SKUP U VUKOVARU

Okrugli stol o teškom demografskom stanju "Demografija - stanje, izazovi i rješenja"

‘Demografija danas muči cijelu Europu, a ja bih rekao da je demografski pad na našim prostorima pokrenula ratna agresija‘

Damir Dekanić
 

 Vlado Kos/Cropix

Na okruglom stolu "Demografija - stanje, izazovi i rješenja", održanom u srijedu na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke, upozoreno je na teško demografsko stanje u Slavoniji za koje, kako je rečeno, neka rješenja ipak postoje.

"Demografija danas muči cijelu Europu, a ja bih rekao da je demografski pad na našim prostorima pokrenula ratna agresija na Hrvatsku 1991., pospješio ulazak Hrvatske u Europsku uniju i otvaranje granica, a ekonomska kriza dodatno zaoštrila. Rješenja, međutim, ima i po mom sudu jedini način je promjena porezne politike", poručio je u raspravi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Podsjetio je kako je područje istočne Slavonije desetljećima nove naraštaje crpilo iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali sada, kada ni ondje nema dovoljno stanovništva, morali bi se pronaći novi načini obnove broja stanovnika.

"Mislim da ćemo u tom uspjeti jedino ako ljudima omogućimo kvalitetan život, da ih potaknemo da imaju više djece, ali da im to ne bude opterećenje. Zato moramo te namjere poduprijeti s nizom mjera koje Vukovarsko-srijemska županija već provodi", rekao je župan Dekanić.

Istaknuo je da u županiji mnogim potporama prate ljude "od rođenja do boravka u vrtićima i školovanja te mlade dobi i zasnivanja obitelji".

Po mišljenju demografa Dražena Živića s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", Hrvatska još nije dosegnula dno demografske provalije, ali se vrlo brzo približava onim demografskim trendovima iz kojih će biti nemoguće izaći i oporaviti se.

"Situacija može biti još teža, ali nije bezizlazna ako se tom pitanju priđe s odgovarajućim državnim intervencijama, ali puno snažnijima, sadržajnijima, iskrenijima i s puno više političke volje nego do sada", ocijenio je Živić.

"Dok smo u 2011. godini na sto stanovnika u mladoj dobi imali 116 stanovnika u staroj dobi, u 2021. imali smo na 100 mladih 156 stanovnika stare dobi. Sigurno je da je taj biološki potencijal vrlo nepovoljan i ne jamči demografsku revitalizaciju čak i uz primjenu demografskih mjera te migracijska komponenta mora ući u razmatranje demografske politike Hrvatske u sljedećem razdoblju", zaključio je Dražen Živić.

Okrugli stol organizirali su Veleučilište Lavoslava Ružičke iz Vukovara i Studentski poduzetnički inkubator Veleučilišta u čije je ime sudionike i nazočne studente pozdravio dekan Željko Sudarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:22