VRIJEDAN DAR

Oko 1300 učenika s potresom pogođene Banovine ljetovat će iduće godine na moru

‘Ljetovanje djece na moru veliko je rasterećenje za njihove roditelje jer će mnoga djeca prvi puta vidjeti more‘

Plaža u Makarskoj; ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Oko 1.300 učenika četverih razreda iz Sisačko-moslavačke županije, s područja pogođenog potresom, ljetovat će slijedeće godine na moru, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Odlučili smo u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i županom Celjakom da ćemo idućeg ljeta primiti na kupanje i odmor gotovo sve četvrtaše iz Sisačko-moslavačke županije, njih gotovo 1.300, a za onu djecu koja to budu željela osmislit ćemo i programe obilaska otoka i arheoloških lokaliteta", najavio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Podsjetio je da je lani u kampu Crvenog križa u Okrugu ljetovalo 50 djece s područja Sisačko-moslavačke županije, da je Splitsko-dalmatinska županija pomogla i u obnovi osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" kod Petrinje, te da su njihove interventne službe odmah nakon potresa na Banovini otišle na teren pomoći u saniranju štete.

Boban je napomenuo kako su i Splitsko-dalmatinskoj županiji pomagali drugi, i to iz cijele Hrvatske, tijekom velikog požara na splitskom području 2017. i za prošlogodišnje velike poplave u Kokorićima kod Vrgorca te nedavne poplave u Dicmu u Dalmatinskoj zagori.

Župan Sisačko-moslavački Ivan Celjak je istaknuo kako su u strašnom i katastrofalnom potresu na Banovini "mnoga djeca ostala bez djetinjstva, bez uspomena i bez doma".

"Ljetovanje 1.300 djece na moru veliko je rasterećenje za njihove roditelje jer će mnoga djeca prvi puta vidjeti more i barem tih pet dana odmaknuti se od svakodnevice na potresom pogođenom području", kazao je Celjak.

Ocijenio je da je danas potpisani ugovor o ljetovanju učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najbolji božićni dar djeci s Banovine.

Na pitanje je li zadovoljan obnovom, Celjak je odgovorio da će biti zadovoljan "tek kad i posljednji sugrađanin preseli iz kontejnera u čvrst, siguran i topao objekt".

Podsjetio je kako je odmah nakon potresa Vlada RH osigurala 2.200 kontejnera. Nakon toga, osigurano je još mobilnih objekata za privremeni smještaj, rekao je te izrazio žaljenje što su mnogi još uvijek u takvom, privremenom smještaju.

"Vlada je osigurala državne stanove, Sisačko-moslavačka županija je nedavno uredila i stavila na raspolaganje stanove u vlasništvu županije, a u lječilištu u Topuskom osigurali smo zimski smještaj za 270 osoba", izvijestio je Celjak te izrazio čuđenje malim interesom budući da se za smještaj u Topusko javilo samo 15 ljudi.

Rekao je da je slab interes i za smještaj u objekt u općini Sunja gdje je Sisačko-moslavačka županija, zajedno s Hrvatskim šumama, uredila jedan objekt za ljude koji su u potresu ostali bez doma.

"Međutim, s područja općina Sunja, Hrvatska Dubica, Donji Kukuruzari, Majur, grada Hrvatske Kostajnice i Dvora 'nula' je zainteresiranih za taj smještaj. To nas pomalo čudi", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:41