JAČANJE SURADNJE

Plenković dao intervju kineskoj državnoj novinskoj agenciji: Odnosi su nam izvrsni, a inicijativa ‘17+1‘ izvrstan alat

Napomenuo je i da su kineske kompanije gradile Pelješki most i Vjetroelektranu Senj te je pozvao na veću suradnju Kine i EU

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković kazao je u intervjuu za Xinhuu objavljenom u srijedu da se raduje produbljivanju političkih veza i ekonomske suradnje s Kinom.

"Jako se radujem produbljivanju našeg političkog odnosa, naših konzultacija, naše ekonomske suradnje“, kazao je Plenković za Xinhuu u intervjuu povodom 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine.

Hrvatski je premijer istaknuo da su odnosi Zagreba i Pekinga u tih 30 godina bili "izvrsni“.

U tom je kontekstu naveo da se intenzivirala bilateralna suradnja u sklopu kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put“ te da je inicijativa 17+1, u sklopu koje surađuju Peking i zemlje srednje i istočne Europe, "izvrstan alat za sve nas u srednjoj i istočnoj Europi“.

Plenković je napomenuo i da su kineske kompanije gradile Pelješki most i Vjetroelektranu Senj te je pozvao na veću suradnju i dijalog Kine i Europske unije o globalnim pitanjima, uključujući globalnu sigurnost i mir, klimatske promjene i energetski sektor, navodi Xinhua.

"Trebali bismo surađivati više. Mislim da imamo vrlo čvrst temelj. Imamo iza sebe 30 godina suradnje i vrlo intenzivno razdoblje u proteklih nekoliko godina“, kazao je hrvatski premijer.

Istaknuo je i da "posebno cijeni“ što je Hrvatska od Kine u pandemiji mogla nabaviti dovoljnu količinu medicinske opreme i maski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 14:49