IDA, IRIS I MARIJAN

Ovo su najbolji maturanti u Hrvatskoj. Otkrili su nam hoće li ostati ili otići iz Lijepe naše

‘Samo radite što više, trudite se što više i nikad ne odustajte‘, poručuju
Iris Trgovec, Ida Kolmanić i Marijan Višić
 Goran Mehkek/Cropix

Dugotrajni štrajk u školama, koronakriza i prelazak na online nastavu, potres u Zagrebu i okolici, rastanci od školskih kolega bez tradicionalne “norijade”, matura pod posebnim protuepidemijskim mjerama... što sve nije obilježilo proteklu školsku godinu! Ali, njih to nije pokolebalo, marljivo su i vrijedno učili i na ovogodišnjoj, također po mnogočemu specifičnoj državnoj maturi postigli su izvrsne rezultate.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su dodijeljene nagrade najboljim učenicima ovogodišnje državne mature, u nikad neobičnijim okolnostima koronakrize, zbog čega je i svečanost dodjele ove godine bila posebnija nego inače. U Ministarstvo je stiglo samo troje učenika - top-troje maturanata kojima su pripale nagrade naših uglednih znanstvenika:

Marijan Višić iz zagrebačke XV. gimnazije bez ijedne je pogreške riješio ispite iz matematike A-razine i fizike, a ispit iz hrvatskog A-razine položio je s odličnim uspjehom i točnošću od 89 posto. Zbog toga mu je ove godine pripala glavna nagrada koju već šest godina dodjeljuje naš istaknuti znanstvenik Marin Soljačić, profesor na Odsjeku za fiziku američkog MIT-a u iznosu od pet tisuća američkih dolara.

Budućnost

Dvije učenice, Ida Kolmanić iz Prve gimnazije Varaždin, te Iris Trgovec, učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, koje su najbolje riješile test iz matematike A-razine te informatike, podijelile su nagradu od pet tisuća eura koju za takav uspjeh dodjeljuje doajen hrvatske informatike Boris Sakač.

Osim njih, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je s po 2500 kuna još 35 učenika - 21 koji je ostvario najbolji rezultat na obveznim predmetima državne mature te 14 učenika strukovnih škola koji su barem jedan ispit riješili sa stopostotnom točnošću.

Troje najboljih primio je i čestitao im na uspjehu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, dok su Marin Soljačić, Boris Sakač i ostali dobitnici, dodjelu pratili putem videolinka.

- Vi ste budućnost naše civilizacije i dajete nadu za našu budućnost. Ovo je za mene jedan od najsretnijih dana u godini jer me podsjeti koliko Hrvatska ima vrijednih i talentiranih mladih ljudi - poručio je dobitnicima profesor Soljačić, a Boris Sakač je naglasio blagodati učenja informatike od najranije dobi.

Što kažu najbolji maturanti, gdje vide svoju budućnost i imaju li kakve savjete za buduće generacije kada je riječ o uspjehu na državnoj maturi?

Marijan Višić upisao je bez problema molekularnu biologiju na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, što jednom državom prvaku iz biologije u drugom i trećem razredu srednje škole nije bio ni najmanji problem - imao je pravo na izravan upis u XV. gimnaziju, popularni MIOC, najpoznatiju po jakim matematičarima. Stoga pitamo Marijana kako se odlučio za studij biologije.

Nove satnice

- Znao sam da je to dobra gimnazija i da će mi matematika i fizika dobro doći u znanstveno-istraživačkom radu. U biologiji me posebno zanimaju procesi u ljudskom tijelu na razini stanice, ali vidjet ću kojim ću se područjem u budućnosti baviti. Koronavirusi? Rado bih i to proučavao, nikad se ne zna - kroz smijeh govori ovaj mladi Zagrepčanin, koji se u pozdravnom govoru nije zaboravio zahvaliti svojim profesorima iz OŠ Bukovac i XV. gimnazije, koji su probudili i produbili kod njega ljubav prema znanosti.

Marijan kaže da nije imao nikakvih problema s ispitima državne mature, pripremao se sam i nije trebao nikakve dodatne pripreme izvan škole. U našem obrazovnom sustavu promijenio bi satnicu nekih predmeta u srednjoškolskom obrazovanju.

