STANJE EPIDEMIJE

Opet raste broj hospitaliziranih, bolnicama problem stvaraju i izolacije, u KB Dubrava ‘van stroja‘ 160 radnika

U petak je bilo 1799, a u ponedjeljak 1926 hospitaliziranih. Stručnjaci kažu da je to posljedica velikih brojki novozaraženih
 Boris Kovačev/Cropix

U samo tri dana, točnije od petka do ponedjeljka, broj pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnicama je bio veći za njih 127, a u odnosu na tjedan prije, kada je hospitaliziranih bilo 1799, taj je broj bio veći za čak njih 163. Naime, u petak je bilo 1799, a u ponedjeljak 1926 hospitaliziranih. Stručnjaci kažu da je to posljedica velikih brojki novozaraženih otkako je omikron varijanta u Hrvatskoj. Naime, desetak dana broj pacijenata u bolnicama je stagnirao, što se tumačilo ostacima delte i sa zebnjom se čekalo što će se dogoditi kada, kao u drugim zemljama, omikron postane dominantan.

Premda novi soj virusa izaziva blaže simptome kod starijih, za one koji nisu preboljeli koronu, kao i za necijepljene, može biti vrlo opasan. Upravo je loša procijepljenost starijih Ahilova peta Hrvatske, što ubrzano vodi prema 14.000 umrlih u ovoj pandemiji.

Entuzijazam

Pravo opsadno stanje i dalje je u splitskom KBC-u, gdje brojke hospitaliziranih zbog covida-19 već dulje vrijeme samo rastu, otvaraju se novi odjeli, a i sve je više ljudi na respiratoru.

- Možda se ponavljam, ali ne mogu ništa drugo reći do da nam je situacija vrlo teška i da uspijevamo samo zahvaljujući nevjerojatnom entuzijazmu naših djelatnika. Naime, tijekom vikenda brojke su nam ponovo rasle i trenutačno imamo čak 233 covid pacijenta, a 44 su na respiratoru. Nikad ih nismo imali više - kaže ravnatelj KBC-a Split, prof. dr. Julije Meštrović. Naglašava da je to posljedica činjenice da je Splitsko-dalmatinska županija najslabije procijepljena, a osobit je problem necijepljenje starijih, koji, nažalost, i s omikronom imaju teške simptome koji zahtijevaju bolničko liječenje.

- Ako si mlad i zdrav, omikron će biti vjerojatno lakša bolest, no za stare i bolesne to je pogibeljni soj - naglašava prof. dr. Meštrović. Dodaje da mu je i dalje enigma zašto mlađi članovi obitelji nisu utjecali na starije da se cijepe jer se pokazalo da je to relativno dobra zaštita čak i za one koji imaju neku težu kroničnu bolest.

- Tijekom vikenda primili smo na liječenje čak 66 novih pacijenata s covidom-19, pa smo morali otvoriti još jedan dodatni odjel s 11 kreveta. Trenutačno skrbimo o 205 pacijenata, od kojih je 26 na respiratoru. Ne očekujemo da će se iduća dva tjedna situacija poboljšati jer je evidentno da omikron s velikim brojevima zaraženih ponovo puni bolnice - kaže prof. dr. Gordana Pavliša, voditeljica covid-odjela KBC-a Zagreb.

Dodaje da su poglavito među najtežim pacijentima, odnosno na respiratoru uglavnom stariji s komorbiditetima, ali ima i mlađih. Trenutačno je na ECMO uređaju 40-godišnjak koji nema nikakvih drugih kroničnih bolesti, no nije cijepljen i stanje mu je vrlo teško. Na respiratoru su i dvojica 45-godišnjaka, a obojica nisu cijepljena.

Infekcije zaposlenika

- Nažalost, imamo i petero hospitalizirane djece, od kojih je troje smješteno s majkama, a zasad su sva, na sreću, izvan životne opasnosti. U Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj imamo pet covid-pozitivnih žena, od kojih je jedna onkološki bolesnik, jedna je trudnica koja je zanijela medicinski potpomognutom oplodnjom, a tri su babinjače.

Kao i dosad, više od 75 posto onih koji trebaju pomoć respiratora nije se cijepilo. Neki od pacijenata su cijepljeni, ali oni nisu u jedinici intenzivnog liječenja, nego su hospitalizirani zbog upale pluća koja bi im se mogla pogoršati zbog nekih njihovih komorbiditeta - objašnjava prof. dr. Pavliša.

- Stanje s hospitalizacijama relativno nam je stabilno i trenutačno imamo od 80 do 90 pacijenta dnevno. U intenzivnoj nam je 12 pacijenata. Velik su nam problem izolacije i infekcije zaposlenika. Izvan stroja nam je 160 zaposlenika, od kojih je 120 medicinskih sestara - kaže prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Naglašava da je upravo omikron kao lakši oblik korone pokazao koliko je bilo važno cijepljenje poglavito starijih. No, kako se cijepljenje i dalje odvija loše, gotovo je sigurno da će idućih dana broj hospitaliziranih samo rasti s obzirom na to da je posljednjih desetak dana broj pozitivnih prelazio 10.000, pa i 15.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:57