PRIJEVREMENI IZBORI

Općina poznata iz crnih kronika dobila novog načelnika. Bio je jedini kandidat, a ni izlaznost nije bila bajna

Izborima se odazvalo svega 526 birača, odnosno 22,58 posto. K tomu, bilo je čak 39 nevažećih listića, odnosno 7,43 posto

Danijel Rešetar (desno)

 /Facebook

Danijel Rešetar novi je načelnik Općine Čeminac, nakon što su u nedjelju održani prijevremeni izbori za općinskog načelnika. Izbori su se morali održati jer je prethodni načelnik Zlatko Pinjuh podnio ostavku nakon što je završio u istražnom zatvoru u Osijeku uslijed istrage koju je protiv njega pokrenuo USKOK zbog sumnji da je sa svojim suradnicima, rodbinom i svojtom financijskim malverzacijama nanio Općini štetu od 426.661,21 kuna.

No, ovo što se dogodilo u nedjelju nisu baš bili izbori kakvi bi trebali biti jer je Rešetar bio jedini kandidat, tako da se ime novog načelnika znalo i prije samih izbora, a riječ je o nestranačkom kandidatu. Ne znamo je li to utjecalo na odaziv birača, ali novi načelnik u mandat ne bi trebao ući zadovoljan, miran i opušten, s obzirom na to da se izborima odazvalo svega 526 birača, odnosno 22,58 posto. K tomu, bilo je čak 39 nevažećih listića, odnosno 7,43 posto!

Rešetar je, dakle, slavio s 486 dobivenih glasova. Za usporedbu, na redovnim izborima održanim u svibnju prošle godine Pinjuh je uvjerljivo slavio u prvom krugu s 60,36 posto, odnosno 1080 glasova birača. Rešetar je na tim izborima bio treći, iza Zorana Dušića kandidata HDZ-a koji za ove izbore nije ponudio nikoga, a koji je tada dobio 430 glasova, a sada izabrani načelnik tada je dobio 258 glasova. Iz izlaznosti bi se moglo zaključiti da na nedjeljne izbore nije izašao gotovo nitko tko je u prethodna dva izbora za općinskog načelnika glasao za Pinjuha. U biti, izašli su uglavnom Rešetarovi birači te dio glasača HDZ-a.

Kako će novi načelnik uopće funkcionirati

Novi načelnik, pak, nije želio davati izjave za medije. Poručio je da će to učiniti u petak nakon što preuzme dužnost. Vrijeme pred nama pokazat će i kako će novi načelnik uopće funkcionirati, s obzirom na činjenicu da većinu Općinskom vijeću Čeminca imaju članovi Pinjuhove Hrvatske nezavisne liste. Osim ako Rešetar u međuvremenu nije osigurao podršku nekih od vijećnika s Pinjuhove liste.

Pinjuhu je, inače, odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku, od 10. kolovoza istražni zatvor produljen do 27. listopada, a kao razlog navedena je bojazan od ponavljanja kaznenog djela, iako Pinjuh tada već neko vrijeme nije bio načelnik, a kaznena djela koja mu se stavljaju na teret vezana su uz njegovu načelničku dužnost. No, sud smatra da postoji ‘‘osnovana sumnja za počinjenjem više kaznenih djela za koje se vodi istraga, kao i postojanje iteracijske opasnosti - bojazni da bi boravkom na slobodi Zlatko Pinjuh počinio nova djela, kao i činjenicu da istraga još nije dovršena?! Inače, protiv Pinjuha i dijela suradnika još je ranije podignuta optužnica za štetu nanesenu općinskom proračunu u iznosu od 231.217,41 kunu te poduzeću Komunalno Čeminac u iznosu od 28.535,67 kuna. Ta optužnica još nije potvrđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49