Od izvora do mora

Otvoren je novi natječaj za najveći projekt čišćenja i ozelenjavanja hrvatskih gradova

U prošlogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada
 Davor Pongračić/Cropix

Nakon novog izdanja ekološkog projekta Od izvora do mora, Hrvatska će i ove godine postati čišća i zelenija. Ideja koja stoji iza velikog projekta u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova, jest akcijama čišćenja ukazati na važnost zaštite vodnoga bogatstva naše zemlje i primjerenog odlaganja otpada, a sadnjom drveća u gradovima popraviti kvalitetu života svih koji u njemu žive. Urbanim pošumljavanjem povećavaju se proizvodnja kisika i apsorpcija ugljikova dioksida, a istodobno snižavaju temperature zraka.

Projekt Od izvora do mora provodit će se u nekoliko faza. Prva faza započela je danas i traje mjesec dana, odnosno do 15. ožujka. Sudjelovati mogu svi gradovi u Hrvatskoj, uključujući grad Zagreb, koji žele pošumiti određene dijelove svojega grada. Važno je naglasiti kako je natječaj namijenjen isključivo gradovima, pa se ne mogu prijaviti fizičke osobe, tvrtke, udruge građana, općine i županije. Gradovi se prijavljuju popunjavanjem obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici https://odizvoradomora.com/, a Povjerenstvo će, najkasnije do 28. ožujka, objaviti čije su prijave prihvaćene.

Nakon toga slijedi najvažniji dio - čišćenje okoliša. Gradovi, u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima, moraju u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja provesti jednodnevnu akciju prikupljanja ambalažnog otpada na svojem području. Iako se izbor lokacije neće dodatno bodovati, organizatori preporučuju da oni gradovi koji imaju takva područja, posebnu pozornost usmjere na obale rijeka, mora i jezera. Za okupljanje volontera gradovi se moraju pobrinuti sami, baš kao što je važno da za njih osiguraju svu potrebnu opremu za čišćenje. Svoj doprinos očuvanju okoliša mogu dati i djeca mlađa od 13 godina, ali isključivo ako su u pratnji roditelja.

Do 1. srpnja znat će se tko su najbolji gradovi iz tri kategorije: mali (do 10 tisuća stanovnika), srednji (od 10.001 do 35 tisuća stanovnika) i veliki gradovi (više od 35 tisuća stanovnika). Glavni kriteriji pri ocjenjivanju bit će broj sudionika u akciji čišćenja i količina skupljenog otpada. Gradovi pobjednici - po jedan iz svake kategorije - dobit će podršku u ozelenjavanju/pošumljavanju urbanih područja, za što su organizatori osigurali ukupno 45 tisuća eura namijenjenih za kupnju sadnica stabala. Svaki od ta tri grada dobit će po 15 tisuća eura, koje moraju iskoristiti za barem 30 stabala, ali ne i ukrasnih grmova, živice i cvijeća. Sadnice se trebaju posaditi između listopada i prosinca.

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine, kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

U prošlogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova, sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada. Čistila su se jezera, rijeke, šetnice, šume, travnjaci. Lipiku je lani pripalo prvo mjesto u kategoriji malih gradova, s manje od 10 tisuća stanovnika, Vinkovci su prikupili najviše bodova među srednjim gradovima, dok je Varaždinu pobjeda pripala u kategoriji velikih gradova, s više od 35 tisuća stanovnika.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati.

U proteklim godinama samo su uporabom lakših boca uspjeli smanjiti ukupnu uporabu plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine, kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.

Pravila natječaja Od izvora do mora

Provedba novih aktivnosti zaštite okoliša – sadnja drveća u gradovima (tzv. urbano pošumljavanje) u svrhu smanjenja ispuštanja CO2 i temperature zraka u gradovima

1. Organizatori Natječaja

- Organizatori su Natječaja Od izvora do mora za 2024. godinu:

- Coca-Cola HBC Hrvatska d. o. o.

- Konzum plus d. o. o.

- Jutarnji list/Hanza Media d. o. o.

- Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Partneri su Natječaja Od izvora do mora za 2024. godinu:

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Uprava za klimatske aktivnosti

- Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

2. Ciljevi Natječaja

U partnerstvu s gradovima RH i s većom uključenošću građana organizatori Natječaja nastoje ostvariti izravan utjecaj na dugoročnu dobrobit zajednice sadnjom drveća: proizvodnju kisika, čišćenje zraka, apsorpciju ugljikova dioksida i smanjivanje temperature zraka.

