DAVOR FILIPOVIĆ

‘Oni koji ne žele raditi nedjeljom, ne moraju, a svi koji budu radili, moraju biti plaćeni više‘

Želi se uspostaviti balans između privatnog i poslovnog života: ‘Nedjelja treba biti slobodan dan, posebno za one u trgovinama‘

Davor Filipović

 Goran Mehkek/CROPIX

Optužnice ministrima, uključujući i onu protiv svog prethodnika, ministar Davor Filipović u četvrtak nije želio komentirati, ali osvrnuo se zato na druga aktualna pitanja vezana uz poskupljenja, državnu intervenciju te rad nedjeljom.

“Predstavili smo ono što Vlada radi. Posljednjih mjeseci kontinuirano pokušavamo pomoći građanima i gospodarstvu interveniranjem u cijene goriva, osiguranjem opskrbe plina, donošenjem odluka da sav raspoloživi plin ide hrvatskim bolnicama, školama, vrtićima i institucijama te osiguravanjem da neizvjesno razdoblje ispred nas bude što bezbolnije za naše društvo”, rekao je osvrćući se na svoje sudjelovanje na forumu na temu energetike.

Dodao je da će saslušati sve prijedloge s današnjeg foruma te da će sve one koji su kvalitetni uzeti u razmatranje.

“Otvoreni su razgovori i s Ministarstvom graditeljstva da se solari ne stavljaju samo na krovove, nego i na područja proizvodnih postrojenja, da naši poduzetnici mogu na takav način osigurati svoju električnu energiju, a vidimo da je tako nešto bilo i sugerirano u prezentaciji koju smo vidjeli”, izjavio je Filipović referirajući se na jedno od izlaganja, prenosi N1.

Govoreći o neradnoj nedjelji, rekao je da žele uspostaviti balans između privatnog i poslovnog života.

“Mislimo da nedjelja treba biti slobodan dan, posebno za one u trgovinama. Kad pogledate prakse EU, u oko 50 posto se ne radi, a u 50 posto se radi nedjeljom. Primjerice, i u SAD-u, u državi New Jersey, trgovački centri ne rade nedjeljom i ništa se spektakularno ne događa. Promet se prelije na ostale dane u tjednu te se i dalje grade novi trgovački centri”, obrazložio je ministar.

“Uzet ćemo u obzir sve prijedloge koji će doći i vjerujemo da će ovaj put zakon biti uspješno usvojen u Saboru te da ćemo doći do toga da reguliramo rad nedjeljom da se 16 nedjelja u godini može raditi, a da ostale naši radnici mogu provesti sa svojim obiteljima”, dodao je.

Rekao je i da će ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike paralelno raditi na zakonskim izmjenama da oni koji ne žele raditi nedjeljom, ne moraju, a svi oni koji budu radili - moraju biti plaćeni više.

Upitan o poskupljenjima goriva, ukazao je ponovno na dosadašnju intervenciju Vlade te poručio da će i u budućnosti činiti sve što je u njihovim rukama, ali da ne mogu utjecati na globalna kretanja.

“Da nema kontinuirane intervencije Vlade, građani bi plaćali skoro dvije kune skuplje dizel, a i cijena benzina bila bi daleko veća. U razdoblju ispred nas na isti način vodit ćemo računa o našim građanima i poduzetnicima. Pratit ćemo tržišna kretanja, ima još malo prostora i na trošarinama… Spremni smo činiti sve da pomognemo našim građanima”, poručio je, a prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:28