JAK VJETAR I KIŠA

Oluja protutnjala Hrvatskom: Oštećeni krovovi i automobili, porušena stabla, nestanak struje

Radi sanacije posljedica nevremena na teren su izašle nadležne službe
 Ravnateljstvo civilne zaštite/

Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je pregled stanja po županijama nakon jučerašnjeg nevremena praćenog kišom i jakim vjetrom. Na popisu se našlo osam županija, a neke od šteta koje se navode u izvještaju su: oštećena krovišta, porušena stabla, smrskani automobili, nestanak struje i izbijeni šahtovi.

image
Ravnateljstvo civilne zaštite/
image
Ravnateljstvo civilne zaštite/

Krapinsko – zagorska županija

Oko 10:30 sati nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom zahvatilo je područje gradova Donja Stubica, Gornja Stubica i općine Marija Bistrica. ŽC 112 Krapina zaprimio je više dojava građana koji traže pomoć u vezi otklanjanja posljedica nevremena, vezanih uz oštećenja krovišta obiteljskih kuća, porušenih stabala na prometnice te kvarova na sustavu za prijenos i distribuciju električne energije.

Na području općine Marija Bistrica oštećeni su krovovi 35 kuća, od kojih je njih 10 potrebno prekriti ceradom. U Gornjoj Stubici oštećeni su krovovi 30-tak kuća, a za 7 kuća tražila se cerada za privremeno saniranje krovišta.

Radi sanacije posljedica nevremena na teren su izašle nadležne službe. Vatrogasci su angažirani na 17 sanacija krovišta te 3 intervencije uklanjanja porušenih stabala s prometnica.

Za potrebe privremene sanacije krovišta u Gornjoj Stubici i Mariji Bistrici, iz skladišta Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 20 rola folija (20 x 100 m).

Varaždinska županija

Uslijed nevremena praćenog jakim vjetrom na području Varaždinske županije, ŽC 112 Varaždin zaprimio je nekoliko dojava građana o srušenom drveću (Varaždin, Vrbanovec, Novi Marof i Ivanec). Intervenirale su nadležne službe.

image
Ravnateljstvo civilne zaštite/
image
Ravnateljstvo civilne zaštite/

Bjelovarsko-bilogorska županija

Oko 11:30 sati područje Bjelovarsko-bilogorska županije zahvatilo je nevrijeme s tučom. ŽC 112 Bjelovar zaprimio je desetak dojava u vezi oštećenja krovišta (Grubišno Polje i Rogoža), pada drveća na cestu (Višnjevac, Velika Bršljanica, Lasovac, Kupinovaci i Gornje Cjepidlake) te puknutog telefonskog kabla (Bjelovar i Kajgana). Na teren su izašle nadležne službe.

Primorsko - goranska županija

Uslijed veće količine oborine tijekom prijepodneva došlo je do izbijanja više poklopaca šahtova, manjeg broja srušenih stabala i stupova te poplavljivanja stambenih i poslovnih prostora. U vezi poplavljivanja zaprimljeno je 10-ak dojava (Rijeka, Novi Vinodolski, Dramalj, Gerovo i Delnice).

Osječko-baranjska županija

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom zahvatilo je područje Osječko-baranjske županije. ŽC 112 Osijek zaprimio je više dojava građana o srušenom drveću (na prometnici Satnica – Samatovci, u Osijeku u dvorištu obiteljske kuće), o padu stupa telekomunikacijske mreže (u naselju Bilje), razbacanim reklamama i prometnim znakovima (Valpovo, Osijek). Zbog kvara na elektroenergetskoj mreži, bez opskrbe električnom energijom ostale su pustare u Baranji (Kozjak, Zlatna Greda, Tikveš, Podunavlje, Pustara, Mirkovac i Sokolovac), 109 korisnika. Kvar je otklonjen.

image
Ravnateljstvo civilne zaštite/
image
Ravnateljstvo civilne zaštite/

Sisačko-moslavačka županija

Sisak – 31. listopada u 11:18 sati: uslijed nevremena došlo do pada drveta na vozilo u vožnji na D36. Vozilo je oštećeno, ali nije bilo ozlijeđenih osoba. Intervenirale su nadležne službe. Do uklanjanja drveta promet se odvijao usporeno.

Karlovačka županija

31. listopada u 13:20 sati ŽC112 Karlovac zaprimio je obavijest Hrvatskih voda Karlovac o predviđenom naglom porastu rijeke Kupe. Zbog navedenih prognoza ŽC 112 Karlovac je radi pripravnosti obavijestio lokalne stožere civilne zaštite na području općina Bosiljevo, Netretić, Ribnik, Žakanje, Kamanje, te grada Ozlja. Prema modelima Hrvatskih voda Karlovac, od 22:30 sati zaprimljena je informacija da nema opasnosti od izlijevanja rijeke Kupe na karlovačkom području.

Istarska županija

Zbog olujnog nevremena koje je tijekom dana zahvatilo područje Istarske županije, ŽC 112 Pazin zaprimio je nekoliko dojava o posljedicama nevremena. Zaprimljene dojave bile su vezane za padove stabala na kolnik te padove ili nagnute telefonske stupove (Poreč, Buje, Pula). Intervenirali su vatrogasci i djelatnici poduzeća Istarske ceste. Zbog povišene razine mora uzrokovane plimom, jakim južnim vjetrom te niskim atmosferskim tlakom došlo je do naplavljivanja kolnika DC75 na području Antenala (ušće rijeke mirne) te je ta dionica između Tara i Novigrada bila zatvorena za promet od 09:15 - 13:50 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:36