DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Peternel došao u Brezovicu i pitao okupljene: ‘Što se tu točno slavi?‘

Šef SDP-a Grbin rekao je da je tragično što neki umanjuju važnost Dana antifašističke borbe

Igor Peternel i Josip Jurčević u Brezovici
 

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u četvrtak u Brezovici tragičnim to što neki umanjuju važnost obilježavanja Dana antifašističke borbe koja je bila veličanstvena nakon što je predsjednik zagrebačkog Domovinskog pokreta Igor Peternel upitao što se to danas slavi.

"Bila je to borba protiv svih izgleda, borba ljudi koji su pokazali da kada se sve čini da je protiv tebe, ti svejedno možeš ustati, boriti se, i izboriti se za istinu pravdu i slobodu", izjavio je Grbin koji je u Brezovici čestitao svim hrvatskim građanima Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

Prije 82. godine, dodao je, na ovom mjestu jedna grupa izuzetno hrabrih krenula je u borbu protiv najopakijeg vojnog stroja kojeg je čovječanstvo do tada vidjelo. "I zato se danas moramo pokloniti ne samo njima, nego i svim onima koji su nakon toga pokazali kako se boriti za slobodu, kako se boriti za svoje i koji su postavili temelj Hrvatske koja je nakon toga u domovinskom ratu obranjena" rekao je.

Peternel je pak na konferenciji za novinare koju je održao u Brezovici rekao da se "treba zapitati" što se to danas slavi.

"Danas se ovdje slavi osnivanje Partizanskog odreda, odnosno slavi se zapravo teror", ustvrdio je i ocijenio da je vrijeme da se "konačno provedu odluke Europskog suda za ljudska prava i da se ljudima vrati imovina, odnosno da se vrate stanovi koje su komunističkom diktaturom oduzete".

"Vrijeme je da se Hrvatska suoči s komunističkom prošlošću i da prestane obilježavati ovakve dane", smatra Peternel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:35