PLENKOVIĆ NA VLADI

‘Ova oluja je znak razornijih klimatskih promjena. Štrajk u pravosuđu? Pozvat ćemo šefa Vrhovnog suda na razgovor!‘

Premijer se u uvodnom govoru osvrnuo na oluju, štrajk, ali i izvanrednu sjednicu Sabora

Andrej Plenković

 

 Damir Krajac/Cropix

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se još jedna sjednica Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković održao uvodni govor u kojem se osvrnuo na posljedice nevremena, štrajk u pravosuđu, ali izvanrednu sjednicu Sabora.

"Snažno olujno nevrijeme jučer je pogodilo Grad Zagreb, ali i 14 hrvatskih županija. Ozlijeđeno je više od 60 osoba, smrtno su stradale četiri osobe", rekao je Plenković u uvodnom govoru.

"Izražavamo žaljenje zbog četiri izgubljena života", rekao je premijer i izrazio sućut obiteljima preminulih te zaželio što brži oporavak ozlijeđenima. Govorio je o razmjerima štete u nezapamćenoj oluji.

"Oštećeno je više od 2000 objekata. Angažirano je više od 5000 vatrogasaca. Udari vjetra bili su na razini orkanskih. Ovo je novi znak sve razornijih klimatskih promjena koje ne pogađaju sam Hrvatsku i Europu, nego cijeli svijet. Klimatske promjene jačaju više i brze nego što smo očekivali. Nažalost, morat ćemo se naviknuti da će se ekstremni fenomeni poput velikih poplava koje su se događale svakih 100 i više godina sada događati češće, a troškovi će biti sve veći, stoga ćemo se nastavljati pripremati i jačati svoju otpornost na klimatske fenomene", zaključio je predsjednik Vlade.

Što se tiče širenja afričke svinjske kuge, kazao je da će svi uključeni u problematiku dobiti više od 8 milijuna eura. "Ova bolest ne predstavlja opasnost za ljude", ponovio je.

Osvrnuo se i na sastanak s premijerom Slovenije, rekavši da će Vlada raditi na otvorenim pitanjima sa Slovenijom, poput granice. Očekuje da s 1. listopada bude na snazi Zakon o promjeni izbornih jedinica.

Komentirao je inicijativu predsjednika Milanovića da sazove izvanrednu sjednicu Sabora i oštro napao predsjednika Vrhovnog suda.

"Što se tiče izvanrednog zasjedanja Sabora, stav Vlade je jasan. Sjednica će se održati. Ta će sjednica biti sutra. Dvije teme koje je predsjednik stavio su teme koje mi rješavamo stalno. Svakodnevno se bavimo pitanjem štrajka u pravosuđu. Malenica traži rješenje na dnevnoj bazi. Nastojali smo objasniti Sindikatima da je povećanje dobro. Povećanje plaća zaposlenima u pravosuđu u našem mandatu je 64 posto", tvrdi premijer.

Kaže da je Milanović kopirao zahtjev predsjednika Vrhovnog suda. "Predsjednika Vrhovnog suda pozvat ćemo na razgovor", rekao je.

"Raspravljati na razini Sabora, može biti politički predloženo, ali rješenje će se donijeti u dijalogu sa Sindikatima. Kaže da je ovo politikantski pristup predsjednika i da djeluje pod pritiskom oporbe.

To su pristrane, oporbene inicijative predsjednik, tvrdi premijer.

"Predsjednik Vrhovnog suda sugerira da se zaposlenici izdvoje i da dobiju poseban okvir reguliranja plaće. Niti jedan propis nije išao u smjeru da se ti službenici izdvoje. Nitko to nikada nije to doveo u pitanje, da postojeći sustav da nije u skladu sa zakonom. To je potpuno nova inicijativa", rekao je premijer, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:35