VAPAJ POGOĐENOG SEKTORA

Ogorčeni ugostitelji: ‘Zatvaraju nas i tjeraju u bankrot, a imamo najmanje zaraženih. Zašto?‘

‘Mordor. Ovo je za nas čisti Mordor... Crnilo...Tama. Ne znam kako bih drukčije opisao ono što nam se sada događa‘
Ugostiteljski objekti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se zatvaraju unatoč tome što nisu bili izvori zaraza
 Boris Kovačev/cropix

"Mordor. Ovo je za nas čisti Mordor... Crnilo...Tama. Ne znam kako bih drukčije opisao ono što nam se sada događa..."

Tako je započeo razgovor s Markom Pilatom, suvlasnikom daruvarskog restorana Little Italy, koji je relativno nedavno otvoren, ali je početkom ovog mjeseca uspio dobiti nagradu za najbolji kontinentalni restoran u Hrvatskoj. To dovoljno govori o kvaliteti koju svojim gostima nudi ovaj restoran.

Na početku mjeseca ta laskava titula dala im je novi elan i dokazala im da rade sjajan posao, a na kraju mjeseca stigle su vijesti o zatvaranju zbog pandemije koja će ih skupo koštati, piše MojPortal.hr.

Brojke ovdje ne divljaju

Ugostitelji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su vjerojatno ogorčeniji od svojih kolega u drugim županijama. Naime, prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorska županija u odnosu na druge županije i Grad Zagreb ima sve brojke u zelenom. Epidemiološka situacija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji neusporediva je s onom u Gradu Zagrebu ili Varaždinskoj županiji. Od početka pandemije, županija sjajno drži virus pod kontrolom, a brojke ni u jednom trenutku ovdje nisu počele divljati. Po broju zaraženih na 100.000 stanovnika, Bjelovarsko-bilogorska županija je na 19. mjestu, a po ukupnom broju zaraženih na 17. mjestu na ljestvici svih hrvatskih županija. Znači, na samom začelju.

image
Marko Pilat
Nikica Puhalo/mojportal.hr

- To je jedina ljestvica gdje želimo biti na začelju i nadam se da će tako i ostati. Usporedni podaci pokazuju i da smo po broju zaraženih učenika u školama također na 20 mjestu na ljestvici županija i tu smo također u zelenom. To pokazuje da Stožer radi svoj posao kako treba, ponekad smo sami i ranije od Nacionalnog stožera uvodili neke strože mjere i to daje rezultate. Naravno da tu presudnu ulogu imaju naši građani koji se pridržavaju mjera i stoga ih još jednom pozivam da tako nastave i dalje - rekao je prije nekoliko dana župan Damir Bajs, a u petak je još dodao:

- Možda bi trebalo razmisliti da se mjere provode prema stanju na terenu, ali ako vrijede za cijelu Hrvatsku, moraju vrijediti i za našu županiju.

image
Damir Bajs
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Međutim, sve te dobre brojke nisu uspjele uvjeriti Nacionalni stožer da bi zatvaranje ugostiteljskih objekata trebalo prepustiti lokalnim stožerima te da oni kafići i restorani koji se nalaze na teritoriju gdje situacija s virusom nije alarmantna, ostanu otvoreni. U Daruvaru, primjerice, nije zabilježeno da se itko zarazio u restoranu. Također, ni jedan konobar u Daruvaru nije dosad bio zaražen koronavirusom.

Vrhunski restoran

- Imamo 10 zaposlenih u našem restoranu, osam radnika i nas dva suvlasnika. Situacija je grozna, nemamo što reći. Ako i dobijemo mjere, tih 4000 kuna po zaposleniku, to je kap u moru. Doprinosi, mirovinsko... To sve mi moramo platiti. Idu nam troškovi, najam, komunalije, režije... Samo minus, minus, minus... Gotovo je - rezignirano nam priča Marko Pilat, suvlasnik restorana Little Italy, mladić koji je s prijateljem vršnjakom odlučio otvoriti vrhunski restoran u Daruvaru. Kao i svi drugi, imao je na pameti sto problema koji ih mogu zahvatiti, ali pandemija mu nije bila na kraj pameti.

