ODGOVOR PREMIJERA

PLENKOVIĆ 'Demografske mjere predsjednice usvojit ćemo jedino ako budu financijski realne. Njene današnje poruke? Ne znam na koga je mislila'

Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković
 Nikolina Vukovic Stipanicev, Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon Dana poduzetnika kazao je da su mjere demografske politike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koje je jučer predstavila, danas došle u Vladu, javlja N1.

"Prijedlozi predsjednice su jutros došli u Vladu. Pogledat ćemo ih, a pod uvjetom da budu financijski realni, rado ćemo neke od tih prijedloga i usvojiti", kazao je Plenković.

"Siguran sam da ima mjera koje se mogu prihvatiti i nekih koje smo već raspravljali na Vijeću za demografsku revitalizaciju. Usvojit ćemo ono što ćemo moći", kazao je Plenković.

Plenković je rekao da je demografija problem ne samo Hrvatske nego i država koje su slične Hrvatskoj te podsjetio da se za Hrvate otvorilo tržište rada EU prije pet godina, što su neki iskoristili i preselili u EU. "To su normalni trendovi jednog dijela populacije koja se kreće u EU. To se događalo i u Češkoj i Poljskoj", rekao je Plenković.

Na pitanje o oštrim kritikama koje je i danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila Vladi Plenković je kazao da Vlada ima najveću odgovornost za vođenje gospodarske politike, a tvrdi kako sve poteze koje su poduzeli su "otišli u pravom smjeru". "Spriječili smo totalnu gospodarsku katastrofu prošle godine donošenjem Zakona o o izvanrednoj upravi", kazao je Plenković te dodao kako smatra da je Vlada zauzela "pravi smjer".

"Tko hoće iznositi svoje mišljenje, može", kazao je Plenković te ponovio kako je uvjeren da Vlada radi dobro, ali i dodao da je još proje dvije godine kazao kako je u Hrvatskoj potrebna politička stabilnost. "Uvjeren sam da ono što radimo gura društvo naprijed. Neki efekti se već vide, a neki će doći", rekao je Plenković. Predsjednica je danas govorila i o populizmu, a Plenković je kazao novinarima da "ako je netko cijepljen od populizma, onda sam to ja".

"Ne znam na koga je mislila predsjednica", rekao je Plenković te je podsjetio da je njegovu Vladu dočekao problem Agrokora. "Nađite mi Vladu koja je imala ovakav problem kao što je bio Agrokor pa se tsunami nije dogodio", kazao je Plenković te dodao da su "ključni detalji, a ne površnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:23