VANDALSKI ČIN

Ogorčenje zbog skidanja zastave u Kninu: Hrvatsku smo izborili krvlju u obrambenom ratu i ostvarili tisućljetni san

Izrazito sam ponosan što smo u sredinama gdje žive hrvatsko i srpsko stanovništvo ostvarili dijalog, poručio je župan Marko Jelić

Skidanje hrvatske zastave kod Knina

 Titok Screenshot/

Policija je brzo pronašala osobe koje su skidale hrvatsku zastavu i uhitila ih je, a evo što je kazao gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić, javlja Slobodna Dalmacija.

"Dogodila se jedna nemila situacija, gdje su dvije mlade osobe izazvale su jedan incident i na taj način obeščastile našu zastavu. Mi u Kninu smo posebno osjetljivi na takve situacije i meni su se javljali pripadnici nacionalne manjine i svi su ogorčeni što se nešto tako dogodilo", kazao je kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić za RTL.

O kojim se ljudima radi?

"Ja nemam točne informacije, prema onome što sam naučio jedna od osoba je državljanin Republike Hrvatske, a druga dvojica navodno nemaju hrvatsko državljanstvo. Tu su u posjeti rodbini vjerojatno", govori Ćaćić.

Podsjetimo, policijski službenici su na temelju prikupljenih saznanja i dostupnih materijala na društvenim mrežama, utvrdili kako je 20-godišnjak 26. svibnja u mjestu Kovačić, na brdu Gradina, s čeličnog stupa skidao hrvatsku zastavu, dok ga je drugi 20-godišnjak snimao i pritom ga poticao govoreći mu da je skine. Snimljeni materijal su objavili na društvenim mrežama i proslijedili 49-godišnjaku koji ga je potom dijelio drugim osobama putem internetskih komunikacija. Ovakvim su postupanjem grubo omalovažili zastavu Republike Hrvatske - napominju iz PU šibensko-kninske čiji su djelatnici potom trojicu "junaka" predali pritvorskom nadzorniku, a prijavu protiv njih su dostavili šibenskom tužiteljstvu. Navodno je riječ o mladićima s hrvatkim državljanstvom srpske nacionalnosti

Obratio se i šibensko-kninski župan Marko Jelić.

"Najoštrije osuđujem incident o kojem su danas izvijestili mediji, a koji se prije otprilike dva tjedna dogodio u Kninu, na brdu Gradina, prilikom čega su dvojica muškaraca skinula hrvatsku zastavu i popratnim ponašanjem odašiljali poruke mržnje. Kao aktualni župan Šibensko-kninske županije te bivši gradonačelnik Knina radio sam i radim na promicanju tolerancije, uključivosti i jednakopravnosti. Izrazito sam ponosan što smo u sredinama gdje žive hrvatsko i srpsko stanovništvo uspjeli ostvariti dijalog i sinergiju na korist opće zajednice.Međutim, ovakvi nepromišljeni incidenti ne mogu ići u prilog demokratskoj budućnosti, otvorenom društvu i inkluzivnim načelima."

"Čin skidanja hrvatske zastave iz hrvatskog grada heroja Knina uz gestikulaciju koja se koristila u vrijeme velikosrpske agresije nije ništa drugo nego barbarizam koji za cilj ima provocirati i dijeliti. Ovom prilikom nisu povrijeđeni samo Hrvati i hrvatski branitelji već i Srbi koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu te poštuju njezine institucije i zakone.U tom smislu pozdravljam postupanje PU šibensko-kninske županije koja je provela kriminalističku istragu nad dvojicom muškaraca. Takva reakcija institucija snažna je poruka za cijelo društvo da su zastava, grb, i himna ustavne kategorije zaštićene zakonom.Hrvatsku smo izborili krvlju u obrambenom ratu i ostvarili tisućljetni san. Oni koji se s takvim načelima ne mire i ne poštivaju red i poredak trebaju znati da će u protivnom odgovarati pred zakonom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:13