NEVRIJEME U OSIJEKU

Olujni vjetar pokidao nadstrešnicu glavne tržnice, građani ignorirali upozorenja vatrogasaca i policije

‘Gledali smo najave i vremensku prognozu, međutim mislim da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare bure‘
 Marko Mrkonjić/Cropix

Olujni vjetar brzine i do 54 km/h koji je nad Osijekom počeo puhati od ranih jutarnjih sati pokidao je dio nadstrešnice glavne gradske tržnice.

Srećom, prema izjavi direktorice Tržnice Osijek Ivane Davidović, nitko od građana nije ozlijeđen što je stvarno prava sreća, jer je osječka "Pija" svake subote iznimno posjećena.

image
Marko Mrkonjić/Cropix
image
Marko Mrkonjić/Cropix
image
Marko Mrkonjić/Cropix
image
Marko Mrkonjić/Cropix

No, kako vjetar nije prestajao, ubrzo su s krova počeli padati i drugi dijelovi, pa je naloženo da se svi zakupci i građani udalje s tržnice i da se ona zatvori, kao i pristup u njezinu blizinu, jer su dijelovi krova počeli letjeti po okolnom području.

image
Marko Mrkonjić/Cropix

No, dobar dio zakupaca i građana pri tome je, kako smo doznali od dežurnih službi, pokazao veliku neodgovornost i nedisciplinu, jer su ignorirali upute prvo zaposlenika Tržnice, a potom i pripadnika JPVP Osijek koji su žurno stigli na intervenciju.

Tek je dolazak policije koliko-toliko uozbiljio Osječane, ali čak ni tada neki nisu slušali upute da se udalje s prostora na koji su s krova padali poprilično veliki komadi plastike.

image
Marko Mrkonjić/Cropix

Ozljeda nije bilo niti na Sajmu antikviteta, koji se, unatoč najavama jakog vjetra i narančastom upozorenju DHMZ-a, planirao održati.

U Tržnici Osijek, koja je organizator ovog iznimno popularnog jednomjesečnog događaja, unatoč upozorenjima, nisu se odlučili na ranije otkazivanje Sajma, nego su to morali učiniti tek nakon što je vjetar porušio desetak štandova i robu na njima.

image
Marko Mrkonjić/Cropix

- Gledali smo najave i vremensku prognozu, međutim mislim da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare bure. Izlagači su i sami pristupili sajmu u 6 sati i donijeli vlastitu odluku da dođu na sajam, unatoč vremenskim najavama. Mi smo osigurali uvjete, a čim su krenuli udari vjetra zamolili smo ih da uklone svoje proizvode, da sklopimo štandove i otkažemo sajam - pokušala je relativizirati Davidović odluku Tržnice da, unatoč najavama jakog vjetra, ne otkažu Sajam antikviteta. Usput, doznali smo i da u Slavoniji može puhati "orkanska bura"?!?

image
Marko Mrkonjić/Cropix

Uglavnom, nad Osijekom je u subotu prijepodne puhao jak sjeverozapadni vjetar koji je dostizao brzinu i do 54 km/h, a prema riječima Igora Pandžića, direktora gradske komunalne tvrtke Unikom čiji su radnici od ranih jutarnjih sati bili u pripravnosti, a odmah po prvim dojavama i na terenu, vjetar je srušio četiri stabla na čijem su uklanjanju radili zaposlenici Unikoma i pripadnici JPVP Osijek.

Također, brojne su grane sa stabala padale na tlo, ali dojava o ozljedama ili većoj materijalnoj šteti nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:50