PRIORITET U 2023.

Paladina bi smijenio Hanžeka, ali ne može... Plenković prelomio - osobno preuzima obnovu od potresa

Premijer, nezadovoljan "nestvarno sporom" obnovom i gradnjom zamjenskih kuća, traži da svim ministrima bude zadatak raditi na tome


Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu Gordan Hanžek u Petrinji na obilasku  gradilišta višestambenih zgrada za stradale u potresu

 Ranko Šuvar/Cropix

Obnova je postala prioritetni politički cilj premijera Andreja Plenkovića. Dosad je bila posao Vlade, odnosno Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a sada, čini se, postaje posao premijera osobno.

Plenkoviću su dosad u fokusu bili Schengen, euro i gospodarstvo, a obnova je ostala na tome da tri godine od potresa u Zagrebu nije sagrađena niti jedna zamjenska kuća, a na Banovini ih je sagrađeno šest.

Zadatak za ministre

Premijer je izjavio da obnova ide "nestvarno sporo".

- Obnova se mora ubrzati, to je prioritet broj jedan. Nismo zadovoljni obnovom i izgradnjom zamjenskih kuća. Tu ćemo staviti naglasak, svi ministri imaju prioritetni zadatak raditi na tome svaki dan - rekao je jučer glasnogovornik Vlade Marko Milić za N1 televiziju, uz napomenu da su sredstva osigurana te da je premijer osobno involviran i da će ubrzanje obnove biti prioritet u 2023. godini.

Milić se osvrnuo i na Audi Q7 koji vozi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu Gordan Hanžek i najavio da će ostati bez njega. - Hanžek nije prekršio nijedan propis. Središnji državni ured je zatražio novo vozilo još 2018., ono je zaplijenjeno i postalo vlasništvo RH te je dodijeljeno njegovu uredu - rekao je Milić.

Otkad je premijer rekao da je obnova "nestvarno spora" nagađa se hoće li zbog toga biti smjena, pa je u optjecaju informacija da bi se Plenković mogao zahvaliti ministru graditeljstva Ivanu Paladini. Nitko u Vladi, ali ni u vrhu HDZ-a nije nam, međutim, mogao potvrditi tu informaciju.

Jedan od sugovornika kaže da je obnova bila tema zadnjeg koalicijskog sastanka i da je Paladina bio na njemu. - Premijer je govorio da je napravljeno jako puno dobrog, da smo ušli u eurozonu, u Schengen, stabilizirali gospodarstvo, smanjivali poreze, pomagali s dodacima. Ali da je svjestan kako sve to ne vrijedi ništa ako ne riješi obnovu - rekao je sudionik sastanka i dodao da Plenković planira napraviti neke promjene. Koje, nije rekao, no sudionici sastanka su zaključili da bi mogle slijediti neke zakonodavne izmjene, ali nisu stekli dojam da bi se zahvalio Paladinu, premda im je bilo neobično što je bio prisutan, a o obnovi je govorio samo premijer.

Premijer, međutim, nije ni s čim dao naznačiti niti da planira smijeniti Hanžeka. Doduše, to je bilo prije nego što je u javnost procurila informacija da se koristi luksuznim Audijem Q7, a to pravda potrebom čestih odlazaka na Banovinu gdje ljudi i dalje žive u kontejnerima. O Hanžeku nitko od naših sugovornika nije imao pohvalnih riječi, a čuli smo i da je netočno uvjerenje da on ima debelo zaleđe u stranci.

Samoobnova s predujmom

HDZ-ova gradonačelnica Petrinje Ivana Komes kaže da obnove institucija idu, ceste također, centar grada... - Ono što stalno na sastancima ističem, a na to se referira i predsjednik Vlade, jest segment konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih nekretnina. To se mora ubrzati - nastavila je i dodala da zakoni omogućuju samoobnovu s predujmom.

- Moramo staviti naglasak na tu mogućnost obnove. Isključuje se javna nabava, žalbe, a građani sami mogu pronaći izvođače. Nitko tu neće nikoga prozivati za pogodovanje, jer se radi o pojedinačnim građevinama i primarnom interesu vlasnika da se ona dobro i kvalitetno izvede - rekla je Komes, koja vjeruje da je to jedno od rješenja.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet kaže da obnova privatnih zgrada, koja je u nadležnosti države, jeste spora i ne mogu biti zadovoljni. - Vjerujem i nadam se da će se to uskoro početi mijenjati. Određeni pomaci vide se u Zagrebu, gdje je nadležan Fond za obnovu s kojim održavamo redovite koordinacije - rekao je Korlaet.

Paladina bi smijenio Hanžeka, ali ne može

Odnosi između Ministarstva graditeljstva te Središnjeg državnog ureda za obnovu već dulje nisu dobri. Premda vlada uvjerenje da je ministar Ivan Paladina nadređen državnom uredu i Gordanu Hanžeku koji ga vodi, to nije tako. Ministarstvo u postupku obnove obavlja posao zaprimanja i obrade zahtjeva, a onaj konkretan posao koji se odnosi na raspisivanje natječaja, izbor izvođača i samu organizaciju obnove u nadležnosti je državnog ureda.

Javna je tajna da bi Paladina, kada bi imao ovlasti, vjerojatno već smijenio Hanžeka te da njih dvojica ne mogu pronaći zajednički jezik niti institucije kojima su na čelu mogu surađivati, a konkretne posljedice osjećaju građani koji su dobili rješenje o obnovi, ali je nikako ne mogu dočekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:41