- U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema potrebe za zatvaranjem ugostiteljskih objekata. Epidemiološka slika je relativno dobra. Nitko se u našem restoranu Little Italy nije zarazio, ni gosti ni osoblje restorana. Prvi bi bili na udaru mi konobari da se ovdje pojavio virus. Ista je situacija i u drugim kafićima. Da se tu dogodila zaraza tu, da nas je pokosilo, 'ajde, shvatili bismo mjere, ali ovako... Stvarno nema smisla - priča nam rezignirano Pilat i istovremeno se smije od muke.

- Minus će biti velik, ako treba, i posudit ćemo. Naravno da treba zatvoriti županije u kojima je situacija baš kritična, poput Varaždinske. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su brojke malene, desetak je zaraženih u Daruvaru, a sve se mora zatvoriti. Kod nas je sigurnije nego u trgovinama. Mi stalno dezinficiramo prostor. Kod nas u restoranu je puno sigurnije nego u trgovinama, dezinficiraju se ruke, nose se maske, kad gosti odu, stol se odmah dezinficira. Bilo bi sjajno kada bi nas država mogla obeštetiti sa 75 posto iznosa prošlogodišnjeg prometa, mi bismo bili na nuli, ali svi znamo da to nije moguće - priča nam Pilat.

Sličnog raspoloženja su i Nino Medaković i Dražen Dobraš, vlasnici kafića i noćnog kluba Public u samom centru Daruvara, lokala koji je u kratko vrijeme postao broj jedan u Daruvaru. Imaju devet zaposlenika, osam konobara i čistačicu. Nije im jasno zašto se zatvaraju objekti u županiji koja ima malen broj oboljelih i bitno bolju epidemiološku sliku u odnosu na ostatak Hrvatske. Bjelovarsko-bilogorska županija je po rezultatima obuzdavanja pandemije u rangu s Istarskom.

Dodatni trošak

- Kod nas se, koliko znamo, nitko nije zarazio, niti jedan naš konobar se nije zarazio, to znamo sigurno, a koliko znamo ni u cijelom gradu nema zaraženog konobara - priča nam Dobraš. Nino Medaković i on ogorčeni su jer su mjere koje se donose, kažu, potpuno nelogične.

- Prvo su nam ograničili broj gostiju, što nam je srušilo promet. Pa su nam ograničili radno vrijeme, što nam je dodatno srušilo promet. Pa smo morali uzeti i redara koji je popisivao goste i mjerio im temperaturu, što nam je bio dodatni trošak u trenutku kad promet drastično pada. I na kraju smo dobili kaznu 40.000 kuna, što je 2/3 naših plaća! Pa gdje to ima?! Svi smo ogorčeni! - kaže Nino Medaković.

image
Nino Medaković
Nikica Puhalo/mojportal.hr

- Smanjili su nam prihode i tako nam stvorili višak radne snage, a ne smiješ nikoga otpustiti jer ako nekoga otpustiš, ne možeš dobiti potporu za radnike. Mi trenutno prema prihodima imamo višak od četiri radnika jer posla je sada malo - nadovezuje se Medaković i dodaje kako je prag od 60 posto pada prometa kao uvjet za pomoć sulud jer kome ja promet toliko pao, priča, taj ne treba više ni raditi.