Sinergija svih partnera i sudionika Natječaja radi znatnoga podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i hrvatskoga vodnog bogatstva te osobito primjerenoga odlaganja otpada.

Doprinos UN-ovim ciljevima održivosti akcijama čišćenja i smanjivanja ispuštanja CO2 i temperature u gradovima sadnjom drveća.

3. Rokovi Natječaja

Datum raspisivanja Natječaja: 15. veljače 2024.

Rok za prijavu na Natječaj: 15. ožujka 2024. do 23:59.

Objava prihvaćenih prijava: najkasnije 28. ožujka 2024.

Provođenje akcija čišćenja: 15. travnja – 14. lipnja 2024.

Objava pobjednika/dobitnika: najkasnije do 01. srpnja 2024.

Provedba projekta/sadnje/pošumljavanja: listopad-prosinac 2024.

Svečana dodjela nagrada: na Konferenciji Najbolji gradovi u organizaciji Jutarnjega lista (Hanza Media d. o. o.) o čijem će datumu održavanja odluka biti donijeta naknadno.

4. Objava Natječaja

1. Jutarnji list – u tiskanome izdanju s prijenosom na www.jutarnji.hr; podstranica OIDM; kanali na društvenim mrežama,

2. mrežne stranice i kanali na društvenim mrežama Coca-Cole HBC Hrvatska,

3. Udruga gradova u RH – mrežne stranice, newsletter, kanali na društvenim mrežama,

4. Konzum – mrežna stranica, kanali na društvenim mrežama.

5. Pravo sudjelovanja

Pravo sudjelovanja u Natječaju imaju svi gradovi u Republici Hrvatskoj, uključujući grad Zagreb, koji žele ozeleniti/pošumiti određena područja na području svojega grada.

Natječaj je namijenjen isključivo za gradove u Republici Hrvatskoj te se prijaviti ne mogu fizičke osobe, tvrtke i udruge građana, općine i županije. Njihove će prijave biti izuzete iz Natječaja.

6. Kategorije prijave

Tri su kategorije u kojima se gradovi mogu natjecati, s obzirom na svoju veličinu:

1. mali gradovi – kategorija obuhvaća gradove s do 10.000 stanovnika,

2. srednji gradovi – kategorija obuhvaća gradove s 10.001 – 35.000 stanovnika,

3. veliki gradovi – kategorija obuhvaća gradove s više od 35.000 stanovnika.

7. Fond natječaja

Gradovi pobjednici – u svakoj od triju kategorija po jedan grad – ostvaruju pravo na podršku u ozelenjivanju/pošumljavanju urbanih područja.

Organizatori Natječaja (Coca-Cola HBC Hrvatska d. o. o. i Konzum plus d. o. o.) osigurali su fond natječaja u ukupnome iznosu od 45.000,00 eura namijenjen za kupnju sadnica stabala. Iznos će biti raspoređen na tri pobjednička grada u jednakim iznosima, odnosno po 15.000,00 eura za svaki od tri grada pobjednika u svakoj od kategorija.

O rezultatima Natječaja, odnosno gradovima pobjednicima, svi će sudionici Natječaja biti obaviješteni najkasnije 01. srpnja 2024.

8. Način i sadržaj prijave

1. Gradovi se na Natječaj prijavljuju popunjavanjem mrežnoga obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici: https://odizvoradomora.com/

2. U prijavi za sudjelovanje moraju se navesti sljedeći podatci:

a. puni naziv podnositelja prijave na Natječaj (nositelj projekta),

b. točna adresa podnositelja prijave,

c. broj žiroračuna podnositelja prijave (IBAN),

d. ime i kontakt (e-adresa, broj mobitela) osobe zadužene za komunikaciju povezano s prijavom,

e. broj stanovnika prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.

3. Osim navedenoga, prijava mora uključivati:

a. kratak opis potreba grada – za proširenje zelenih područja ili sadnju stabala u postojećim zelenim područjima,

b. provoditelja aktivnosti (gradsko parkovno poduzeće ili sl.),

c. vrstu sadnica koje su gradu potrebne/koje grad želi,

d. položaj predviđene sadnje/ortofoto s označenim područjem sadnje,

e. planirano vrijeme sadnje.

