NISKA PROCIJEPLJENOST

Opasna zarazna bolest širi se i Zagrebom: Zaražena tri učenika, cijeli razred uzima antibiotike

Radi se o visoko zaraznoj infekciji dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji završavaju dugotrajnim, hripavim udahom
 Fotog/Tetra Images/Profimedia/Fotog/tetra Images/profimedia

Nakon Splita, i u Zagrebu se širi zarazna bakterijska bolest hripavac. Bolest je potvrđena kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole te kod nekoliko njihovih kontakata. Nakon toga je cijeli razred na antibioticima, prenosi RTL Danas i dodaje da je u Splitu zbog niske procjepljenosti trenutno više od 70 oboljelih. Do slične bi situacije moglo doći i u drugim gradovima.

Komplikacije do kojih bi moglo doći kod male djece zbog hripavca su, među ostalim, upala pluća. Tijekom pretpandemijskih su godina zabilježena i dva smrtna slučaja novorođenčadi zaražene hripavcem.

- To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na razini koju imaju ospice i neke varijante COVID-a 19. Nakon tjedan do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipičan suh u napadima i češći noću koji pacijenta guše, izazivaju osjećaj nedostatka zraka. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu, rekao je za RTL Danas dječji infektolog Goran Tešković.

Ključna preventiva je cijepljenje, a potrebna je procijepljenost oko 95%. Cijepljenje protiv hripavca se u Hrvatskoj provodi od 1959. godine prema obaveznom kalendaru cijepljenja.

Radi se o visoko zaraznoj infekciji dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom. Bolest je dugotrajna, a svaka od tri faze bolesti traje najmanje dva tjedna. Bolest se prenosi kapljičnim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:49