SLUČAJ FIMI-MEDIA

OTKRIVAMO: HDZ ĆE OSTATI BEZ SVEGA? USKOK traži oduzimanje protupravno stečene imovine

Kada im uzmu zgradu na Trgu žrtava fašizma u strogom centru Zagreba, morat će vratiti još tri milijuna kuna
 Davor Pongracic, Bruno Konjevic / CROPIX;

Mirjana Sanader, Luka Bebić, Jacques Houdek, Zoran Gobac, Slaven Milanović Litre neki su od svjedoka čije je ispitavnje predložila obrana bivšeg premijera Ive Sanadera s ciljem opovrgavanja iskaza bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića.

Sanaderov odvjetnik Prodanović zatražio je dopunu vještačenja kojim bi trebalo utvrditi koliko je Sanader zaradio u Hrvatskoj, ali i Austriji.

Najzanimljiviji je bio prijedlog USKOK-a o oduzimanju protupravno stečene imovinske koristi koji se odnosi na optužene koji se terete da su protuzakonito profitirali, a to su Sanader, Nevenka Jurak, te Fimi-Media i HDZ.

HDZ

USKOK tereti HDZ da je kroz suradnju s Fimi-Medijom i od crnih donacija pribavio ilagalnu imovinsku korist u iznosu od 31,6 milijuna kuna.

Dva milijuna kuna i 300.000 eura “zaostalih” u crnoj blagajni, kada je stranku preuzela Jadranka Kosor, vraćeno je i nalazi se na izdvojenom računu.

Oko 330.000 eura nalazi se na posebnom računu BMW-a u Njemačkoj jer je posljednji Sanaderov blindirani BMW dvaput plaćen.

Tako USKOK traži da sud naredi HDZ-u vraćanje preostalih 26,8 milijuna kuna u državni proračun.

Pritom napominju da je sud prije po prijedlogu USKOK-a upravo radi osiguranja naplate blokirao HDZ-ovu zgradu na Trgu žrtava fašizma 4. Vrijednost te zgrade procijenjena je na 23,8 milijuna kuna. Dakle, ostalo bi još otprilike tri milijuna kuna koje bi HDZ, ako sud udovolji zahtjevu USKOK-a, morao platiti samo na ime protupravno stečene imovinske koristi u aferi Fimi-Media.

Nevenka Jurak i Fimi-Media

Optužnicom se Nevenku Jurak tereti da je stekla 2,5 milijuna kuna ilegalne imovinske koristi, a tvrtku Fimi-Media za 11,9 milijuna kuna.

Spomenuti iznos vezan uz Fimi-Mediju prebačen je na početku postupka s računa te tvrtke na poseban žiroračun suda i USKOK predlaže da taj novac postane imovina RH.

Identično je i sa 2,5 milijuna kuna vezanih uz Nevenku Jurak. S njezinih je računa na početku postupka također na račun suda prebačeno oko 330.000 eura i 150.000 kuna.

Ivo Sanader

Bivšeg premijera tereti se u slučaju Fimi-Media da je u džep stavio 15 milijuna kuna. Međutim, USKOK je prema njemu išao s prijedlogom o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi, što znači da se traži oduzimanje ne samo njegove imovine već i imovine članova njegove obitelji. USKOK uporište za svoj prijedlog nalazi u optužbi za korupcijska kaznena djela te kroz financijsko vještačenje i utvrđeni nesrazmjer u njegovoj (obiteljskoj) imovini.

Prema nalazu vještaka, kad se od vrijednosti imovine obitelji Sanader oduzme iznos koji su zaradili, ostaje razlika (nesrazmjer) od 23,9 milijuna kuna.

I stoga USKOK traži ne samo oduzimanje 15 milijuna kuna iz optužbe već cjelokupnog iznosa nesrazmjera, dakle gotovo 24 milijuna kuna.

Sanaderu i članovima njegove obitelji na početku je blokirana gotovo cjelokupna imovina, za koju USKOK sada traži da postane imovina RH.

Riječ je o:

Novcu i vrijednosnicama na računima Ive Sanadera i njegova punca Ive Šarića u Austriji od ukupno 1,17 milijuna eura

Ukupno 2,8 milijuna kuna na računima Ive i Mirjane Sanader te njihovih kćeri i roditelja Mirjane Sanader

Sanaderovoj zbirci umjetnina procijenjenoj na 833.000 eura

Dvije trećine kuće u Kozarčevoj s garažama ukupne vrijednosti oko 6,6 milijuna kuna

Dva zemljišta na otoku Braču i vikendici u Krapju ukupne vrijednosti od oko 1,1 milijun kuna

Stanu u Splitu vrijednom oko 900.000 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 23:22