UVJETOVANJE SCHENGENA

Paus o izjavi Tanje Fajon: ‘Razočarani smo takvim istupom države koja je naš susjed‘

Hrvatska je godinama ulagala goleme resurse i napore da bi zadovoljila sve uvjete za ulazak u Schengen zonu, kaže predsjednik IDS-a

Dalibor Paus

 Dusko Marusic/CROPIX

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u petak je reagirao na izjave buduće potpredsjednice slovenske vlade i ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon, koja je za slovenske medije izjavila kako ulazak Hrvatske u Schengen Slovenija uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici.

- Razočarani smo takvim istupom, pogotovo od države koja je naš susjed i s kojom dijelimo puno više od same granice. Sa Slovenijom, a pogotovo gradovima i općinama u slovenskom dijelu Istre, povezuju nas neraskidive spone, dobra gospodarska i kulturna suradnja i zajednički europski projekti, a sad čak imamo postavljenu žicu koja nas dijeli i za koju smo apelirali kod vlasti obje države da se čim prije ukloni.

Što se tiče Schengena, Hrvatska je godinama ulagala goleme resurse i napore da bi zadovoljila sve uvjete za ulazak u Schengen zonu. Krajem prošle godine sve su države članice EU-a jednoglasno potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za schengensko područje, a Vijeće ministara EU odobrilo je zaključke o ispunjavanju potrebnih uvjeta za punu primjenu schengenske pravne stečevine od strane Hrvatske - poručio je Paus.

On je napomenuo da jednostrano postavljanje novih "uvjeta", i to nakon što je proces primjene schengenskih pravila zgotovljen, nije primjereno.

Budućoj ministrici, koja je poručila da "treba postaviti jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u schengenski prostor", predsjednik IDS-a odgovorio je da ta pravila već postoje, ona su jasno propisana i sukladno njima sve su zemlje članice EU-a potvrdile da Hrvatska ima zeleno svjetlo za ulazak u Schengen.

Za kraj, predsjednik IDS-a izrazio je nadu da će buduća slovenska vlada na čelu s premijerom Robertom Golobom njegovati istinski partnerske odnose s Hrvatskom i prekinuti višegodišnju praksu stvaranja apsolutno nepotrebnih tenzija.

- Vrijeme je za novu eru prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije, jer solidarna i ujedinjena Europa nikad nisu bile bitne kao sad - zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:24