ŽELJKO KOMŠIĆ

‘Ovo je po meni klasična manipulacija, a indikativno je tko o zahtjevu iz BiH cijelo vrijeme šuti‘

Tužiteljstvo BiH traži od Republike Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske za ratne zločine u ‘Bljesku‘
Željko Komšić
 Samir Jordamovic/Anadolu Agency via AFP

Hrvatska je prije tri dana dobila 'zamolnicu' Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska, a Ministarstvo pravosuđa i uprave RH potvrdilo je primitak zamolnice. O tome su novinari N1 televizije razgovarali s Željkom Komšićem, hrvatskim članom predsjedništva u Bosni i Hercegovini.

Odgovorit ću i kao pravnik i kao član Predsjedništva BiH, rekao je Komšić.

“Prema meni ne postoji nikakva stvarna niti mjesna nadležnost Tužiteljstva BiH da vodi takav postupak, pogotovo kada je riječ o operacijama koje su Vojska i MUP Republike Hrvatske izvodili i tiču se Bljeska i Oluje. U tim operacijama, posebno Bljesku, RH vojska nije ulazila na teritorij BiH. Sve što se eventualno dogodilo u okviru te opercije je bez prejudiciranja činjenica – a zna se tko utvrđuje činjenice. Pravosudni i policijski organi i Tužilaštvo tu nemaju što tražiti”, rekao je Željko Komšić.

Kazao je kako misli da se to pitanje potegnulo sada kako bi se odnosi dvije zemlje dodatno zaoštrili.

“Zašto je to u ovom trenutku učinjeno? Mislim na političke odnose BiH i RH koji su prilično zategnuti, pa mi ovo budi sumnju da je cilj bio odnose još više zategnuti. Ovo može utjecati na novu krizu i zatezanje odnosa BiH i RH. Kada govorim s pravne strane, ovdje nema osnova za postupanje Tužiteljstva BiH. Ako ima, to trebaju raditi pravosudni i policijski organi RH. Po meni je to klasična manipulacija, a to čine akteri ovog slučaja. Ne vidim ni jedan pravni razlog za ovo nešto. Zašto to rade nakon Oluje… No i meni je to nejasno, zašto su to učinili u tom trenutku, nakon svih ovih godina od ratova. Meni to liči na nešto što ima dublju i drugu političku pozadinu, a ne procesuiranje krivičnih djela, pa tako i ratnog zločina”, rekao je Komšić.

Kazao je kako je indikativna šutnja svih u RS-u na ovu situaciju.

“Ako je čovjek dovoljno sumnjičav ili paranoičan, može izvući svakakve zaključke. No sve institucije u RS-u, mediji, šute na sve što se događa. To je znak da nešto dobro smrdi u toj priči oko zadnjeg poteza Tužiteljstva BiH”, rekao je Komšić.

Jučer ste govorili o operacijama Maestrar i Južni potez...

“Kod nas postoji informacija da su te istrage obustavljene odavno. No, nisam ja taj koji ima uvid u ono što Tužiteljstvo radi, od njih možete dobiti informacije”, rekao je Komšić.

Na pitanje ima li ovo veze sa situacijom oko glavne tužiteljice kaže:

“Ona vodi Tužiteljstvo, a ima li veze s njom i njenom pozicijom, ne znam. Ne zamaram se tim. Neću komentirati to što oni rade. Sve što kažete odmah se vidi kao miješanje u rad navodno nezavisnog pravosuđa”, kazao je.

Dodao je kako, što se tiče burnih reakcija iz Hrvatske, predsjednik Milanović ima svoj stil govora.

“No mislim da ovdje ne postoji niti jedan prvni osnov da Tužiteljstvo BiH vodi takvu vrstu postupka”, zaključio je Komšić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:31