IZNIMNE VRUĆINE

Pakao u Zagori: Temperatura dosegnula gotovo 42 stupnja, u Imotskome peku jaja na otvorenom!

Nije došao ni kolovoz, a voda u Modrom jezeru je na svega desetak metara visine

Vrućine u Zagori

 Braco Ćosić

Četvrtak, 21. srpnja. Ugrijalo u Zagori baš pakleno. U 13.43 u samom gradu Imotskom izmjereno je – 40 stupnjeva Celzijevih! Iz Vinjana Gornjih javljaju nam da je tamo (izmjereno na amaterskom termometru u hladu) u 14.20 bilo 41,8, što ovaj dio Dalmatinske zagore sigurno svrstava u najtoplije dijelove Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Paklu usprkos, krenusmo obići dijelove grada i vidjeti kako tko podnosi i doživljava ovu vrućinu. Na samom izvorištu rijeke Vrljike, hraniteljice života Imotske krajine, u zaštićenom ihtiološkom rezervatu, vodu gotovo i ne vidimo. Visoka riječna trava i trska okupirale su 90 posto rijeke oko glavnog izvorišta Opačac. Iz njegovih njedara vodu koristi 98 posto stanovnika Imotske krajine. Hoće li biti redukcije, pitamo direktora Vodovoda Imotske krajine Luku Ćorića.

image

Vrućine u Zagori

Braco Ćosić

– Za sada neće, iako je razina vode na samom izvorištu poprilično pala, ali još uvijek se drži. No svakako i ovim putem upućujem apel građanima da ne troše vodu u neke nebitne svrhe, pranje automobila, zalijevanje travnjaka... Znate i sami koliki je pritisak na pumpe koje crpe vodu, i onda njezin transport kilometrima prema istoku i zapadu Imotske krajine. A gdje je samo gubitak vode u dotrajaloj mreži – veli inženjer Ćorić.

image

Vrućine u Zagori

Braco Ćosić

Što se tiče zaraslosti korita travom i trstikom, to je u ingerenciji Javne ustanove "More i krš", a kako kažu njihovi stručnjaci, nikakvi se zahvati ne smiju obavljati u ihtiološkom rezervatu, pa tako ni košnja trave.

Koji kilometar dalje, na Gradskom groblju u Imotskom, radovi na izgradnji novog dijela groblja u punom su zamahu. Unatoč vrućini, koja je još pojačana radom bagera i miksera, radnici rade punom parom u znoju lica svoga.

Na središnjem gradskom trgu, do spomenika Tinu Ujeviću, na pravoj imotskoj špici, ni žive duše. A ljeto je u zenitu, i Imotski je pun turista, no nitko se ne usudi sjesti tu, pa ni ispod suncobrana. Neki su dovitljivi mladići, kako bi pokazali kolika je vrućina, do brončanih nogu kipa Tina Ujevića razbili friško jaje da bi vidjeli za koliko bi se moglo pofrigati. I nakon nekoliko minuta bjelance je počelo poprimati bijelu boju. Istina, trebat će ipak još nekoliko stupnjeva iznad 40 da bi ga mogli konzumirati, piše Slobodna Dalmacija.

Oni malo odvažniji ovu su rekordnu ovoljetnu temperaturu po običaju dočekali u ugodnoj vodi Modroga jezera. Moramo priznati da nam se nije dalo po ovakvoj temperaturi spuštati se u Modro jezero, no svakako da i ova prošlogodišnja fotografija može pokazati trenutačno stanje u jezeru na plus 40. No i tamo je počelo odbrojavanje visine vode. Još nije došao ni kolovoz, a voda je na svega desetak metara visine. Tko zna hoće li je biti do kraja kolovoza...

image

Vrućine u Zagori

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:10