CAPAKOVA ZAMJENICA

‘Omikron izbjegava imunitet od cijepljenja i preboljenja, ali cijepljenih je premalo da ga pustimo da zarazi sve‘

U trenucima kad se ne stignu svi testirati čak niti prije nego što i ozdrave, Pavić Šimetin je rekla i tko ima prednost pri testiranju

Ivana Pavić Šimetin 

 Darko Tomas/cropix

Što očekuju epidemiolozi i trebaju li nam strože mjere otkrila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin za RTL.

Danas imamo 16.000 zaraženih, skupa PCR testovi i brzi antigenski testovi. Znači li to da bismo narednih dana mogli ići i preko 20.000 zaraženih dnevno?

"Već neko vrijeme očekujemo tako velike brojke... Ta omikron varijanta, koja se izgleda četiri puta brže širi od delte, a delta je već bila zaraznija od osnovne varijante, to je jedan razlog, a drugi je razlog što omikron izbjegava imunološki odgovor koji smo stekli cijepljenjem i preboljenjem", objasnila je Pavić Šimetin.

U trenucima kad se ne stignu svi testirati, čak niti prije nego što i ozdrave, Pavić Šimetin je rekla i tko ima prednost pri testiranju, posebno s obzirom na potrebu dobivanja covid potvrde:

"Radnici u zdravstvu i socijali, osobe koje su smještene u ustanovama, u kolektivima za starije i nemoćne, pacijenti koji idu na planirane postupke koji generiraju aerosol. Također bi prednost imali oni starije dobi. Osobe koje bi primile booster, nemaju niti potrebe dokazivati i da dobivaju digitalnu COVID potvrdu na temelju PCR-a."

"Opcija da se što više ljudi zarazi za Hrvatsku nije dovoljno dobra opcija, zato što imamo malu procijepljenost, za stariju populaciju bi mogla biti jako riskantna", kazala je dalje za RTL.

"To je puno lakše u zemljama koje imaju puno veći cijepni obuhvat. Ali, zato imamo mjere koje su na snazi, kojih se treba pridržavati."

"Škole uvijek prate ono što se događa u društvu", kazala je na pitanje jesu li škole postala žarišta zaraze.

"Najčešće se takve situacije u pojedinim školama događaju zbog djelatnika koji budu u velikoj mjeri u samoizolaciji ili izolaciji i zbog toga se onda ne može održavati nastava u učionicama", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:46