- Država bi trebala pokriti plaće i doprinose, a da nas nekako obeštete. Prošli put plaćanje najma nitko nije obustavio. Zvali smo banku, a banka nam kaže: "Imate ugovor i mi ne želimo raditi aneks". Znači, mi smo tri mjeseca morali plaćati najam, a da nismo ništa zaradili. Morali smo platiti PDV, a da zapravo nismo ništa zaradili za mjesec prije. Moraš platiti sve poreze, komunalne naknade. Mi još imamo investicije koje smo pokrenuli prije korone, u drugom mjesecu ove godine, i koje moramo prema ugovoru ispuniti u sljedeća četiri mjeseca. Obavezni smo uložiti 60 posto sredstava da bismo dobili 40 posto od ukupne investicije, ali to je sve bilo pokrenuto prije korone. Tko je tad znao što nas čeka - govori Dobraš.

- Sve što bismo zaradili, ponovno smo ulagali u naš lokal. Bilo nam je važno zadržati radnike jer smo jako zadovoljni s njima, jako su kvalitetni - dodaje Medaković i nastavlja:

- I to s mjerama je suludo, donesu mjeru u četvrtak da u petak mi ne radimo. Sve u jedan dan! A nama je trebalo šest mjeseci da izganjamo sve papire koji su nam trebali za otvorenje noćnog kluba. Mi smo se pripremali za vikend, dali kaparu za glazbu u živo, naručili smo više pića, napravili marketinško ulaganje. I onda neki čovjek kaže: "Nećete vi to raditi!" Ok, može, ali nam onda pokrij troškove jer mi ulažemo unaprijed. Ili donesi odluku u četvrtak za sljedeći petak i onda smo mi mirni jer na vrijeme znamo što nas čeka i nećemo poduzimati nikakve radnje koje bi nas koštale. Gdje je tu njima logika?

Gostima su išli na živce

Iako su provodili sve mjere koje su propisane, kažu kako su opominjali ljude zbog maski i dezinficiranja, ali je gostima to išlo na živce pa su neki prestali dolaziti.

- Dakle, ponovno gubitak, radimo ono što nam je država rekla da moramo i s time tjeramo goste. I nikoga nije briga što su nam prihodi zbog toga padali niti kako ćemo mi svi preživjeti - zaključuje Dobraš.

Također novi klub Ray, nedavno je otvoren u centru Daruvara. Njegov vlasnik Damir Pavlak Pipi iskusni je ugostitelj. Njemu kao da je dosta cijele ove situacije pa nam kaže:

- Ma, ja mislim da sve treba zatvoriti! - kaže nam Pavlak kod kojega je zaposleno sedmero ljudi.

image
Damir Pavlak Pipi
Nikica Puhalo/mojportal.hr

Pa kako zatvoriti, svi misle da je to greška, barem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Kako to da se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja ostalih daruvarskih ugostitelja. Zapravo, ispravlja se, to čak nije ni moje mišljenje - to je moje iskustvo, kaže i pojašnjava:

- Kaznili su nas sa 30.000 kuna jer smo imali više od 25 gostiju. Za mene osobno bi bilo bolje da sam zatvorio prije mjesec i pol dana, ne bih dobio toliko kaznu. Nemoguća je misija usmjeravati goste: sad nosite maske, sad ih ne morate nositi, izađite van, ne možete ući... Nama je bilo u objektu više od 25 ljudi, neki nisu nosili maske dok su hodali, majstor je došao, napisao nam 30.000 kuna i jebiga... I ponovno su na bili i brojali ljude. To, dakle, nije moje mišljenje nego iskustvo i zbog tog iskustva mislim da bi trebalo sve zatvoriti.

I on priča kako se kod njih nitko nije zarazio, ni gosti ni osoblje.

- Moramo izdržati ovaj lockdown. U ovoj situaciji je teško biti pametan. Svaki dan pričamo samo o tome. Država će sa svojom pomoći pokriti samo jedan dio plaća radnika jer su im plaće veće od 4000 kuna neto iznosa kojeg daje država.

Oko samog zatvaranja je prilično jasan.

