PROBLEMI ZA MINISTRA

Oporba pokreće postupak opoziva Beroša: U Saboru bi se o tome moglo glasati i prije lokalnih izbora

Postupak opoziva inicijativa je SDP-a, koji i sam može skupiti najmanje 31 zastupnički potpis, koliko je potrebno
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministar Zdravstva Vili Beroš našao se u neugodnoj poziciji nakon afere oko platforme CijepiSe i prošlotjedne snimke saborskog Odbora za zdravstvo na kojem Beroš i ministar financija Zdravko Marić raspravljaju o dugova u zdravstvu.

Beroš je tada odgovornost pokušao prebaciti na premijera Andreja Plenkovića, uz tvrdnju da on čeka s njegovim prijedlozima zbog lokalnih izbora, a premijer mu je poručio da ako su spremni novi zakoni da ih može na Vladinu sjednicu staviti idući tjedan.

Sve više se priča i o Beroševoj mogućoj smjeni, a oporba, piše Novi list, se sprema pokrenuti u Saboru postupak izglasavanja nepovjerenja ministru zdravstva, a ta procedura ima strogo propisane rokove.

Inicijativa za to dolazi iz SDP-a, koji i sam može skupiti najmanje 31 zastupnički potpis, koliko je potrebno za zahtjev za opoziv, ali će se početkom tjedna konzultirati o tome s ostatkom opozicije.

– Sve što se događalo proteklih nekoliko tjedana, od obustave isporuke lijekova bolnicama, pa do skandala s informatičkom platformom Cijepise.hr, pokazuje da ministar Beroš jednostavno mora otići. Potpuno je neprihvatljivo da sustav cijepljenja ne funkcionira, a da onda saznamo da je prijateljima i podržavateljima HDZ-a dodijeljen posao vezan za to. Potpuno je neprihvatljivo da se zarađuje na životima i zdravlju ljudi. Zato Beroš definitivno više ne može biti ministar zdravstva i SDP će idućih dana započeti konzultacije s drugim oporbenim strankama o pokretanju postupka njegovog opoziva. To nema nikakve veze s lokalnim izborima, nego isključivo s činjenicom da su skandali unutar Ministarstva zdravstva toliki da bi u svakoj normalnoj državi ministar i sam ponudio ostavku - kazao je za Novi list predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Zahtjev za opoziv odmah se, bez odlučivanja, uvrštava u dnevni red Sabora, a zatim Vlada ima osam dana za očitovanje.

Glasovanje o nepovjerenju mora se održati u razmaku od sedam do 30 dana nakon podnošenja prijedloga. Dakle, ako oporba sljedeći tjedan pokrene postupak Beroševog opoziva, o njemu se može glasovati već i do lokalnih izbora, budući da će Sabor zasjedati do 7. svibnja. Ali, Plenković to ne može odgoditi za vrijeme poslije izbora, jer bi do tada istekao rok od 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:34