EPIDEMIJA

Opasna zarazna bolest širi se Splitom: ‘Imamo 125 oboljelih, hospitalizirani su beba i školsko dijete‘

Svi koji razviju simptome, a bili su u kontaktu sa zaraženom osobom moraju se što prije javiti epidemiologu

Ilustrativna fotografija

 -/Designpics/Profimedia/-/designpics/profimedia

Širi se epidemija hripavca na inače najpogođenijem području u Hrvatskoj - Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prošli tjedan bilo je 70-tak oboljelih, a novi podaci pokazuju da ih je trenutačno čak 125. Većinom su laboratorijski potvrđeni što znači, ističu epidemiolozi, da je zaraženih moguće još i više.

Svi koji razviju simptome, a bili su u kontaktu sa zaraženom osobom, moraju se što prije javiti epidemiologu.

Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor cijepljenja, NZJZ SDŽ-a rekla je kako bilježe sve veći broj oboljelih na širem području Splita, ali i da imaju izolirane slučajeve i šire u Županiji.

- Do sada je hospitalizirano 17 oboljele dojenčadi, trenutno je na hospitalizaciji jedno dojenče i jedno školsko dijete s neurološkim komplikacijama, rekla je HRT-u.

- Najveću težinu ove bolesti vidimo kod dojenčadi, koja ne znaju i ne mogu kašljati i kojima ova bolest može stvoriti apneju, odnosno prestanak disanja i, nažalost, mogu imati komplikacije kao što su upala pluća ili bronhopneumonija, a nerijetko i neurološke komplikacije - konvulzije i encefalitis, dodala je.

Istaknula je kako epidemiju treba što prije usporiti te pozvala sve roditelje čija djeca nisu redovno cijepljena da dođu što prije na cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:42