JAVNA RASPRAVA

Otkrivamo prve obrise predstojećih izmjena Zakona o radu: Iste plaće za žene i muškarce!

Jedan od ciljeva ZOR-a je i smanjiti broj neopravdanih ugovora o radu na određeno, navodi Ministarstvo rada
Josip Aladrović
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Preciznije uređenje ugovora o radu na određeno vrijeme, rada od kuće te agencijskog i dodatnog rada kod drugog poslodavca težišta su predstojećih izmjena Zakona o radu, sudeći prema objavi Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Riječ je, naime, o smjernicama za nacrt novog ZOR-a koji je spomenuto Ministarstvo bilo dužno objaviti budući da se sprema izmijeniti više od polovice postojećih odredbi zakona donesenog 2014., a u međuvremenu mijenjanog dva puta.

U objavljenim smjernicama Ministarstvo ne izlazi s detaljima izmjena koje će predložiti, no jasno je da će, primjerice, po pitanju ugovora na određeno vrijeme posegnuti za dodatnim ograničenjima produljivanja takvih ugovora unedogled kako bi poslodavac izbjegao sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme.

Kroz izmijenjeni ZOR poticat će sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme po uzoru na Francusku, Sloveniju, Poljsku i Nizozemsku, što bi uključivalo i mogućnost uvođenja zakonskih odredbi kojima bi se na teret poslodavca osiguravale dodatne edukacije radnika u svrhu podizanja zapošljivosti.

Novim zakonskim rješenjem država će nastojati potaknuti sklapanje ugovora za zapošljavanje na nepuno radno vrijeme.

Osim toga, u dogovoru sa socijalnim partnerima razmotrit će se, navode, i poduzimanje odgovarajućih mjera za smanjenje jaza u plaćama između žena i muškaraca, koji nepovoljno utječe i na razlike u visini mirovina prema spolu. Kod preciznijeg uređenja rada od kuće, najavljuje Ministarstvo, djelovat će se u smjeru smanjenja troškova rada za poslodavca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:19