- Gledajte, Varaždin su zatvorili pa su svi otišli su svi u Čakovec i priča se tamo zakomplicirala. Nikome nije lako, a nama ugostiteljima je najteže. Ako mi ostanemo otvoreni, kod nas će doći ljudi sa svih strana. Kao što su zatvorili Đulovac pa su svi došli u Daruvar. Nismo se tome veselili. Mislim da bi sve trebalo zatvoriti s tim da nas obeštete. Svi spominjemo Njemačku gdje ugostiteljima pokrivaju 75 posto prometa. Mi znamo da je naša država jadna, jadnija od nas samih. Mi smo jadni, a država je još jadnija i to ne možemo očekivati pa ćemo biti sretni i s ovih 4000 kuna. Mislim da se sve treba zatvoriti iako su mišljenja ugostitelja podijeljena - kaže nam Pavlak.

Svaki mjesec čisti gubitak

Napuštamo pusti, ali jako lijepo uređeni Ray bar i odlazimo u nedavno preuređeni kavanu Queen, poznat po dobrim gablecima i generalno dobrim jelima za jako pristojnu cijenu. Kod njih je zaposleno 14 ljudi i nitko više nije siguran što će sutra biti s njima. Najzabrinutiji je gazda Dražen Leš. Kao da ne želi to izgovoriti, ali boji se onog najcrnjeg scenarija.

- Trebali su raditi lockdown na područjima na kojima se korona jako proširila, a ovo naše područje to definitivno nije. Nama se nitko od osoblja nije zarazio, a koliko znamo nije ni nitko od gostiju. Sigurnije je u restoranu nego u trgovini. Pomno pratim statistike i istraživanja; najviše se ljudi zarazilo u supermarketima. Ugostiteljstvo je na 8. ili 9. mjestu.

image
Dražen Leš
Nikica Puhalo/mojportal.hr

Kaže da se oni bez potpore države neće izvući, a potpore neće dobiti jer će raditi dostave pa im promet neće pasti više od 60 posto. Vlasnik Queena otvoreno govori i o brojkama, iako mu se na licu jasno vidi muka dok ih izgovara.

- Meni sada trebaju dostavljači i kuhari, a što ću s konobarima, ne mogu ljude sad otpuštati, zajedno smo u ovome. Mi smo već u prvom lockdownu s mjerama imali svaki mjesec 35.000 kuna čistog gubitka, znači u tri mjeseca preko 100.000 kuna gubitka. Na kraju, ja sam se odmah angažirao za potpore, dobili smo i kredit od HAMAG-a, ali to je sve otišlo jer smo investirali. Ovaj val nas je uhvatio usred renovacije.

- Više ne možemo uzeti nikakav kredit. Uzeli smo bili dva mala automobila na leasing zbog dostava jer smo imali dva stara automobila koja su se stalno kvarila. Sad imamo tri auta na leasingu, 14 zaposlenih ljudi, kredit kojeg još nismo ni krenuli otplaćivati. A od ničega nas nisu oslobodili... Sad smo baš i spomeničku rentu platili i sve ostale parafiskalne namete za koje sam mislio da su ih već ukinuli, ali nisu. Zadnja dva mjeseca smo poslovali s 20.000 kuna gubitka. Kad se to akumulira za par mjeseci, iznos je 100.000 kuna. Doći će nam sad i kredit na naplatu, a rata mu je 20.000 kuna jer je rok otplate osam mjeseci. Ne znam što ćemo... - govori nam Dražen Leš i dodaje ono što smo već čuli:

