GRADILIŠTA U ZAGREBU

Paladina obišao objekte koji se obnavljaju; Vlasnik kuće: ‘Trebalo mi je šest mjeseci da riješim dokumentaciju‘

Igor Krajač ponosan je što je uspio izgurati samoobnovu kuće koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu.

Igor Krajač i Ivan Paladina

 Goran Mehkek/Cropix

- U Zagrebu se ne provodi konstrukcijska obnova organizirana od strane države na dva objekta nego na tri - ispravio je ministar graditeljstva Ivan Paladina novinarku N1 televizije koja mu je ukazala da su u metropoli nakon više od dvije godine otvorena tek dva gradilišta.

Bilo je to ujutro tijekom obilaska nekih zagrebačkih objekata na kojima je obnova ili gotova, ili tek treba početi. Uglavnom brojke nekretnina koji su u postupku obnove su i dalje male, no ministar Paladina tvrdi da je na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije trenutno otvoreno 50-tak gradilišta te da je intencija da ih u ovoj sezoni bude 200.

- Bit će radovi i u zimu - kaže ministar Paladina te dodaje:

- Fokusiran sam na moj zadatak, a to je da ubrzamo obnovu. Gledam odakle smo krenuli i ciljeve koje smo postavili.

Za to vrijeme Igor Krajač gleda u svoju potpuno rekonstruiranu jednokatnicu. Ponosan je što je uspio izgurati samoobnovu kuće koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu.

- Bio sam uporan kao bik. Trebalo mi je samo šest mjeseci da riješim dokumentaciju. Svi su od strane Ministarstva i Fonda bili susretljivi, ali ni sami nisu znali kako bi to sve trebalo ići, učili su se oni, a i mi - govori Krajač koji je dugo tražio i inženjera građevine koji bi mu mogao pomoći s konkretnim rješenjima oko konstruktivne obnove.

image
Goran Mehkek/Cropix
image

Ministar Paladina u obilasku objekata koji se obnavljaju

Goran Mehkek/Cropix
image

Igor Krajač i Ivan Paladina

Goran Mehkek/Cropix

U konačnici je našao inženjera Roberta Gojanija koji mu je, dodaje, izuzetno pomogao.

- Cijela obnova u konačnici će nas stajati 1,2 milijuna kuna od čega ćemo 489 tisuća kuna dobiti od države za konstrukcijsku obnovu dok smo ostatak supruga i ja podigli kredite u banci namijenjene baš za obnovu nakon potresa - govori Krajač. Kaže da je kuća od 180 četvornih metara koja je bila izgrađena 1975. godine u temeljima prilikom potresa potpuno propala.

- Morali smo sve raditi nanovo - dodaje Krajač, koji se posebno zahvaljuje i prijateljima te kolegama jer su im pomogli donacijama, pa i na druge načine.

Ministar Paladina kasnije je obišao još nekoliko zagrebačkih lokacija u društvu s ravnateljicom Fonda za obnovu Snežanom Penović s kojom, kaže, ima izuzetno dobru suradnju.

- Svaki tjedan smo na sastancima i koordinacijama. Trenutno se radi na 30 lokacija na području Sisačko-moslavačke županije gdje se izvode radovi zamjenskih obiteljskih kuća, započeli su i radovi na nekoliko lokacija na višestambenim zgradama, dakle između 40 i 50 lokacija je u postupku - kazao je ministar Paladina dodajući da je ova obiteljska kuća dobar primjer samoobnove te da je intencija države da potiče građane u tom smjeru.

image

Obnova kuće Igora Krajača

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivan Paladina i Igor Krajač

Goran Mehkek/Cropix
image

Obnova nakon potresa

Goran Mehkek/Cropix

Kaže kako je obilazak gradilišta prilika kako bi se upoznalo s preprekama, ali i vidjelo što napreduje željenom brzinom.

- Ministarstvo i ostala nadležna tijela mogu ubrzati proces obnove - kaže ministar.

Na pitanje kakva je suradnja Grada, Ministarstva i Fonda, Paladina je dodatno pojasnio kako se redovito komunicira te kako oba provedbena tijela imaju dovoljno odluka od strane Ministarstva da mogu provoditi više obnove nego što to trenutno rade.

U zadnja dva mjeseca stvorene su, prema ministrovim riječima, pretpostavke za ubrzanje donošenja odluka kako bi, kad se zahukta obnova, mogli pratiti dinamiku.

- Ovih 10-ak gradilišta može se smatrati malim brojem s gledišta protoka vremena od potresa. Ali mi smo naše ciljeve do kraja ljeta jasno iskomunicirali - rekao je Paladina te dodao kako "u Europi nema primjera gdje se država toliko financijski i organizacijski uključila u obnovu".

image

Paladina u obilasku

Goran Mehkek/Cropix
image

Ministar Paladina u obilasku objekata koji se obnavljaju

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:58