POTPORA

Otvara se smještaj za obitelji djece koja se u Zagrebu liječe od malignih bolesti

U kući je pet soba za pet obitelji, kojima će za pomoć biti dostupni i psiholozi, psihoterapeuti, radni terapeuti, socijalni radnici i volonteri

KB Dubrava u Zagrebu (arhivska fotografija)

 Zeljko Puhovski/Cropix

U povodu Međunarodnog dana obitelji, udruga Krijesnica u srijedu otvara Roditeljsku kuću za smještaj obitelji djece oboljele od malignih bolesti tijekom njihova liječenja u Zagrebu i dolaska na kontrolne preglede.

Udruga je kuću uspjela osigurati i opremiti zahvaljujući plemenitosti jednog od svojih volontera i njegove obitelji te mnogih drugih donatora.

U kući, koja se nalazi u Bijeničkoj cesti, pet je soba za pet obitelji, kojima će za pomoć biti dostupni i psiholozi, psihoterapeuti, radni terapeuti, socijalni radnici i volonteri.

Također će se organizirati kreativne i nutricionističke radionice za roditelje i djecu, istaknula je izvršna direktorica udruge Mirela Stanić-Popović.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira između 150 i 180 djece s nekom malignom bolešću, a liječenje se odvija u četiri referentna centra, dva u Zagrebu te Splitu i Rijeci.

Liječenje traje minimalno šest mjeseci, a zna potrajati i nekoliko godina, pa je od iznimne važnosti snaga obitelji tijekom tog razdoblja, kaže Stanić-Popović.

Pred tim obiteljima, ističe, veliki su iskoraci pošto često trebaju mijenjati svoje mjesto prebivališta, a dogodi se i da roditelj ostane bez radnog mjesta zbog čestih bolovanja.

Stanić-Popović navodi kako u KBC-u Zagreb nema mogućnosti za boravak roditelja na odjelu tijekom noći, dok su uvjeti u u Zavodu za pedijatrijsku onkologiju Dječje bolnice, na lokaciji u Ilici, nešto bolji.

Udruga Krijesnica preko 20 godina pruža podršku i resurse za djecu oboljelu od malignih bolesti a dosad je imala dvosobne i trosobne stanove u blizini dvaju medicinskih centara gdje se djeca liječe.

"Kroz taj naš mali kutak želimo im omogućiti da, koliko god mogu, vrijeme provodu zajedno i jedni drugima budu podrška", kaže direktorica udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:00