SABORSKA RASPRAVA

Oporba: ‘Povećanje osnovice nije dostatno‘; Primorac odgovara: ‘Stižemo tempo inflacije‘

Nikola Grmoja (Most) pozvao je na odgodu uvođenja eura ‘ako se ne želi inflacijom ubiti građane‘

Marko Primorac

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborska oporba ustvrdila je u četvrtak da povećanje osnovice za plaće u javnim i državnim službama za šest plus dva posto neće u cijelosti nadoknaditi zaostajanje plaća u javnom sektoru, no ministar financija Marko Primorac ustvrdio je da plaće stižu tempo inflacije.

- U svibnju smo povećali osnovicu za plaće za četiri posto, sad još šest posto, inflaciju projiciramo na razini od 10,4 posto, pa kad tome dodamo povećanje regresa, božićnice i dara za djecu, stižemo tempo inflacije - rekao je Primorac u saborskoj raspravi o drugom rebalansu državnoga proračuna.

Time je odgovorio na navode Branka Grčića (SDP) da su unatrag godinu dana cijene rasle više od 12 posto, a plaće samo jednom za četiri posto, pa su realno pale između osam i 10 posto.

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) tvrdi da Vladine mjere pomoći građanima nisu dale rezultate jer su plaće i mirovine pale, a životni standard se urušava.

Grmoja: ‘Uvođenje eura povećava inflaciju‘; Primorac: ‘Visoka je inflacija i u zemljama bez eura‘

Nikola Grmoja (Most) ustrajava u tvrdnji da inflacija od 12,8 posto itekako ima veze s uvođenjem eura, pa poziva na odgodu uvođenja eura "ako se ne želi inflacijom ubiti građane".

Primorac odgovara kako inflacija ovisi o nizu čimbenika, a samo uvođenje eura ju ne povećava, pogotovo ne tako kako Grmoja tumači. Što je s državama koje ne uvode euro, a bore se s visokom inflacijom, poput baltičkih zemalja, upitao je Primorac.

Potvrdio je da su u Ministarstvu financija "razmišljali, a razmišljaju i dalje" o ponudi građanima da financiraju državu putem obveznica.

- O tome razmišljamo, ne kako bi posegnuli za izvorima sredstava, nego kao o mogućnosti da građani na taj način ostvaruju veće prinose - rekao je Goranu Ivanoviću (HDZ) koji je pitao razmišlja li se o tome da se 250 milijardi kuna, koliko građani štede u bankama uz niske kamate, putem obveznica stavi u funkciju gospodarskog napretka.

Ministar je, na upit Urše Raukar Gamulin (ZLB), izvijestio koliko je sredstava iz Fonda solidarnosti namijenjenih za obnovu od potresa dosad iskorišteno.

Od 7, 5 milijardi za obnovu od potresa izvršeno 16,41 posto

Ukupna alokacija, odnosno dodjela Fonda je 7,5 milijardi kuna, a izvršeno je 1,2 milijarde ili 16,41 posto, istaknuo je.

Za zagrebački potres alokacija je 5,1 milijardu, a izvršenje oko milijardu kuna, za potres na Banovini alokacija je 2,3 milijarde, a izvršenje 266 milijuna.

Odgovorio je i na upit Andreje Marić (SDP) o dugovima u zdravstvu i veledrogerijama - krajem rujna obveze prema veledrogerijama iznosile su 3,6 milijardi kuna, a prema ljekarnama 1,15 milijardi kuna.

Ružicu Vukovac (ZPH), koja je pitala za opskrbu plavim dizelom, uputio je na resornog ministra Davora Filipovića dodavši kako, koliko zna, nije došlo do nedostatka tog energenta, svi koji ga trebaju došli su do njega, a cijena mu je ostala ista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:23