PUHOVSKI O REBIĆU

‘Operacija Kameleon bila je zakonita, ali besmislena. Ali, jedna stvar oko Pašalića me zaprepastila...‘

Puhovski je u nekoliko navrata razgovarao s Rebićem i smatra kako je on radio ono što se od njega tražilo, a odgovornost je na Šušku i Tuđmanu

Žarko Puhovski

 Darko Tomaš/Cropix

"Na osnovu onoga što sam vidio mogu kazati da je operacija "Kameleon" bila zakonita unutar tadašnjeg sustava, ali je bila besmislena", kazao nam je bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski komentirajući intervju bivšeg načelnika Uprave SIS-a Markice Rebića Jutarnjem listu.

Operaciju "Kameleon" proveli su 1998. godine agenti SIS-a, koji su provalili u prostorije HHO-a nakon što je SIS, prema riječima Rebića, dobio informacije da HHO istražuje hrvatske vojnike. Osim toga, tvrdi Rebić, akcija je pokrenuta nakon što je zaprimljen izvještaj da se tadašnji predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak susreo sa Georgom Sorošem te su dogovorili da HHO radi na destrukciji Tuđmanove vlasti.

Puhovski tvrdi da je, nakon što je došao na čelo HHO-a 2000. godine na poziv tadašnjeg pomoćnika ministra obrane Mladena Ružmana, došao u MORH gdje mu je u jednoj sobi bez prozora prezentirana sva dokumentacija iz operacije "Kameleon".

"Dva sata sam pregledavao te dokumente i nisam našao ništa inkriminirajuće i nešto što mi nismo objavljivali u javnosti. Stekao sam dojam da se u tom slučaju išlo topovima na vrapce i da je to bio pokušaj SIS-a da pokažu kako su aktivni. Ne bih rekao da je predsjednik Tuđman naredio tu operaciju kako se onda smatralo ".

Što se tiče izvještaja sa sastanka Soroša i Čička, Puhovski kaže kako Čičak u životu nije napisao niti jedan izvještaj: "Koliko znam, Soroš i Čičak su imali dva sastanka u četiri oka i nisam siguran da je takvo nešto zaključeno. Doduše, Soroš je na svakom sastanku davao do znanja da je njegov cilj da se Tuđmanov režim mora maknuti demokratskim putem. To je nesporno".

Puhovski smatra kako je ovaj intervju pokazao kolike su bile dvorske spletke u to vrijeme te da su se službe više bavile svojim repom nego poslom za koji su namijenjene. Puhovski je u nekoliko navrata razgovarao s Rebićem o tim događajima i smatra kako je on radio ono što se od njega tražilo, a odgovornost je na višim razinama, odnosno na Šušku i Tuđmanu.

Prema njegovim riječima, ne vidi da se Rebića za ono što je radio može kazneno goniti. Ipak, jedna stvar ga je zaprepastila. "Na prvom susretu Rebić mi je kazao da nikad nije dok je bio u Ministarstvu obrane imao bilo kakvu suradnju s Ivićem Pašalićem. To je bilo u potpunoj suprotnosti s percepcijom koja je bila u javnosti u to doba. Toga je Rebić u posljednjih 20 godina morao biti svjestan, a sve do danas to javno nije demantirao".

Puhovski smatra kako je korisno da se razgovori s bivšim čelnicima obavještajne zajednice objavljuju u medijima, ali ono što oni kažu treba uzeti sa dozom sumnje jer oni ipak imaju svoju istinu.

image

Razgovor s Markicom Rebićem

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:10