4. Nositelji projekta (gradovi koji se prijavljuju na Natječaj) uz prijavnicu prilažu potrebnu dokumentaciju određenu u prethodnoj točki te na upit/zahtjev organizatora Natječaja dostavljaju dodatnu dokumentaciju ili pojašnjenja u svezi s prijedlogom.

5. Prijavom na Natječaj nositelj projekta jamči točnost i istinitost svih podataka navedenih u prijavi. Također, prijavom na Natječaj prijavljeni gradovi jamče da su u potpunosti razumjeli tekst Natječaja i njegove dijelove (prijavu – odabir – provođenje akcija čišćenja – odabir pobjednika Natječaja – provođenje sadnje).

6. Na temelju definiranih kriterija povjerenstvo organizatora Natječaja odabrat će jedan ili više prijavljenih prijedloga za svaku kategoriju Natječaja.

7. Razmatrat će se isključivo mrežne prijave zaprimljene u propisanome roku i potkrijepljene potrebnom dokumentacijom.

8. Isti predlagatelj ne može podnijeti više različitih prijava ili prijaviti različita mjesta. Takve prijave smatrat će se nevaljanima, odnosno povjerenstvo za provedbu Natječaja, sastavljeno od predstavnika organizatora, zadržava pravo da izabere samo jedno mjesto za grad koji podnese takvu prijavu ili da ga u potpunosti isključi iz daljnjega tijeka Natječaja.

9. Ako bude potrebno, organizator Natječaja može s nositeljima odabranih projekata u svrhu definiranja obveza sklopiti ugovore o sudjelovanju u Natječaju.

9. Ocjena prijava

1. Zaprimljene prijave ocijenit će Povjerenstvo koje čine predstavnici organizatora Natječaja. Povjerenstvo će razmatrati samo potpune prijavnice, propisno ispunjene, s priloženom potrebnom dokumentacijom te pristigle u roku.

2. Kriteriji za pozitivno ocjenjivanje prijave:

a. propisno ispunjena prijavnica, jasnoća opisa projekta te njegove svrsishodnosti i učinkovitosti,

b. procjena stupnja korisnosti za mjesnu/širu društvenu zajednicu/grad,

c. razina doprinosa zaštiti okoliša i prirode te smanjenju negativnoga utjecaja na okoliš,

d. utjecaj prijavljenoga projekta na podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša i prirode i načinima primjene načela održivosti u svakodnevnome životu.

3. Na temelju kriterija određenih u točkama 8.2., 8.3., 9.1. i 9.2. Povjerenstvo će odabrati prijavljene projekte, s tim da organizatori Natječaja zadržavaju pravo da bez posebnoga obrazloženja ne odaberu nijednu prijavu, da prihvaćene prijave podrže u smanjenome obujmu ili da traže izmjenu prijave.

4. Predlagatelji odabranih prijava koje Povjerenstvo odabere bit će obaviješteni o sudjelovanju u Natječaju najkasnije 28. ožujka 2024.

10. Prava i obveze gradova čije su prijave prihvaćene – provođenje akcije prikupljanja otpada

1. Gradovi čije su prijave na Natječaj prihvaćene obvezuju se u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja 2024. provesti jednodnevnu akciju (nikako dužu od 8 sati) prikupljanja ambalažnoga otpada na svojemu području.

2. Kao mjesta čišćenja, organizatori Natječaja posebno preporučuju obale rijeka, mora i jezera, ako ih grad ima, te područja povezana s njima. Ta se mjesta neće dodatno bodovati, nego su preporuka organizatora Natječaja kako bi se posebno skrenula pozornost na sve veću onečišćenost ukupnoga vodnog bogatstva u Republici Hrvatskoj te stoga i izloženost bioraznolikosti negativnomu utjecaju neodgovarajuće odloženoga otpada u okoliš.

3. Skupljanje otpada vrši se uz pomoć nevladine organizacije/udruge građana koju odabiru/predlažu gradovi uz dogovor s organizatorima Natječaja.

4. Za samu akciju prikupljanja otpada gradovi se obvezuju putem svojih informativnih kanala (vlastite društvene mreže, službene internetske stranice i usmene obavijesti na javnim događanjima) pozvati na sudjelovanje građane/volontere na akciju čišćenja, a prema mogućnosti i putem mjesnih i regionalnih medija. Broj sudionika nije ograničen, a prijedlog je organizatora Natječaja da ih bude što više. Gradovi se obvezuju osigurati sudionicima odgovarajuću potrebnu opremu za akciju sakupljanja otpada.

