IMA INTERESA

Ova hrvatska općina mladim obiteljima prodaje kuće po 30 centi: ‘Došla nam je obitelj iz Istre‘

Dosad je pedesetak obitelji konzumiralo mjere poticajne prodaje kuća i zemljišta te sufinanciranja adaptacije kuća,

Legrad

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Općina Legrad već pet godina prodaje nekretnine za kunu, današnjih 30 centi, a takva je demografska politika počela pokazivati pozitivne rezultate što je vidljivo i iz potrebe za proširenjem tamošnjeg vrtića, stoga će uskoro na tržište staviti još nekoliko kuća.

Općina Legrad politikom „kuća za kunu“ i drugim poticajima u rješavanju stambenog pitanja za mlade obitelji još od 2018. godine pokušava popraviti svoju demografsku sliku.

Načelnik općine Ivan Sabolić kaže za Hinu da je riječ o demografskom oporavku općine koji je planiran na duže vrijeme jer još uvijek u tom idiličnom kraju uz Dravu mortalitet nadvladava natalitet.

Ipak, taj se negativni trend usporava time što mlade obitelji ostaju u Legradu, a doseljavaju se i one iz susjednih županija. No, doselila se i obitelj iz Pule, naglašava Sabolić.

Kao dokaz da su stvari krenule nabolje navodi i to što nadograđuju vrtić, a čini se da će ga u skoroj budućnosti proširiti za dodatne četvorne metre.

Prvi čovjek Legrada naglašava da uz kuće po cijeni nižoj od žvakaće gume prodaju i građevinska zemljišta, ali interes za njih je manji nego za kuće koje su pogodne za adaptaciju.

Uvjet je za kupnju kuće ili gradilišta da se radi o bračnom ili izvanbračnom paru do 45 godina starosti, da nisu kažnjavani te da nemaju riješeno stambeno pitanje. Dodatne bodove donosi im ako se bave deficitarnim zanimanjem i imaju djecu.

Dosad je pedesetak obitelji konzumiralo mjere poticajne prodaje kuća i zemljišta te sufinanciranja adaptacije kuća, a zahvaljujući tome u Legradu je ostalo živjeti ili je doselilo 120 osoba.

Sabolić najavljuje da će općina nastaviti s prodajom kuća za 30 centi, a trenutno je u procesu procjene nekoliko kuća, nakon čega će donijeti odluku o njihovoj prodaji.

„Vjerujem da ćemo uskoro objaviti natječaj za prodaju nekretnina i nadam se da i ovoga puta interesa za kupnju neće izostati“, kaže Sabolić.

Načelnik Legrada apelira na ostale općine i gradove da takvom stambenom politikom utječu na demografsku sliku Hrvatske jer uz posao obiteljima je prioritet posjedovati kuću ili stan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:09