Račun je potpuno prazan

- Glupo je i određen prag od 60 posto pada prometa za potpore jer s tolikim padom se uopće ne isplati raditi. To završi tako da bez veze zadužiš i sebe i druge i onda propadneš. Država bi morala parcijalno zatvarati. Ali problem je i što su ljudi u strahu i više ne dolaze. Bez obzira na to što nas nisu zatvorili, mi kao da jesmo zatvoreni ovo zadnje vrijeme. To je jedna spora smrt, što bi se reklo. Morali bi nas ili ostaviti otvorene ili obeštetiti kao u svim zemljama. Ne tražim ja od države da mi da 100.000 da ne radim, nego mi smanjite porez, ukinite sve namete koje možete dok se ovo ne smiri. Jer to mi je bolje to nego da mi daju svaki mjesec 100.000 kuna. Nama je prosinac inače bio udarni mjesec, a onda prvi, drugi i treći mjesec katastrofa. A sad nećemo imati ništa ni u udarnom mjesecu i onda dolaze ova tri mjeseca kada ionako nikad nema nekog prometa. Mi smo taj period prije preživljavali s novcem kojeg bismo zaradili u prosincu, a sad toga neće biti. Račun nam je potpuno prazan, stvarno ne znam što da radimo - govori nam Dražen Leš dok se opraštamo s njim.

Vraćamo se ponovno u sami centar, tamo nas u jako lijepo uređenom kafiću City Caffe čeka njegov vlasnik, izrazito smireni gospodin Damir Šmalc koji staloženo gleda na cijelu situaciju iako ona za njega nije ni malo ugodna.

- Imam troje zaposlenih, a ja sam četvrti. Nadam se da ćemo dobiti subvencije za radna mjesta što je sigurno pozitivno. Problem za ugostiteljstvo je što ne postoje samo troškovi za radnike. Nama će u prosincu doći svi troškovi za studeni. Mi, mali ugostitelji, uglavnom nemamo akumulirano 100.000-200.000 kuna sa strane nego radimo s dnevnim prometima. I sad će se vrlo vjerojatno dogoditi val ovrha jer su svi krediti ponovno pušteni, a ljudi neće imati od čega pokrivati rate.

Damir Šmalc neprestano razmišlja o situaciji u kojoj su se našli i ima svoje prijedloge rješenja za ublažavanje ugostiteljske katastrofe.

image
Damir Šmalc
Nikica Puhalo/mojportal.hr

Obustava plaćanja kredita

- Zakonodavac je u nezavidnoj situaciji. S jedne strane imamo ljude koji umiru, a s druge strane imamo potrebu ljudi da osiguraju elementarnu egzistenciju koju taj isti zakonodavac nije napravio na normalan način. Zakonodavac je prije 14 dana trebao reći: "Mi ćemo ići s lockdownom i ovo su mjere koje donosimo" kako bi oni koji rade imali mir i kamo bi znali na što mogu računati. Treba ponovno obustaviti plaćanje kredita. U trenutku zatvaranja bismo trebali dobiti sredstva. Mislim da smo mi u Daruvaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mogli ostaviti svaki pušački lokal jer u njega po zadanoj kvadraturi stane 15 ljudi prema epidemiološkim mjerama - govori nam Leš i objašnjava što je najmanje što država može učiniti za njih.

- Minimum minimuma od države bio bi da 30 posto od ostvarenog prometa prošle godine u istom mjesecu podmiri ugostiteljima jer onaj tko je u najmu ili ima kredit, ti troškovi iznose između 10.000 i 15.000 mjesečno, plus hladni pogon, struja, voda, paušali... Tim ugostiteljima neće biti ni malo lako.

Nada se da će Grad Daruvar izaći u susret ugostiteljima jer im je već smanjio naknade za terasa.

- Sada bi bilo razumno od Grada da povuče rješenje o naplati terase jer ih ionako većina ugostitelja neće moći podmiriti.

No, nastavlja, ključ leži u potezima koji bi bili dugoročno rješenje za ugostitelje.

