KRIMSKA PLATFORMA

Pelosi se susrela s Plenkovićem: ‘Vi ste narod koji se borio za demokraciju! Stojimo rame uz rame jedni uz druge...‘

‘Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana u okolnostima rata u Ukrajini i svojim će djelima čvrsto biti na njezinoj strani‘, kazao je Plenković

Nancy Pelosi i Andrej Plenković

 Denis Lovrovic/Afp

Pelosi se sastala s Plenkovićem

Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka dali su izjave medijima.

Plenković je Pelosi zahvalio što se pridružila prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme.

Susret su obilježile dvije teme, rekao je Plenković, a to je daljnja suradnja SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajini i drugo, odnosi između SAD-a i Hrvatske.

- S te strane izrazili smo zadovoljstvo o vrlo pozitivnom, uzlaznom trendu u našim odnosima. Prisjetili smo se činjenice da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza, a Hrvatska je i jedna od prvih zemalja koje su ušle u ‘Global entry program‘ - rekao je Plenković, pozdravivši to.

- Hrvatska cijeni potporu SAD-a, kad je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH - rekao je Plenković, dodavši da Hrvatska cijeni i potporu SAD-a u ostvarenju temeljnih ciljeva hrvatske vanjske politike, a to je ulazak u eurozonu i Schengen, prenosi N1.

Pelosi se zahvalila na dobrodošlici i što je hrvatski premijer s njome podijelio svoje viđenje onoga što se događa u Ukrajini.

- S potpunim smo povjerenjem prihvatili poziv na dolazak na summit Krimske platforme jer vi ste narod koji se borio za demokraciju - rekla je Pelosi.

- Naši politički vođe stoje rame uz rame na međunarodnoj sceni - izjavila je Pelosi.

- Hvala Hrvatskoj na suradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu - rekla je Pelosi.

Dotaknula se i energetike, nazvavši je alatom koji se koristi kao poluga u ovom ratu.

- Države su prisiljene diverzificirati svoje snabdijevanje energijom. Hrvatska je bila u tome predvodnica, lider. Hvala vam na tome. Hvala vam, predsjedniče Vlade, što ste me primili ovdje. Hvala vam na svemu što ste dosad napravili za Ukrajinu - rekla je Pelosi, a prenosi N1.


Pelosi: Dobro se sjećam što je Hrvatska sve prošla

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u ponedjeljak je zahvalila Hrvatskoj što koristi svoje iskustvo da podrži Ukrajinu, a njezin hrvatski kolega Gordan Jandroković dodao da će se "učiniti sve da Rusija bude poražena".

Pelosi je podsjetila da je prvi put bila u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog stoljeća.

"Tada sam iz prve ruke svjedočila hrabrosti hrvatskog naroda i patnji koju je Hrvatska iskusila od svog susjeda", rekla je Pelosi nakon bilateralnog sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

"Zahvaljujem Hrvatskoj što koristi to iskustvo za potporu Ukrajini", dodala je Pelosi.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden, a sutra će sudjelovati na prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme u NSK.

"Učinit ćemo sve kako bi Ukrajina dobila ovaj rat, a Rusija bila poražena", naglasio je Jandroković uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme u utorak u Zagrebu.

"Naši odnosi su prijateljski, partnerski, saveznički", a Hrvatska i SAD dijele iste vrijednosti - slobodu, demokraciju, zaštitu ljudskih prava, rekao je Jandroković.


Jandroković i Pelosi dali zajedničku izjavu

"Ovo je prvi posjet jedne predsjednice ili predsjednika američkog Kongresa Saboru, tako da nam je čast i pokazuje jednu visoku razinu naših odnosa", rekao je Jandroković dodajući da su tijekom sastanka utvrdili da su imali prijateljski sastanak na kojem je utvrđeno da dvije zemlje dijele iste vrijednost - sloboda, demokracija i zaštita ljudskih prava.

"Iskazali smo snažnu potporu ukrajinskom narodu i isto tako teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine", rekao je Jandroković, istaknuvši kako žele poslati jasnu poruku da će učiniti sve da bi Ukrajina dobila ovaj rat, javlja N1.