- U gimnaziji smo imali oko 20 predmeta i gotovo jednaku satnicu biologije i kemije kao i geografije i povijesti. To treba promijeniti, treba učenicima omogućiti više izbornosti - kaže budući student zagrebačkog PMF-a, samouki glazbenik koji u slobodno vrijeme najviše voli zasvirati gitaru i klavir. Dio novca dobivenog od nagrade potrošit će na ljetovanje, a ostalo će tek vidjeti.

- Volim Hrvatsku, ali vjerojatno ću otići van jer u inozemstvu postoje veće šanse za znanstveno-istraživački rad. Ipak, nikad se ne zna, možda se i u Hrvatskoj do kraja studija nešto promijeni - kaže najbolji “Soljačićev maturant”.

Na dulji put izvan Hrvatske vrlo brzo bi mogla Varaždinka Ida Kolmanić, koja u kolovozu iščekuje rezultate s prestižnog britanskog Cambridgea, gdje je konkurirala za upis na studij matematike.

Također, u Zagrebu je ostvarila pravo na izravan upis na studij matematike na PMF-u jer je niz godina sudjelovala na državnim natjecanjima iz tog predmeta:

- Najviše me zanimaju matematika i informatika. Iz matematike se natječem oduvijek, bila sam svake godine na državnom natjecanju još od petog razreda osnovne škole, a ove godine osvojila sam srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. To mi je najveći uspjeh - pohvalila se ova mlada djevojka koja je, kao i Iris Trgovec, na maturi bez greške riješila test iz matematike A-razine, a test iz informatike s 98 posto.

Na vagi želja između Cambridga i Zagreba ipak malo više priželjkuje jedno od najboljih britanskih sveučilišta, za koje, baš kao i putovanja koja jako voli, čuva dio novca od nagrade.

Ta vrijedna, sada već studentica, koja se uglavnom pripremala za natjecanja, marljivo je učila, a slobodno vrijeme uglavnom posvetila filmu, serijama i knjizi, također nije trebala nikakve dodatne pripreme za maturu, iako priznaje da je ove godine oko toga bilo “malo stresa”. Za buduće maturante ima poruku:

- Samo radite što više, trudite se što više, nikad ne odustajte. I ja sam nekad imala lošijih i boljih rezultata, ali bitno je nastaviti dalje raditi i nikad ne odustati.

Programiranje

Iris Trgovec iz Zaboka životni je put zasad trasirala na zagrebačkom PMF-u, gdje je upisala studij matematike.

- Voljela bih u budućnosti raditi nešto povezano s matematikom. Ne znam točno gdje, još ću vidjeti. Rad u školi? Sigurno ne, to mi se čini kao previše stresan posao - kaže Iris, koju posebno zanima i programiranje.

Osim toga, bavi se fotografiranjem, prati serije i filmove, a s obzirom da obitelj ima OPG, rado i ondje pomaže u poslu s kruškama, jabukama, aronijom. Mlada matematičarka, očigledno, na maturi nije pobrkala kruške i jabuke, a o tome kaže:

- Čini mi se da je matura ove godine bila ista kao i proteklih godina, ali je nama možda bilo zahtjevnije jer nismo imali izravan kontakt s profesorima. Na nama je bilo sve, i organizacija i priprema. Ali, ja sam imala dobre temelje u gimnaziji i nisam trebala nikakve dodatne pripreme - kaže ta odlična učenica, čiji će život zasad biti orijentiran na Zagreb.

Radovan Fuchs: Razrađujemo mjere za siguran boravak učenika u učionicama

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je jučer da stoji pri odluci da učenici i studenti od jeseni nastavu trebaju pohađati u učionicama.

Zbog toga se idućih dana sa stručnjacima razrađuju sigurnosni kriteriji te sve potrebne mjere koje bi to omogućile, kao i opcije vezane uz specifične okolnosti, poput potrebe za provedbom online nastave te ostale pojedinosti. -

Sve će biti razrađeno i objavljeno najkasnije dva tjedna prije početka nastave - najavio je Fuchs. Nova školska godina, podsjetimo, počinje 7. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:18