OŠTETILI PRORAČUN

Optužena 56-godišnja direktorica iz Bijelog Brda zbog zlouporaba teških 21 milijun kuna

Direktorici na teret stavljaju i utaju poreza te carine, dok se za poticanje na zlouporabe sumnjiči preostalo dvoje okrivljenika
 Ilustracija/Vlado Kos/CROPIX

Osječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je direktoricu tvrtke iz Bijelog Brda i ovlaštenu djelatnicu te još dvojicu okrivljenika da su zlouporabama u gospodarskom poslovanju i poticanjem oštetili tvrtku i državni proračun za više od 21 milijun kuna.

Direktoricu (56) za koju tužiteljstvo traži produljenje istražnog zatvora i djelatnicu (52) ovlaštenu za potpisivanje dokumentacije i raspolaganje žiro računima terete da su povjerenje u gospodarskom poslovanju zlorabile od veljače do srpnja 2013. u Osijeku, Zagrebu i Koprivnici.

Direktorici uz zlouporabe na teret stavljaju i utaju poreza te carine, dok se za poticanje na zlouporabe sumnjiči preostalo dvoje okrivljenika od kojih jedan nije dostupan pravosudnim tijelima pa tužiteljstvo u odnosu na njega traži da mu se sudi u odsutnosti.

Okrivljenu djelatnicu sumnjiče da je temeljem ovlaštenja koje joj je dala direktorica sa žiro računa u 276 navrata podigla 15.766.400 kuna i predala ih osumnjičenima za poticanje na te zloporabe.

Direktoricu i djelatnicu terete i da su u Bijelom Brdu i Koprivnici u nakani da drugim, zasad nepoznatim, osobama pribave veliku materijalnu dobit u šest navrata nalagale plaćanja u inozemstvo na teret žiro računa tog društva u iznosu od više od 2,2 milijuna kuna.

Direktoricu odvojeno terete i da je oštetila državni proračun za 3,6 milijuna kuna jer je djelatnicima tvrtke iz Zagreba koji su obavljali knjigovodstvene usluge naložila da fiktivne izlazne račune od više od 18 milijuna kuna proknjiže u poslovne knjige temeljem čega je u prijavi poreza iskazala da njezina tvrtka ostvaruje pravo na pretporez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:39