Pelosi stigla u Zagreb, sastala se s Jandrokovićem

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi boravi u Zagrebu u sklopu summita Međunarodne krimske platforme. Pelosi se u 15:30 sati sastala s predsjednikom Hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem. U 16 sati sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem.

image

Gordan Jandroković i Nancy Pelosi

Damir Sencar/Afp
image

Gordan Jandroković i Nancy Pelosi

Damjan Tadic/Cropix
image

Gordan Jandroković i Nancy Pelosi

Damjan Tadic/Cropix
image

Gordan Jandroković i Nancy Pelosi

Damjan Tadic/Cropix
image

Gordan Jandroković i Nancy Pelosi

Damir Sencar/Afp

Plenković: Hrvatska je čvrsto na ukrajinskoj strani

Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana u okolnostima rata u Ukrajini i svojim će djelima čvrsto biti na njezinoj strani, kazao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Zagrebu, dan prije nego što će hrvatski glavni grad organizirati prvi parlamentarni samit Krimske platforme.

image

Andrej Plenković, Ruslan Stefančuk, Tomislav Tomašević

Vanesa Pandzic/Cropix

Plenković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk danas su svečano otvorili Ukrajinski dom u Zagrebu.

Samit Krimske platforme u Zagrebu je "simboličan znak svesrdne podrške Hrvatske Ukrajini, žrtvi ruske agresije", rekao je tom prigodom Plenković.

Ako itko razumije Ukrajinu, to je Hrvatska, rekao je Plenković.

Hrvatska "nije ni neutralna ni nesvrstana" u okolnostima rata u Ukrajini te da će svojim djelima biti "na pravoj strani povijesti i morala, a to znači čvrsto i dugo uz Ukrajinu".

image

Gužva u Ilici na izlasku iz Ukrajinskog doma

Vanesa Pandzic/Cropix

"Hrvatska vlada ima informacija i ima zdrav razum", naglasio je premijer.

Grad Zagreb je ukrajinskoj zajednici ustupio prostor u Tomićevoj 2 na Dan ukrajinske neovisnosti, 24. kolovoza.

image

Gužva u Ilici na izlasku iz Ukrajinskog doma

Vanesa Pandzic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da su "građani Zagreba otvorenog srca prihvatili Ukrajince i Ukrajinke" i izrazio želju za novim susretom, ali "u okolnostima mira".

image

Gordan Jandroković s predsjednikom parlamenta Gruzije Shalvom Papuashvilijem

Damjan Tadic/Cropix

Stefančuk je zahvalio Hrvatskoj na svim dosadašnjim oblicima pomoći i na suorganizaciji "posebnog samita".

Predsjednik Verhovne Rade poklonio je Ukrajinskom domu u Zagrebu vazu na kojoj je oslikan ukrajinski parlament, a on i Plenković dobili su umanjenu repliku spomenika koji je ukrajinskom pjesniku Tarasu Ševčenku podignut u Ukrajinskoj ulici u Zagrebu 2015. godine.


Milanović: Pelosi ionako za dva tjedna više neće biti na toj poziciji

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana Grada. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara.

Milanović kaže kako ne vjeruje da će se susresti s Nancy Pelosi jer ona već sutra odlazi iz Hrvatske. “Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada. U Americi su za dva tjedna izbori i pobjedit će Republikanci”, odgovorio je predsjednik na pitanje je li on tražio sastanak, a Amerikanci ga odbili. Dodaje i da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Pelosi uoči dolaska u Zagreb: Samit je "pravovremen i važan"

SAD i saveznici ponovno će pokazati solidarnost Ukrajini, ovaj tjedan na "pravovremenom i važnom" samitu Međunarodne krimske platforme u Hrvatskoj, koja je "ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner", priopćio je ured predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden.

"Čast mi je pridružiti se našim europskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo dali nepogrešivu izjavu o našoj solidarnosti s Ukrajinom u njezinoj borbi za slobodu", rekla je Pelosi, dodavši da se nastavlja potpora Kijevu.

"Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner, a naši angažmani u Zagrebu produbit će veze među našim narodima", istaknula je.

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Samit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada. Skupom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

"Amerika se ovaj tjedan pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo ponovno potvrdili naše obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i da ćemo Rusiju smatrati odgovornom - sve dok se ne ostvari pobjeda", naglasila je Pelosi.

"Djelujući povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom, Amerika i naši saveznici nametnuli su razorne posljedice Rusiji i isporučili Ukrajini pomoć koja mijenja pravila igre", kazala je.

Pelosi je zahvalila predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Verhovne Rade Ruslanu Stefančuku, premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom što su "okupili parlamentarne lidere iz svjetskih demokracija na ovaj pravovremen, važan samit".

U Zagreb će doći 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljat će predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. Jedanaest država potvrdilo je sudjelovanje video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

U Zagrebu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija - Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

Skup u utorak ujutro otvaraju predsjednik Jandroković i njegov ukrajinski kolega Stefančuk. Potom će se sudionicima obratiti Plenković, a onda se videovezom uključiti Zelenskij.

Na kraju samita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk održat će zajedničku konferenciju za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:35