće spriječiti. Zar mislite da bismo stalno trebali sjediti u uredu i nigdje ne izaći, rekao je Plenković.

Premijer će u 14,25 sati u Zadarskoj županiji obići radove na projektu navodnjavanja u Baštici te potom, u 15,15 sati, obići gradilište ribarske luke Gaženica. U 15.30 sati prigodno će se obratiti prilikom svečanog uručenja odluke o dodjeli sredstava iz mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa" Ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima, odluke iz mjere "Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta" te odluke o financiranju iz Programa razvoja područja otoka. Plenković će se u 16 sati sastati sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem te će u 16,40 sati posjetiti ured udruge Liga za borbu protiv raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:54