VELIKA ŠKRTICA

Oprez, ZG restorani vas na Woltu i Boltu iskorištavaju: Usporedili smo cijene, pogledajte koliko plaćate više!

Mnogi ugostitelji uz pomoć platformi ‘nabildavaju‘ osnovne cijene jela te za njih na aplikacijama nude popust
 Jutarnji list

Svaki put kad umjesto da protegnete noge jelo naručite putem aplikacije, tehnologija i ugostitelji iskoristili su vašu komociju - cijena jela putem nekih od najpoznatijih servisa za dostavu hrane često bude za trećinu viša nego da ste ga pojeli u restoranu ili naručili izravno od ugostitelja.

To smo dokazali uz pomoć malog eksperimenta Velike škrtice - na aplikacijama Bolt food i Wolt nasumično smo pronašli desetak restorana na području Zagreba, prekopali njihove cjenike na aplikacijama te ih usporedili s cjenicima u istim tim fizičkim restoranima.

Naravno, ima onih poštenih koji i putem platforme i u lokalu nude jela po identičnim cijenama, no šokantno je koliko njih identično jelo istovremeno nudi po dvije posve različite cijene, a kad se tome onda još pridoda prosječnih dva eura za dostavu do kućnog praga, razlika u cijeni penje se do 34 posto što znači da korisnici aplikacija nerijetko za isto jelo plaćaju čak trećinu više od potrošača koji ga konzumira u lokalu.

Neke razlike u cijenama pritom su nas šokirale, a mnogi ugostitelji uz pomoć platformi "nabildavaju" osnovne cijene jela te za njih na aplikacijama nude popust, no u konačnici ga prodaju za identičnu cijenu po kojoj ga prodaju i u lokalu, jedino što potrošaču daju lažan osjećaj da je uštedio.

Što je otkrio naš eksperiment i zašto je ova praksa ugostitelja po domaćim propisima posve legalna, pogledajte u novom kratkom videu Velike škrtice.


IMATE PRIJEDLOG ZA VELIKU ŠKRTICU?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:57