- Jedina prava mjera koja nama može pomoći jest smanjivanje PDV-a barem na 10 posto. Vi na 100.000 kuna platite oko 13.000 kuna PDV-a. Kada bi se to smanjilo za nekih 60 posto, to bi za ugostitelja značilo nekih 6000-7000 kuna PDV-a manje, a kroz godinu dana to iznosi 80.000 kuna. To bi bio minimum minimuma neke razumne politike. Nakon ovog lockdowna se dio lokala neće više otvoriti jer nama šanse da to traje do 21. prosinca. Mislim da će brojke još rasti jer će biti sve više testiranja, a moja je procjena da se ugostiteljstvo neće otvoriti prije trećeg mjeseca.

Ne želimo samo tri kafića u gradu

Šmalc također kaže da u svakom gradu postoje ugostitelji koji krše neka pravila, ali da se ne slaže s tom politikom koja kažnjava sve zbog propusta jednoga. To je, smatra, velika nepravda.

- Od Grada Daruvara smo dobili pomoć sufinanciranje plaća dvoje radnika u zadnje dvije godine i dobili smo 1500 kuna za dezinfekcijska sredstva. Smanjili su nam naknadu za terasu, ali mislim da bi se, s obzirom na ovu tešku situaciju, Grad ove godine u potpunosti trebao odreći primanja. Svima nama je u interesu da kada se ovo završi ne ostanu samo tri kafića u gradu - zaključuje Šmalc.

Kako je dosta ugostitelja reklo kako se nada i pomoći od Grada u ovoj teškoj situaciji gdje im je onemogućen rad, nazvali smo i gradonačelnika Daruvara, Damira Lneničeka.

- S obzirom na dobru epidemiološku situaciju u cijeloj našoj županiji, mislim da se nisu trebali zatvarati svi lokali i restorani. Naše iskustvo je pokazalo da ugostiteljski objekti dosad nisu bili izvor širenja zaraze, a u večernjim terminima su tek neki ugostiteljski objekti bili problematični. To je nešto što se može riješiti uz pomoć policije i inspektorata s kontrolom i prevencijom u večernjim satima. Mi smo kao Grad već prije ugostiteljima i obrtnicima osigurali određena sredstva, također smo im smanjili porez na potrošnju s na dva posto i dali još neke olakšice. Spremni smo ponovno sjesti s ugostiteljima i vidjeti kako im možemo pomoći. Vidjet ćemo kako će se u ostalim gradovima odvijati situacija, ali možda će se, u dogovoru s epidemiolozima i Stožerom, moći omogućiti kafićima da, recimo, izdaju pića za odnijeti ispred ulaza, poput Coffe to go, pa da barem nešto uprihode. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija sljedećih dana, ali smo svakako otvoreni za pomoć ugostiteljima i u okvirima u kojima je to moguće - rekao je za MojPortal.hr Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara.

Hrebak za zaštitu radnih mjesta

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak u nekoliko je navrata, otkad je pandemija krajem veljače došla i u Hrvatsku, pomagao bjelovarskim ugostiteljima. Hrebak je jedan od rijetkih političara koji surađuje s vladajućom strankom, a koji se usprotivio zatvaranju ugostiteljskih objekata na nacionalnoj razini.

image
Dario Hrebak
Goran Mehkek/Cropix

- Podržavam sve mjere koje ne dovode do lockdowna. Ali smatram da su se odluke o zatvaranju ugostiteljskih objekata trebale prepustiti županijama, odnosno lokalnim stožerima. U ovoj krizi jednako treba štititi ljudske živote, ali i radna mjesta. Nećemo moći spasiti sve ljude da ne umru od Covida-19, ali možemo napraviti sve što je u našoj moći da ih što manje umre, a da što više ljudi živi od posla. Ne vidim razloga zašto bi u istom položaju bili Varaždin, Istra, Bjelovar i Zagreb. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je epidemiološka situacija bitno bolja u odnosu na najveći dio ostalih županija. Prema dosadašnjem iskustvu, vrtići, osnovne škole i ugostiteljski objekti nisu glavni izvor zaraze. Glavni izvor zaraze su radni prostori, birokracija, sastanci - rekao je za MojPortal.hr gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:18