ZAVRŠETAK SUMMITA

Pelosi na odlasku poručila: ‘Hvala Plenkoviću, hvala Jandrokoviću, idemo do pobjede - slava Ukrajini!‘

"Nećemo odustati od napora da privedemo Rusiju na odgovornost", poručila je predsjednica američkog Kongresa

Nancy Pelosi u Zagrebu 

 Damir Sencar/Afp

“Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme pružio je priliku Sjedinjenim Državama i našim saveznicima i partnerima da izjave svoju jedinstvenu, nepokolebljivu potporu narodu Ukrajine”, izjavila je Nancy Pelosi, predsjednica američkog Kongresa nakon završetaka summita.

“Ruski brutalni i neizazvani rat napad je na suverenitet, teritorijalni integritet i narod Ukrajine i na samu demokraciju. Kongres na dvostranačkoj i dvodomnoj osnovi neće posustati u naporima da podupre Ukrajinu i privede Rusiju na odgovornost. U ime Kongresa, apsolutno sam jasno rekla da će se američka potpora Ukrajini nastaviti sve dok se ne izvojuje pobjeda. Izjave kongresmena Gerryja Connollyja, predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a, o središnjoj ulozi našeg transatlantskog saveza u potpori Ukrajini i suprotstavljanju ruskoj agresiji bile su vrijedan doprinos raspravi.

“Osim plenarnih sastanaka, bila mi je čast sudjelovati u raspravama s predsjednikom Riksdaga Andreasom Norlénom iz Švedske i prvim zamjenikom predsjednika parlamenta i bivšim premijerom Finske Anttijem Rinneom, zakonodavnim čelnicima dviju najnovijih članica NATO-a. Također smo nastavili razgovore sa sastanka G7 u Berlinu s predsjednicom Donjeg doma njemačkog parlamenta Bärbel Bas o savezničkoj predanosti Ukrajini.

“Hrabro i domoljubno vodstvo predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednika Vrhovne Rade Ruslana Stefančuka nadahnuće je za svijet. Angažman više od pedeset nacija na ovom summitu je potvrda ogromne podrške međunarodne zajednice njihovoj borbi. Uspjeh ovog summita uspjeh je demokracije i zahvaljujem našim hrvatskim domaćinima premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću što su to omogućili.

Pod predsjednikom Bidenom, naša potpora Ukrajini – i naša odlučnost da branimo demokraciju – tu će ostati dok se ne izvojuje pobjeda. Slava Ukrajini!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:32