BILDANJE ATMOSFERE

Olić doletio samo zbog novinara, oduševio virtuoz Kranjčar, ali potez večeri izveo je - Mamić

Uskočivši u predsjedničko sedlo, Marijan Kustić ocijenio je da je vrijeme za novi ‘apgrejd‘ HNS-a

Šef HNS-a Marijan Kustić i pomoćnik glavnog urednika Jutarnjeg Tomislav Mamić

 Ranko Šuvar/Cropix

Možda ne baš kao u hitu Partibrejkersa gdje "jedan poziv mijenja sve" - Hrvatski nogometni savez deset godina živi izoliran u svojoj bjelokosnoj kuli na vrhu zagrebačkog hotela, i trebat će vremena da se približi javnosti - ali iznenadili biste se kakve tektonske pomake može učiniti jedan običan poziv. Poslao ga je Marijan Kustić za vrijeme katarske turneje nacionalne momčadi u ožujku. Novinari, 'ajde složite momčad da vidimo što znate, poslije roštilj i druženje. Predsjedniče, dogovoreno.

image

Pomoćnik glavnog urednika Jutarnjeg lista Tomislav Mamić isprobao je novu tehniku na Anti Tomiću

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

Dakle, u utorak smo napokon podijelili teren. U sjeni šestinske crkve, na Gekas areni (nema veze s grčkim golgeterom, u mojoj mašti prije će biti da su izvjesni Gelo i Kasalo udružili snage) nabili su nas 10-3, ali o tome malo kasnije. Zadržimo se još malo na pozivu.

image

Novinarska selekcija

Ranko Šuvar/Cropix

Jedan Kustićev poziv bio je dovoljan razlog Stipi Pletikosi da iz Splita krene prema Zagrebu i zauzme mjesto na golu u revijalnoj utakmici. "Plete, stvarno dolaziš?", raspitivao se kod legendarnog golmana Ivica Olić, pa dobivši potvrdan odgovor, izvadio avionsku kartu i doletio ravno iz Hamburga.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Ispunili želju djeci

- Sinoć sam u Hamburgu igrao s Klasnićem. Sat vremena, mantinele, bez sekunde predaha, i ujutro trčao na avion. Kako je Klasnić? Nakon svih zdravstvenih peripetija malo je sporiji, ali toliko gladan igre da je na hakl znao dolaziti ravno s dijalize. I uvijek isto: čim u zoni udarca loptu premjesti na lijevu nogu, znaš da si gotov - objašnjavao je Olić u utorak na ulasku u treće poluvrijeme.

image

Niko Kranjčar, Zlatko Dalić i Ivica Olić

Ranko Šuvar/Cropix

Novinari su utakmicu shvatili ozbiljno, potpisnik ovih redaka se, za ilustraciju, zadržao na samo dva popodnevna piva, ali društvo iz HNS-a baš je otkinulo na taj spektakl za pedesetak okrutne šestinske djece, koja su pri rezultatu 9-3 spržila glasnice vičući "hoćemo deseti". A kako su djeca naša budućnost, Kustićeva momčad mališanima je do kraja utakmice velikodušno ispunila želju.

image

Niko Kranjčar

Ranko Šuvar/Cropix

Objektivno, bilo bi čudno da je završilo drukčije, jer s jedne strane su stajali haklerski pikzibneri, a s druge mali HNS-ov "dream team" s petstotinjak nastupa za reprezentaciju, s Pletikosom, Olićem, Ćorlukom, Bišćanom, Vukojevićem, Krpanom, Tomićem i virtuozom Nikom Kranjčarom u glavnoj ulozi. Shvativši da bih pred naletom lažnjaka malog Cice mogao završiti kod kiropraktičara, na vrijeme sam se evakuirao na suprotnu stranu terena i sa sigurne udaljenosti osluškivao kako pucaju kralješci mlađih suigrača.

