KAOS U LJEKARNAMA

Pacijenti zabrinuti zbog nestašice lijekova, nema ni poznatog antibiotika: ‘Za jedan ne postoji zamjena‘

Uz pomanjkanje lijeka koji se koristi za niz neuroloških problema, u posljednje vrijeme nema ni antibiotika Klavocina
 Biljana Gaurina/Cropix

Lijek Rivotril, koji je indiciran za epilepsiju, a daje se i za niz drugih neuroloških problema, već neko vrijeme nije dostupan u ljekarnama, na što upozoravaju pacijenti koji ga koriste kao terapiju.

Zabrinuti za svoje zdravlje, govore da generički, zamjenski lijek ne postoji te da je izuzetno opasno naglo prekinuti terapiju koja se uzima svaki dan.

Naime, kod bolesnika s epilepsijom primjena antiepileptika, uključujući Rivotril, ne smije se prekinuti naglo jer to može dovesti do razvoja epileptičkog statusa. Ako kliničar procijeni da je potrebno smanjiti dozu ili prekinuti primjenu lijeka, to treba učiniti postupno. U takvim je slučajevima indicirana kombinirana primjena s drugim antiepilepticima.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) potvrdili su da lijeka trenutno nema, ali da ga se u ljekarnama očekuje 5. rujna.

Obratiti se liječniku

- Za tablete Rivotrila od 2 mg i od 0,5 mg prijavljena je nestašica zbog kašnjenja u proizvodnji te se normalizacija opskrbe tržišta očekuje uskoro, 5. rujna. Pacijenti koji koriste taj lijek mogu se obratiti svom liječniku radi savjetovanja o nastavku i primjeni terapije - kažu iz Halmeda.

Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo potvrđuje da u ljekarnama nema navedenog lijeka te kaže da je u slučaju epilepsije teško u kratkom roku pronaći odgovarajući zamjenski lijek.

- Riječ je o lijeku koji koriste i djeca i odrasli te kada se pronađe odgovarajuća terapija, nije ju dobro mijenjati - kaže Soldo i dodaje da se uskoro očekuje stabilizacija na tržištu.

Primijećena je i nestašica antibiotika, konkretno Klavocina i generičkih lijekova.

Kašnjenja u proizvodnji

- Nestašica je prijavljena za Klavocin bid 875 mg te za filmom obložene tablete od 125 mg, a očekuje se da će trajati do 1. listopada, a Klavocin DT od 875 mg, odnosno od 125 mg, što su tablete za oralnu suspenziju, trebao bi stići do 31. prosinca ove godine - navode u Hrvatskoj agenciji za lijekove i dodaju da je nestašica posljedica kašnjenja u proizvodnji.

Nestašica je, iz razloga vezanih uz proizvodnju, i pojedinih oblika Klavocina namijenjenih bolničkoj primjeni - Klavocina od 1000 mg plus 200 mg (prašak za otopinu za injekciju/infuziju) i Klavocina od 500 mg plus 100 mg (prašak za otopinu za injekciju/infuziju), a njezino je očekivano trajanje također do 31. prosinca 2022.

Navode i da u Hrvatskoj trenutačno nije zabilježena nijedna kritična nestašica lijeka.

- Općenito, nestašice lijekova uobičajena su pojava koju promptno rješavamo zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU, čime smo dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima - zaključuju u Halmedu.

Kazne postoje samo ako se radi o skupim lijekovima

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pitali smo jesu li za nositelje odobrenja predviđene kazne zbog neisporuke lijekova, no čini se da takvo što ne postoji u ovakvim slučajevima.

- Ako se radi o lijeku koji se prepisuje na recept i izdaje u ljekarnama, u Zakonu o lijekovima propisana je samo kazna za slučaj da nositelji odobrenja ne prijave poremećaj opskrbe Halmedu - navode iz HZZO-a i pojašnjavaju da HZZO, kad je riječ o kaznenim odredbama, ima samo ugovornu odredbu u dijelu lijekova koji su na popisu skupih.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) kažu da u distribucijskom lancu uvijek postoji mogućnost kratkotrajnih zastoja iz logističkih razloga. U slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka, pacijenti se mogu obratiti Halmedu za informacije i upute o dolasku do lijeka.

U slučaju da potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu i nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju radnje kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:31