VESELA DRUŽINA

Otkriveno tko su glazbenici kojima je Puljak zabranio svirati u Marmontovoj: ‘Nismo baš shvatili što se dogodilo‘

Pojavili su se u petak navečer u legendarnoj splitskoj konobi ‘Dioklecijan‘, koju svi znaju kao ‘Tri volta‘

Portugalski glazbenici

 Slobodna Dalmacija

Portugalski glazbenici koji su krajem ovog tjedna zainteresirali, čak i podijelili splitsku javnost, pojavili su se u petak navečer u legendarnoj splitskoj konobi ‘Dioklecijan‘, koju svi znaju kao ‘Tri volta‘, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, jedne večeri gradonačelnik Ivica Puljak od njih je zatražio da prestanu svirati i pjevati na prepunoj Marmontovoj ulici jer nisu imali dozvolu za ulično sviranje.

Pogodili su doći na mjesto tradicije, pošteđeno turističkog ludila, jednoj od rijetkih oaza u Dioklecijanovoj palači, u kojoj još uživaju pretežno građani.

Novinari Slobodne upitali su ih za događanje večer prije na Marmontovoj, ali izgleda da ih nije baš pogodilo, nisu zapravo najbolje ni shvatili što se zbilo, ni zašto su bili zamoljeni da prestanu pjevati, jer su iste večeri nastavili zabavljati šetače. Začudila ih je i zainteresiranost građana za njihov ‘slučaj‘.

- Mi smo jedna od puno tradicionalnih glazbenih skupina koje se u Portugalu i Španjolskoj nazivaju Tuna Universitaria, putujemo po našoj zemlji i inozemstvu, pjevamo i uživamo u životu – kratko su ua Slobodnu objasnili momci u živopisnoj povijesnoj odjeći.

Skupine ‘tuna‘ nastale su u 13. stoljeću na starim sveučilištima Španjolske i Portugala i okupljale su studente koji bi zabavljajući građane prikupili koji novčić za piće i hranu. Danas više ne skupljaju novac, ali svoje tradicionalne serenade pjevaju po cijelom svijetu. U ‘tunama‘ se skupljaju i dugo nakon što prestanu studirati jer ih veže prijateljstvo i druženje.

Njihova odjeća potječe iz srednjeg vijeka, na španjolskom je nazivaju ‘a grillo‘ (cvrčak), a na portugalskom ‘traje‘ (povijesna nošnja), a čine je crne hlače, jakna, pelerina, duge čarape, cipele, bijela košulja, kravata, šešir, plašt bez rukava, oznake sveučilišta s kojeg dolaze i mjesta koja su obišli. Pjevanje serenada obavezno prate i instrumenti: gitara, lutnja, bandurija, mandolina, čak i harmonika.

Za stolom u ‘Trice‘ šotovoće su pjevali svoje serenade, uvod je bio pomalo spektakularan: kad je za stol stiglo crno vino, ustali su, zapjevali u slavu vina i nazdravili s domaćim gostima koji su ih popratili pljeskom.

A potom opet krenuli gradskim ulicama. Oni jednostavno vole pjevati i svirati. I slaviti mladost, život i ljubav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:41