image

Vedran Ćorluka i Tomislav Mamić

Ranko Šuvar/Cropix

Kranjčar će u kolovozu navršiti 38, i davno je potrošio igračke motive, premda je s nekoliko minijatura ostavio dojam da bi i danas lakoćom radio razliku u dvobojima 1. HNL-a. Jedan zamah i padamo kao snoplje, drugi zamah i slaže nas kao trupce, ali kako priča baš ne bi prerasla u Kranjčarov privatni party, pojavio se Tomislav Mamić. Pomoćnik glavnog urednika Jutarnjeg lista pobrinuo se za potez večeri, kada je praćkom s petnaestak metara, flambojantno i ekskluzivno, očistio rašlje Pletikosina gola.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Član HNS-ova Izvršnog odbora Stjepan Merkaš, "zagorski Cruyff", koji je prema legendi jednom uz pomoć vjetra sam sebi asistirao iz kornera, preko odijela je navukao pregaču i pobrinuo se za roštilj. Načetih koljena Zlatko Dalić već duže vrijeme ne riskira s malim nogometom, ali stigao je na druženje, odradio foto session s fanovima i zatim dalje prema već ustaljenoj praksi, delegirao posao pomoćnicima.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Lovrić izletio s popisa

- Sada smo već uigran tim, i mogu reći da uživamo raditi s Dalićem. Na onih nekoliko treninga u Dohi meni je povjerio uigravanje napada, a "Čarliju" organizaciju treninga obrane. Po reakcijama igrača, pogotovo onih starijih, koji su prošli sve, osjetiš da su zadovoljni takvim režimom rada. Mislim da još jednom možemo napraviti dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu, a nakon toga dolazi vrijeme da se okrenem samostalnom radu. Imam već neke kombinacije - otkriva Olić.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Kada mu netko dobaci da se u trenerskoj budućnosti drži Njemačke jer ova stvar s Rusijom, gdje Olić izvrsno kotira, ne može dobro završiti, dobri duh nacionalne momčadi lako stvar izvrće na šalu. "Pusti ti to, rubalj nikad nije bio jači nego danas", smije se.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Nasmijan je poslije i Ognjen Vukojević, kaže kako ga veseli da je upravo on pomogao Bruni Mariću aktivirati VAR u hrvatskom nogometu. "Ogi" je u finišu dvoboja igrao rukom na rubu kaznenog prostora, a Marić prvo izvukao loptu izvan šesterca pa se predomislio i pokazao na bijelu točku. HNS-ov sudački šef kasnije otkriva da je generalno zadovoljan primjenom VAR-a na našim stadionima, iako ne bježi od očitih propusta, poput ovog posljednjeg, kada je Zdenko Lovrić na Poljudu poklonio Hajduku jedanaesterac.

image

Zlatko Dalić

Ranko Šuvar/Cropix

VAR soba ga je upozorila da je vjerojatno pogriješio u procjeni, a Lovrić je i nakon pregleda snimke ustrajao na odluci. Sada će izletjeti s liste, jer čelnici Saveza žele poslati poruku njegovim kolegama: u vrijeme videoprovjere, margina slobodnog sudačkog uvjerenja svedena je na minimum.

image

Niko Kranjčar je bio junak najmlađih navijača

Ranko Šuvar/Cropix

Dobitna kombinacija

Na dužnosti HNS-ova direktora infrastrukture Marijan Kustić nekoliko je godina djelovao kao tihi operativac, onaj koji povlači Uefina sredstva za izgradnju hibridnih terena i usput obnavlja popucale veze između Saveza i Hajduka. Uskočivši u predsjedničko sedlo, ocijenio je da je vrijeme za novi "apgrejd".

image
Ranko Šuvar/Cropix

Prvi je učinio kada je isposlovao basnoslovan novac na ime televizijskih prava, uz pomoć tog novca svaki će drugoligaš ubuduće računati na 500-600 tisuća kuna godišnje, a trećeligaši će u jedinstvenoj ligi imati pokrivene troškove putovanja i službenih osoba.

image

Marijan Kustić

Ranko Šuvar/Cropix

Sljedeći Kustićev cilj je otvoriti javnosti jednu hermetički zatvorenu organizaciju, koja je godinama podsjećala na sektu. Prvi feedback kaže da je na dobrom putu, nakon Šukerova "ledenog doba", stiže vrijeme zatopljenja...

image

Vedran Ćorluka se istaknuo i kao produžena ruka izbornika Zlatka Dalića

Ranko Šuvar/Cropix
image

HNS-ov "Dream team": Pletikosa, Olić, Ćorluka, Bišćan, Vukojević, Krpan, Tomić, Kranjčar...

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image

Hrvoje Tironi i Dražen Krušelj

Ranko Šuvar/Cropix
image

Igor Bišćan i naš reporter Dražen Krušelj ponovno su bili u duelu

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:31