OBRAĆANJE PREMIJERA

Plenković: HEP danas nije tema. Neće biti ni sutra. Dodik na Hvaru? Vrlo mistično, očekujem reakciju oporbe...

Prokomentirao je i Vrhovni sud: ‘Njihova odluka produžila je trajanje štrajka u pravosuđu‘
 Damjan Tadic/Cropix

Nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske u četvrtak poslijepodne javnosti se obratio premijer Andrej Plenković.

- Dvije su krupne političke teme. Imali smo najgore nevrijeme od kada postoje mjerenja te želimo izraziti sućut preminulima, rekao je premijer pa potom zahvalio svim hitnim službama i drugim ljudima koji su pomogli u saniranju štete.

- Mi ćemo pomoći svim županijama, posebno Vukovarsko-srijemskoj županiji kojoj ide oko 7 milijuna eura od ovih 20 milijuna koje ćemo dati za saniranje štete od nevremena, rekao je Plenković.

- Druga tema je okončanje štrajka službenika i namještenika u pravosuđu kojima se dižu plaće za 12 posto, što će iznositi između 160 i 180 eura, ovisno o koeficijentima. Na taj način nastavljamo politiku dizanja plaća i veselimo se novim razgovorima sa sindikatima početkom rujna kada će se raspravljati o koeficijentima. Naša namjera je da se dignu plaće i da se maksimalno ujednače plaće, zbog čega radimo veliku reformu. Ona je ozbiljna, važna i sustav plaće učinit će pravednijim i transparentnijim, rekao je premijer.

Plenković se osvrnuo i na "neobičnu" odluku Vrhovnog suda koji je štrajk službenika i namještenika u pravosuđu proglasio zakonitim: - To je možda i doprinijelo dužini trajanja štrajka, rekao je.

Upitan misli li da može doći do lančane reakcije zbog štrajka pravosudnih službenika, Plenković je rekao kako smatra da je važno da javnost shvati da Vlada mora brinuti o cjelini.

- Ne vidim nikakve konkretne najave da bi drugi štrajk bio na dnevnom redu, rekao je premijer dodajući da će dio ministara i sljedeći tjedan ostati u Zagrebu i raditi.

Plenković je poručio i kako nije znao da Milorad Dodik dolazi na Hvar u posjet predsjedniku Republike.

- To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja", komentirao je Plenković Dodikov dolazak helikopterom na Hvar na radni sastanak s Milanovićem.

- Očekujem hitnu inicijativu oporbe da se smjesta sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi ta tema kako je netko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku - rekao je Plenković, audirajući na nedavnu izvanrednu sjednicu parlamenta koju je Mlanović sazvao na inicijativu oporbe o štrajku u pravosuđu i tzv.plinskoj aferi.

Premijer uvjerava da bi, da se poštovao protokol, sve hrvatske službe odobrile Dodikov posjet. "Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može dolaziti bilo tko, bilo kako i bez najava", rekao je Plenković.

Ured predsjednika Milanovića priopćio je u utorak da su dvojica čelnika razgovarala o odnosima Bosne i Hercegovine i

Plenković je govorio i o plinskoj aferi i to tako da je prvo nahvalio HEP jer je "odigrao važnu ulogu" u saniranju posljedica nevremena. Na pitanje imaju li šef HEP-a Frane Barbarić i ministar gospodarstva Davor Filipović njegovu potporu, premijer je rekao da su "oni na funkciji".

image
Damjan Tadic/Cropix

Upitan od novinara tko u priči ok plinske afere laže - HEP ili ministarstvo, Plenković je rekao da to u ovom trenutku nije tema.

- Vlada je po pitanju viškova plina pokazala punu transparentnost i u vezi te teme nema nikakvih novosti. Odstupanja su se dogodila, provjerit ćemo kako je to bilo moguće. To nije u ovom trenutku tema kojom se bavimo. Imamo druge teme. Danas neće, sutra neće, dok smo na godišnjem odmor, sigurno neće, rekao je premijer na pitanja kada će se provjeravati stvari vezane za ovu aferu.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:14