POTRESNI APEL

Otac pritvorenog Boysa: ‘Sin mi je rekao: Prijete da će me silovati i ubiti! Ovo je možda zadnji put da se čujemo‘

Prepričao je razgovor sa sinom koji je noćas prebačen u zatvor 150 kilometara od Atene

Robert Žigak

 Rtl/screenshot/

Robert Žigak, otac mladića koji je sa stotinjak huligana iz redova Bad Blue Boysa uhićen u Grčkoj, obratio se medijima te prepričao razgovor sa sinom koji je noćas prebačen u zatvor 150 kilometara od Atene.

Tvrdi kako mu je rekao da mu prijete smrću te se boji da neće jutro dočekati živ.

"Nazvao me sin iz zatvora, inače smiren dečko, i prvi put u životu postao je uznemiren. Rekao je ‘Tata, ja neću odavde živ izaći‘", ispričao je Žigak te prenio navodne prijetnje koje dobiva njegov sin.

"Govore: ‘Nećeš jutro dočekati, bit ćeš silovan, ubit ćemo te‘. U tom smislu je tekao razgovor. Rekao je: ‘Oprosti, znam da sam zeznuo i da je ovo možda zadnji put da se čujemo‘", prepričao je otac pritvorenog Hrvata, javlja RTL.

O cijelom je slučaju progovorio i odvjetnik Mario Medak, pravni savjetnik roditelja Dinamovih navijača uhićenih u Grčkoj.

- Danas se dogodilo upravo ono o čemu roditelji hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj upozoravaju već nekoliko dana. Naime, hrvatskom državljaninu, koji se nalazi u jednom od zatvora 150 kilometara udaljenog od Atene, prijetili su smrću. Kada je došao tamo negdje oko 5 sati ujutro, tijekom boravka u zatvoru našao se na jednoj poziciji gdje su ga dočekali AEK-ovi navijači, govorili mu da će ga ubiti, da neće živ dočekati jutro. On je danas oko 2 nazvao svoga oca, ispričao mu što se dogodilo i rekao mu je ‘Možda je ovo zadnji put da se čujemo, ispričao je Medak.

Kazao je kako očekuje i nada se da će hrvatska diplomacija učiniti sve kako bi se poradilo na sigurnosti hrvatskih državljana u Grčkoj.

- To je u ovom trenutku najbitnije. Ne očekujemo da će hrvatska diplomacija utjecati na neovisnost grčkih sudova. Grčko pravosuđe je neovisno i tome mora biti tako. Nitko od političara ne može utjecati, kako na grčko pravosuđe, tako i na hrvatsko pravosuđe. Sudovi moraju biti neovisni, kazao je Medak.

Ipak, ističe, ovdje je riječ o konkretnim prijetnjama i položaju u zatvorima.

- Radi se o sigurnosti. Potrebno je poraditi na tome da se osigura sigurnost. Međutim, evo kako čujemo, to nije tako. Vjerujemo u ovom trenutku da naša diplomacija radi i na ovome, da poduzimaju sve što je moguće. Naravno, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima i da mole pomoć tamo. To ne znači da se netko petlja u neovisnost grčkih sudova, dodao je, javlja RTL.

Medak je kazao i da je uhićeni Hrvat razgovarao s nadležnima u zatvoru.

- Prepričao je što se dogodilo. Sad očekujemo daljnje poteze. Što će biti, ne znamo. Smatrali smo da je potrebno o tome obavijestiti i našu vlast. Smatrali smo da je potrebno obavijestiti o tome grčko veleposlanstvo, njegovog branitelja u Grčkoj i molimo sve njih da poduzmu sve što je potrebno da se ono što mu se reklo da će se dogoditi, da mu se ne dogodi. Dakle, da se ne to dogodi to da ne dočeka jutro, zaključio je Medak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 14:56