‘NEĆEMO VUČIĆEVU SRBIJU‘

Oporba zove na prosvjed: ‘Dođite, ovo je Plenkovićev kraj‘; Grmoja ih odmah napao!

‘Nije nas razdijelio, nije dobio dvije Hrvatske i pokazat ćemo vam da postoji jedna Hrvatska!‘
 Damjan Tadić/Cropix

"Hrvatska je demokratska država i nećemo dopustiti da krene putem kojim je Vučić pokrenuo Srbiju. Pozivamo građane na veliki prosvjed jer želimo reći dosta ovom vladanju kakvo je uveo Plenković. Sram može biti sve one koji su jučer digli ruku za Turudića!", poručio je šef SDP-a Peđa Grbin i najavio veliki prosvjed u subotu 17. veljače povodom izbora Ivana Turudića za novog šefa DORH-a nakon sastanka zastupnika osam oporbenih stranaka: Socijaldemokrata, SDP-a, Možemo!, Reformista, Fokusa, Centra, Stranke s imenom i prezimenom i Radničke fronte.

"Građani, pozivamo vas na ulice, na trg sv. Marka, pozivamo vas da dođete tamo gdje vam je mjesto da bi zajedno rekli dosta i da idemo na izbore", nadovezala se Sandra Benčić, Možemo! naglašavajući da "HDZ građanima nije ukrao otpor, nije nas razdijelio, nije dobio dvije Hrvatske i u subotu ćemo vam pokazati da postoji jedna Hrvatska. Ovo je njegov kraj".

Marijana Puljak, Centar, izjavila je da je "ovo početak kraja vladavine HDZ-a jer je ljudima dosta, prevršili su svaku mjeru. Oni koji će doći na prosvjed i koji vole ovu zemlju znat će birati – ili HDZ ili Hrvatska". Dalija Orešković, SsIP, upozorila je da Plenković gasi hrvatsko pravosuđe i da stoga treba obraniti Hrvatsku i staviti zemlju na zdrave temelje".

Predstavnici stranaka nisu, kako su rekli, na sastanku razgovarali o mogućnosti stvaranja udružene koalicije. To zasad nije bila tema razgovora.

Odmah je stigla reakcija Nikole Grmoje, Most, koji je u studiju N1 prosvjedni skup nazvao politiziranjem i optužio ljevicu za nesposobnost: "U ovakvoj situaciji ne treba gledati na uske stranačke interese. Da su željeli napraviti masovni prosvjed protiv HDZ-ove Vlade, onda bi uključili sve političke opcije i pozvali nas na sastanak. Nažalost, ova ekipa za to nije sposobna. Samo se nadam da neće pomoći HDZ-u, kao što je Možemo! napravio, kad su išli na Markov trg bez konzultacija s oporbom", poručio je Grmoja i zamjerio što ih Možemo! nije pozvao na tu akciju uoči glasanja o Turudiću u Saboru nego je u medijima pustio izjavu da ih neće zvati zbog stavova oko ilegalnih migranata.

Doduše, Most, generalno podržava svaki prosvjed protiv HDZ-a i pozivaju ipak svoje simpatizere da se pridruže 17. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:14