PROGNOZA ZA NAJLUĐU NOĆ

Planirate Novu godinu dočekati na otvorenom? Meteorolog: Nemojte da vas iznenadi...

Početkom 2024. godine temperature zraka trebale bi biti bliže prosječnim vrijednostima za ovo doba godine
 Goran Mehkek/Cropix

Posljednjih godina navikli smo provesti božićne blagdane u proljetnim vremenskim prilikama: na Božić i na blagdan sv. Stjepana temperature su u nizu mjesta Hrvatske dosezale petnaestak Celzijevih stupnjeva. Značajnije hladnoće, a ni snijeg u nizinama ne treba očekivati ni do kraja 2023. koja je na globalnoj razini najtoplija godina u povijesti mjerenja temperature zraka.

- Govorimo o utjecaju tople zračne mase koja struji s jugozapada kontinenta tako da značajnijeg prodora hladnoće do kraja 2023. godine i dalje nema. No, početkom 2024. godine polako vremenske bi se prilike mogle normalizirati kada su u pitanju temperature zraka. Drugim riječima, temperature bi bile bliže prosječnim vrijednostima temperatura za ovo doba godine – rekao nam je Nedim Sladić, magistar primijenjene meteorologije.

image

Nedim Sladić, magistar primijenjene meteorologije

Privatna arhiva/

- Što se tiče detalja vremenske prognoze za novogodišnju noć, još uvijek ima dosta nesklada u podacima. Prema trenutnim pokazateljima, novogodišnja noć trebala bi biti obilježena promjenjivim vremenskim prilikama. Blizina hladne fronte koja će donijeti hladniji zrak sa sjeverozapada kontinenta i pritjecanje toplijeg i nešto vlažnijeg zraka s jugozapada, zahvaljujući utjecaju plitke Đenovske ciklone, trebalo bi kao posljedicu imati i povremene padaline. Kako sada stvari stoje najviše padalina moguće je u području uz Jadran te oko riječkog zaleđa. No, kiša ne bi trebala biti iznenađenje i u unutrašnjosti Hrvatske, prije svega u najsjevernijim i sjeverozapadnim područjima. No, generalno gledano temperature zraka će biti iznad prosjeka i u novogodišnjoj noći: u nizinama svakako u plusu – rekao je Nedim Sladić.

Naš sugovornik naglasio da je će se za dva- tri dana moći preciznije razlučiti više detalja vremenskih prilika u novogodišnjoj noći.

- No, ono što možemo reći je da ne očekujemo bitnije minuse. I dalje će temperature zraka u cijeloj Hrvatskoj, izuzev Zavižana, biti u plusu. Kao što nije bijelog Božića, gotovo je sigurno da u novogodišnjoj noći u Hrvatskoj, barem u nizinama, neće biti snijega – zaključio je Sladić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:16