VREMENSKE NEPRILIKE

Oluja poharala Žirje, pala rekordna kiša: ‘Zvali su nas s otoka, uplašeno ispitivali kad će prestati padati...‘

Zasad nema dojava o štetama ni bujičnim poplavama, a vlasnici kuća tek će izvidjeti stanje u svojim objektima

Veliko nevrijeme na Žirju

 Šibenik Meteo

Ciklona u srednjem Sredozemlju donijela je promjenjivo vrijeme tijekom subote, no jače pogoršanje vremena zahvatilo je Dalmaciji u subotu navečer i u noći na nedjelju.

Apsolutni rekorder oborine bio je otok Žirje. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 1 sat iza ponoći tamo je pao ekstremnih 265 litre kiše po kvadratnom metru. Od toga je samo posljednjih šest sati palo 192 mm. Srećom da je tako ekstremna količina oborina u kratko vrijeme pala na otoku, jer na kopnu bi ovakva količina bila iznimno problematična zbog bujičnih voda, javlja portal Dalmacija Danas.

O kakvim se količinama oborina radi najbolje govori podatak da u Splitu i Šibeniku u studenom prosječno padne 113 mm oborine!

Predsjednik Udruge Šibenik Meteo kazao nam je kako se radilo o vrlo jakom nevremenu praćenom snažnom grmljavinom.

- Zasad nema dojava o štetama, no mnogi Šibenčani koji imaju kuće na Žirju rekli su da tek trebaju otići i vidjeti u kakvom je stanju otok. Bila je to vrlo jaka kiša. Ipak, radi se o krškom području pa zemlja lakše upije veliku količinu vode. Jedna mještanka poslala nam je poruku tijekom noći. Preplašila se i pitala kada će to konačno stati. Srećom, sve je dobro prošlo i nemamo dojava o bujičnim poplavama - kazao nam je Darko Begić.

Kišno je bilo i drugdje. Meteo postaja Punta Planka zabilježila je 82 litre u po kvadratnom metru, a slijede Vodice 76, Starigrad Paklenica 73, Biograd na Moru 62, Vela Luka 51…

Linija olujnih oblaka zahvatila je dalmatinske otoke i proteže se od Mljeta, preko Korčule, Hvara, Brača, Šolte sve do obale i dijela Dalmatinske zagore.

Nešto prije ponoći snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove otoka Hvara.

– Odavno nije bilo jače nevere na otoku. U samo sat vremena palo je preko 25 litara kiše – kazao je Crometeo član iz Hvara. Iza sredine noći nevrijeme se počelo širiti prema kopnu, pa su obilne oborine, ponegdje i tuču dobili dijelovi Brača i Šolte.

Tijekom nedjelje na Jadranu nas očekuje pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Jugo će okretati na levant, navečer i slabu buru. Bit će malo manje toplo u odnosu na subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:49