DOVRŠETAK 2021.

Plazonić: ‘Koronakriza nije bitno usporila gradnju nove bolnice u Rijeci‘

"U rebalansu proračuna odobreno je dodatnih 250 milijuna kuna za nastavak trenutno najveće investicije u zdravstvu u Hrvatskoj"
 Matija Djanjesic/Cropix

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik povjerenstva za izgradnju nove bolnice u Rijeci Željko Plazonić ocijenio je u ponedjeljak za obilaska gradilišta bolnice za ginekologiju, porodništvo i pedijatriju na lokalitetu riječkog KBC-a na Sušaku da gradnja nije bitno usporena.

"U posljednjem rebalansu državnog proračuna odobreno je dodatnih 250 milijuna kuna za nastavak ove, trenutno najveće investicije u zdravstvu u Hrvatskoj", istaknuo je i dodao da je rok za dovršetak grubih građevinskih radova proljeće 2021. te kako se nadaju se da bi se do kraja sljedeće godine mogle useliti klinike.

Ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić podsjetio je da će u toj zgradi biti klinike ginekologije i porodništva te sve aktivnosti vezane uz zdravstvenu zaštitu djece, od pedijatrije i dječje kirurgije do fizikalne medicine za djecu. Tu će biti i zajedničke službe poput kuhinje i praonice rublja, a na najvišoj etaži bit će centralizirani laboratorij, gdje će se preseliti gotovo cjelokupna transfuziološka služba iz lokaliteta Rijeka, rekao je.

Kad se klinika za ginekologiju i porodništvo preseli iz Rijeke u novu zgradu, u prazne zgrade na lokalitetu Rijeka grupirat ćemo sve kirurške struke, sad razbacane na mnogim lokacijama KBC-a, rekao je Ružić.

Osnovni planirani kapacitet postelja u novoj bolnici je 250, ali se on s vremenom korigira u skladu s procjenama struke, istaknuo je ravnatelj KBC-a.

Također je rekao da je danas u riječkome KBC-u 69 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih je 21 na infektologiji, 22 na otorinolaringologiji te po 13 na odjelu maksilofacijalne kirurgije i u respiracijskom centru.

Dogovoren je premještaj bolesnika iz bolnice u Gospiću, rekao je Ružić i dodao da riječki KBC priprema dodatne kapacitete za covid bolesnike, tako da se dovršava premještaj bolesnika iz odjela za nefrologiju i fizijatriju, čime će se dobiti novih pričuvnih 50 postelja,ako se pojavi povećana potreba za njihovim smještajem.

Imamo vrlo dobru suradnju s Domom zdravlja Primorsko-goranske županije i Thalassotherapijama u Opatiji i Crikvenici te Ministarstvom zdravstva, rekao je. Konkretno je dogovoreno da se u opatijsku Thalassotherapiju iz riječkoga KBC-a nakon operacije premjesti dio kardiokirurških bolesnika nezaraženih koronavirusom. "Ne bismo željeli da se naš kardiokirurški program značajnije uspori", istaknuo je.

Na pitanje novinara Ružić je odgovorio kako u tom KBC-u imaju dovoljnu zalihu lijekova i potrošnog materijala te da nemaju zastoja u opskrbi. Izvijestio je da je predstojnik klinike za ginekologiju i porodništvo, na temelju prijedloga stručnog tima, odlučio da se privremeno onemogući boravak prateće osobe na porođaju zbog sigurnosnih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:28