IVAN PENAVA (DP)

‘Neću biti ministar! Srpske ‘Novosti‘? Oni napadaju Hrvatsku, dobili smo jamstva da ih država više neće financirati‘

HDZ i Domovinski pokret dogovorili su detalje oko sastavljanje nove vlade, poznato je i koja će ministarstva dobiti DP

Ivan Penava

 Goran Mehkek/Cropix

HDZ i Domovinski pokret dogovorili su detalje oko sastavljanje nove vlade, poznato je i koja će ministarstva dobiti DP, a u njihovo ime javnosti se obratio predsjednik stranke Ivan Penava.

- Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće Vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora o kojima smo raspravljali i uoči izbora, rekao je Penava.

- Dogovorili smo ministartvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanaj proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarsvo gospodarstva”, rekao je pa dodao:

- Dogovorena je i kvota koja će se primijenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premiejra iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsjednika Sabora, rekao je.

Upitan je i hoće li on biti ministar.

- Ne. Ostat ću gradonačelnik Vukovara do kraja mandata. O ostalima razgovaramo, za nikoga ne mogu garantirati niti išta potvrditi. Sve je to još u fazi dogovora. Kasnije ćemo imati Predsjedništvo uživo, telefonsku sjednicu smo odradili. Imena će doći na red vrlo brzo. Trudit ćemo se imati nekoliko kandidata za sve pozicije, dobro ih filtrirati, kazao je Penava.

- Imamo dogovorena dva potpredsjednika Vlade, govorimo o 9,10,11,12, državnih tajnika. Trenutno govorimo okvirno. Imena nismo još odredili, no ona će doći brzo na red. U pitanju su ozbiljne stvari, ne bismo tu htjeli igrati pasivnu ulogu. Radi se o teškim resorima, Hrvatska tu nema vremena za gubiti, rekao je Penava.

Na pitanje o resoru energetike, za koji su mnogi optuživali Domovinski pokret da ga se želi dočepati, rekao je kako su odabrali gospodarstvo ‘u punom smislu te riječi, jer smatramo da imamo puno toga za reći’.

- Potrebno je rasteretiti onu ideju opisanu u kratici ABC – Anything But Croatia’, rekao je.

Komentirajući ‘žaljenje članstva što nemamo ministarstva kulture i unutrašnjih poslova’, rekao je da moraju uvažiti izborne rezultate, sukladno snazi i dogovorenom postotku.

image

Ivan Penava

Goran Mehkek/Cropix

- Najlogičniji je bio dogovor da prvi i treći poslože stabilnu većinu. Velik broj ljudi je imao svoje vizije i planove, ali treba biti realan i da od 76 imate jedan dio i tu treba pokušati usmjeriti kurs na našu stranu. Ukoliko imamo Plenkovića i činjenicu da je upravljao Hrvatskom u protekla dva mandata i da se nastavi kontinuitet takvog vođenja Hrvatske, logika da kurs treba usmjeriti je sasvim logično. Korekciju kursa Hrvatske jedino možemo napraviti kroz participaciju u vlasti, rekao je.

Govorio je i o SDSS-u.

- Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive, ustvrdio je Penava.

O podjeli u klubu zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da su pokazali razumijevanje za HDZ-ovu želju za kontinuitetom nacionalnih manjina u vlasti, no nametnuli su isključivanje SDSS-a iz vlade, što, kako tvrdi, nema veze s manjinama.

image

Ivan Penava

Goran Mehkek/Cropix

Još jednom je ponovio da list Novosti napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila točka prijepora.

- Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod krinkom nacionalnih manjina, gospodo draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljud. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati. Dobili smo jamstva da država više neće financirati Novosti, rekao je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:45