SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Bio sam danas na vrhu katedrale, spektakularan pothvat. U cijelosti ćemo financirati obnovu‘

Premijer Andrej Plenković nešto iza 11 sati održao je uvodnu riječ na sjednici Vlade

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što je u četvrtak ujutro obišao gradilište Zagrebačke katedrale, premijer Andrej Plenković nešto iza 11 sati održao je uvodnu riječ na sjednici Vlade.

Na početku se osvrnuo na Dan državnosti, a onda je kazao i kako se danas u Francuskoj obilježava Dan D i kako izražava zahvalnost i pijetet onima koji su utrli put Europi.

"Imamo stalan trend smanjenja stope inflacije. Riječ je o najnižoj inflaciji u zadnje tri godine. Rezultat je to mjera Vlade koje smo poduzimali", naglasio je premijer, prenosi Dnevnik.hr.

"Danas u Hrvatskoj imamo najveći broj zaposlenih ikada. Jučer ih je bilo 1.723.000. Idemo prema brojci i 1.730.000. Imamo i najmanji broj nezaposlenih", dodao je.

Podsjetio je i na izdavanje trezorskih zapisa: "Prije desetak dana otvorili smo upis za građane. Odaziv je bio sjajan. Čak 243 milijuna eura je prikupljeno od građana za ročnost od tri mjeseca, malo manje od 8000 građana je sudjelovalo. Čak 584 milijuna eura od od 23.000 građana za ovu od 650 milijuna eura, a dio koji je nedostajao dopunili su institucionalni investitori. Oni su nudili čak milijardu i 25 milijuna eura. Toliki je stupanj povjerenja u vrijednosnice hrvatske države."

Osvrnuo se i na posjet LNG terminalu na Krku: "Dobili smo briefing o tijeku investicija u preinake broda, koja će podići kapacitete."

Komentirao je izbore u Indiji i Srbiji i kazao kako nikada ovoliko ljudi nije izlazilo na izbore kao ove godine.

Govorio je o obilasku radova na Katedrali.

"Do sada smo investirali 30 milijuna eura u prvu fazu obnove, očekujemo da bude u idućih nekoliko godina bude potpuno obnovljena. Bili smo danas vrhu, zaista spektakularan pothvat. Vlada je odlučila u potpunosti financirati obnovu", kazao je.

"Danas je Dan diplomacije i prisjećamo se prvog službenog priznanja Hrvatske, kada je 879. godine papa Ivan VIII. uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo", kazao je Plenković.

Napomenuo je i kako će danas preložiti izmjene zakona o osnivanju vladinog ureda za socijalno partnerstvo, a osnovat će i vladin ured za odnose s javnošću.

Na petoj sjednici Vlada će, između ostalog, prihvatiti izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te o Vladi RH, ali će izmijeniti i Poslovnik Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 22:35