5. Obveza je prijavljenoga grada osigurati da u akciji prikupljanja otpada ne sudjeluju osobe mlađe od 13 godina, osim ako su u pratnji roditelja ili staratelja.

6. Nositelj odabranoga projekta (grad odabran za provođenje akcije prikupljanja otpada) osigurava sredstva za volontersku akciju, dok organizatori Natječaja zadržavaju pravo da zahtijevaju brendiranje volonterske akcije znacima i simbolima organizatora Natječaja o trošku organizatora Natječaja.

7. Obveza je prijavljenoga grada prikupljeni otpad zbrinuti na odgovarajući način.

8. Predstavnici organizatora zadržavaju pravo nadgledanja akcije prikupljanja otpada.

9. Nositelj projekta (odabrani grad) odgovoran je za konačnu provedbu projekta koji je odabran u Natječaju, uključujući akciju sađenja sadnica, a u skladu s datumima iz rokova natječaja navedenih pod točkom 3. Natječaja.

11. Odustajanje od sudjelovanja u Natječaju

1. Prijavitelj može u svakome trenutku pisanim putem, odnosno e-porukom, povući prijavu/prijedlog, za što im organizator Natječaja stavlja na raspolaganje sljedeću e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

2. Povlačenjem prijave gubi se pravo na daljnje sudjelovanje u Natječaju, a prijavitelji projekata neće imati nikakva potraživanja prema organizatorima Natječaja.

12. Odabir pobjednika Natječaja i posebna priznanja sudionicima

1. Pobjednika u svakoj od triju navedenih kategorija Natječaja izabrat će Povjerenstvo do 01. srpnja bodovanjem sljedećih kriterija:

a. broj sudionika/volontera u akciji čišćenja

b. ukupna količina skupljenoga otpada izvagana u kilogramima: kao dokaz o količini prikupljenoga otpada prihvatit će se i dostavnica/otpremnica/zapisnik ili neki drugi jednakovrijedan dokument koji je izdala tvrtka ovlaštena za zbrinjavanje otpada. Alternativno, organizatori Natječaja mogu odrediti osobu koja će na licu mjesta izmjeriti (izvagati) količinu skupljenoga otpada u kilogramima, količina će se upisati u tablicu, ukupnu količinu svojim potpisom potvrđuje osoba od grada zadužena za verifikaciju takvoga mjerenja.

c. pojedinačni doprinos volontera: kilogrami prikupljenoga otpada dijele se s brojem sudionika, pa ako npr. u akciji sudjeluje 100 ljudi koji skupe 100 kg otpada, to je 1 kg po sudioniku, a ako sudjeluje 10 ljudi koji skupe 50 kg, to je 5 kg po sudioniku – time je druga skupina/drugi grad pobijedila/pobijedio i dobiva više bodova.

d. Bodovi za svaki prethodno spomenuti kriterij dodjeljuju se jednako – grad koji u svojoj kategoriji bude najbolji dobiva maksimalan broj bodova, drugi grad dobiva maksimalan broj bodova minus jedan, treći grad dobiva maksimalan broj bodova minus dva i tako dalje do grada koji bude imao najslabiji rezultat. Maksimalan broj bodova jednak je ukupnome broju gradova u toj kategoriji, a jednako se boduju sva tri kriterija navedena pod točkama 12.a, 12.b i 12.c.

2. Ako dva grada unutar jedne kategorije budu imala isti broj bodova, u obzir će se uzeti i sljedeći kriteriji:

a. procjena stupnja korisnosti za mjesnu/širu društvenu zajednicu/grad,

b. razina doprinosa zaštiti okoliša i prirode te smanjenju negativnoga utjecaja na okoliš,

c. utjecaj prijavljenoga projekta na podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša i prirode te načinima primjene načela održivosti u svakodnevnome životu.

te će temeljem tih kriterija biti izabran krajnji pobjednik u kategoriji.

3. Organizatori Natječaja nositeljima odabranih projekata u svrhu definiranja obveza prema potrebi će ponuditi sklapanje ugovora o osvojenoj nagradi u Natječaju.

Nositelji projekata (gradovi pobjednici) dužni su u roku od 15 dana od dana zaprimanja obavijesti o odluci o pobjedi na Natječaju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za izradu ugovora o donaciji/suradnji na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

13. Posebne napomene u svezi s otpadom koji se prikuplja

S obzirom na ciljeve navedene pod točkom 2. ovog Natječaja, a posebno s obzirom na namjere organizatora Natječaja ka znatnom podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša i hrvatskoga vodnog bogatstva te osobito primjerenoga odlaganja otpada, od sudionika Natječaja očekuje se da u akcijama prikupljanja otpada poseban naglasak stave na prikupljanje neadekvatno odložene ambalaže.

