REAKCIJA IZ UDRUGE RODA

Organizatorice protesta bijesne nakon Beroševe objave: ‘Na prosvjed dolazimo još glasnije i brojnije!‘

Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav, kažu iz udruge RODA

Članovi organizacija civilnog društva uputili su prošlog tjedna s okupljanja ispred Sabora zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj

 Damjan Tadic/Cropix

Udruga Roditelji u akciji (RODA) komentirala je u srijedu navečer obraćanje ministra zdravstva Vilija Beroša tijekom kojeg je priopćio da je Mireli Čavajdi komisija odobrila prekid trudnoće. Poručuju kako ministrova objava neće imati utjecaja na organizaciju prosvjeda koji je planiran za sutra pod nazivom 'Dosta!'.

- Na prosvjed dolazimo još bjesnije! Još glasnije! Još brojnije!, poručuju iz udruge RODA.

- Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena. U strahu od osude međunarodnih stručnih društava, institucija i sudova ministar Beroš i tim 'eminentnih stručnjaka' nastavljaju sa zlostavljanjem trudnice, poručuju iz udruge.

Dodaju i kako je ova odluka "pljuska svim onim ženama koje su zdravstveni radnici u Hrvatskoj godinama obmanjivali i protuzakonito im uskraćivali zdravstvenu skrb na koju kako danas saznajemo imaju potpuno pravo".

Još su jednom pozvali sve građanke i građane da u četvrtak u 18 sati dođu na prosvjede koji će se održavati u Zagrebu na Trgu bana Jelačića, u Sisku, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli.

- DOSTA! Obmanjivanja žena! DOSTA! Mučenja žena! DOSTA! Laži i manipulacija!, poručuju iz RODA.

Podsjetimo, nešto ranije je ministar zdravstva Vili Beroš objavio da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti medicinski zahvat prekida trudnoće i može se javiti u neku od zagrebačkih bolnica.

Beroš je rekao da je ključan nalaz bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove značajno promijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje na temelju kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni zakonski i medicinski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće.

- Mislim da bi ona imala istu priliku i da nije izašla u medije. Ona je ostvarila svoja prava i na prvostupanjsku i na drugostupanjsku komisiju. Ne mislim da je odvjetnica trebala reagirati, ali razumljivo mi je s obzirom na njezinu situaciju. Ali to nije utjecalo na zdravstveni sustav da reagira drugačije, izjavio je između ostalog ministar, o čemu smo opširnije izvijestili OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:32