Pod ambalažom se podrazumijeva svaki proizvod, neovisno o vrsti materijala od kojega je izrađen, koji se koristi za držanje, zaštitu, rukovanje, isporuku i predstavljanje robe, a ambalažom se smatraju i nepovratni predmeti namijenjeni za izradu ambalaže koja će se koristiti za navedene namjene kao i pomoćna sredstva za pakiranje, koja služe za omatanje ili povezivanje robe, pakiranje, nepropusno zatvaranje, pripremu za otpremu i označavanje robe, bez obzira radi li se o jednokratnoj (nepovratnoj) ambalaži, o ponovno uporabljivoj (povratnoj) ambalaži ili o višeslojnoj (kompozitnoj) ambalaži.

14. Namjensko korištenje dobivenih sredstava (nagrade)

Gradovi pobjednici Natječaja obvezuju se da broj kupljenih sadnica stabala namijenjenih sadnji/pošumljavanju neće biti manji od 30 komada. Pod sadnicama se podrazumijevaju isključivo sadnice stabala dok će se ostale vrste (ukrasni grmovi, živice, cvijeće, i sl.) smatrati nenamjenskom potrošnjom te Organizatori Natječaja imaju pravo takve prijave smatrati neadekvatnima i od prijavitelja (grada) već u fazi same prijave tražiti ili da izmijeni prijavu ili ga isključiti iz daljnjeg tijeka natječaja.

15. Prijelazne i završne odredbe

1. Prijavom na Natječaj gradovi/odabrani predstavnici prihvaćaju da se osnovnim podatcima navedenim u prijavi koristi u svrhu informiranja javnosti od organizatora Natječaja u tiskanome, digitalnome, zvučnome, slikovnome, video ili nekome drugom formatu ili kanalu. Ako bude potrebno, odgovorne osobe odabranih gradova imat će obvezu sudjelovanja u medijskoj komunikaciji.

2. Organizatori zadržavaju pravo informiranja medija u svrhu promocije Natječaja, što uključuje i sve prijavljene, predložene i odabrane projekte, inicijative, kampanje ili ideje. Svi sudionici – predstavnici gradova te angažirani volonteri bespogovorno prihvaćaju da ih se snima i/ili fotografira tijekom bilo koje akcije u sklopu Natječaja i provedbe programa čišćenja ili sadnje sadnica. U tu će svrhu organizatori akcije čišćenja obavijestiti sve nazočne da se događanje fotografira i/ili snima. Organizatori natječaja mogu, ako je potrebno, poslati organizatorima akcije čišćenja GDPR privole za sve nazočne.

3. Organizatori zadržavaju pravo u svakome trenutku bez navođenja razloga promijeniti uvjete ili obustaviti Natječaj, osobito ako to bude nužno zbog više sile ili vanjskih okolnosti na koje organizator ne može utjecati ili ako samo na taj način bude zajamčena uredna provedba Natječaja. Organizatori Natječaja nemaju obvezu na povrat bilo kakvih sredstava koje su prijavitelji uložili u prijavu ili sudjelovanje na Natječaju.

4. Organizatori Natječaja u najboljoj vjeri prepuštaju prijaviteljima na Natječaj odabir mjesta sadnje uz pretpostavku da se poštuju prostorni planovi i razvojni dokumenti gradova te povezano s time Organizatori ne preuzimaju na sebe nikakvu odgovornost.

5. Ako se ne poštuju sve zakonske odredbe i norme, organizatori Natječaja zadržavaju pravo zahtijevati nadoknadu utrošenih sredstava te eventualnu odštetu zbog nesavjesnoga postupanja prijavitelja na Natječaj.

6. U slučaju spora koji bi proizlazio iz pitanja koja su uređena ovim pravilima Natječaja, prijavom na natječaj prijavljeni gradovi pristaju na nadležnost stvarno nadležnog suda u Zagrebu.

16. Dodatne informacije

Sva pitanja o prijavi, pravilima i uvjetima Natječaja, kriterijima odabira gradova i projekata te nagradama za pobjednike moguće je uputiti na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U Zagrebu 14. veljače 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:22