KRŠENJE MJERA

OGORČENI OTAC 16-GODIŠNJAKA 'Vježbali su propisno udaljeni, ali su ih popisali. Sinu nisu dali da me zove, jedan od njih uhvatio se za pendrek'

street workout igralište u Mosećkoj ulici u Splitu
 Slobodna Dalmacija

Iako Nacionalni stožer svakodnevno informira javnost o stanju i mjerama suzbijanja širenja koronavirusa, još je dosta situacija u kojima je građanima, pogotovo mlađima, teško shvatiti zašto je nešto dozvoljeno, a nešto nije.

Tko bi objasnio mlađima (i ne samo njima) zašto se može u trgovinu, a ne na igralište. Jedna od takvih situacija zbila se u Mosećkoj ulici u Splitu, u utorak nešto prije 17 sati. Na igralište sa spravama za vježbanje došla su tri maloljetna mladića, piše Slobodna Dalmacija.

- Moj sin ima 16 godina i prvo je u četvrtak, 23. travnja, otišao sam na to vježbalište. Inače se bavi tim street workoutom i trenira karate i cijelo se vrijeme pridržava svih mjera, a možete misliti kako je to teško djetetu. Znači, tad je bio sam i žena iz Civilne zaštite mu je rekla da mora otići. Nazvao me i ja sam pokušao s njom razgovarati, rekao sam joj da nema smisla, da ga ne treba tjerati, da je ondje sam i nikoga ne ugrožava... No ona je odgovorila da je dobila naređenje i da ga mora maknuti, jer ako pusti njega, vidjet će i drugi te doći - prepričava Slavko Jakovčević.

Sin mu je onda otišao.

S obzirom na to da je Stožer od ponedjeljka ublažio mjere i da je dopušteno do pet osoba u skupini, u utorak popodne mladić je opet otišao vježbati, ali s dva prijatelja.

- Bili su svaki na svojoj spravi, vježbali propisno udaljeni i onda je opet došla ta žena iz Civilne zaštite. Zvala je policiju koja ih je legitimirala. Popisali su ih, a mom sinu nisu dali da me zove. Jedan od policajaca se uhvatio za pendrek i rekao mu prijeteći da makne mobitel. Pitam se zašto su tako postupili s maloljetnikom, zašto me nije smio zvati? ​Pozvao sam Prvu policijsku postaju i sve ispričao. Policajac mi je rekao kako već znaju da sam ja omalovažavao djelatnicu Civilne zaštite kao službenu osobu. To nije istina! Taj prvi put normalno sam pričao s njom. Tražio sam zapisnik, no rekao mi je da to neću dobiti i spustio slušalicu. To je gaženje ljudskih prava! Ako je netko moje dijete zapisao, imam pravo znati zašto. Nikakav problem nije radio, mi svi poštujemo mjere, pa on nosi dezinficijens kad izlazi van - govori ogorčeni otac za Slobodnu Dalmaciju.

Kaže da na vježbalištu nema upozorenja da je zabranjeno okupljanje.

- Potjerali su ih na bezobrazan i zločest način, to me smeta. A čim im nešto ne odgovara, izmisle da si rekao nešto što nisi i tako se pravdaju. Ako se može gradelavati i to do pet osoba, zašto djeca ne mogu vježbati - pita se ovaj otac.

Policija je potvrdila da su u utorak dobili dojavu djelatnice Civilne zaštite da se na vježbalištu u Mosećkoj nalazi nekoliko mlađih osoba i da se ne žele udaljiti. Pojašnjavaju da je do 4. svibnja na snazi odluka Stožera o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta. Dakle, nitko ne smije biti na igralištu, nitko, bez obzira na mjere.

- Utvrdili smo identitet tih mlađih osoba i Stožer će se o tome izvijestiti. Mi ne izdajemo potvrde ili zapisnike niti podnosimo prijave, samo izvijestimo Stožer. Pozvani smo jer se mladići nisu htjeli udaljiti unatoč upozorenjima, a po važećoj odluci nitko ne smije koristiti igrališta. Ta je odluka na snazi već više od 30 dana i mislim da je to dovoljno da se za nju zna. Isto tako, nismo nikome onemogućili da zove roditelje. Mladići su kršili mjere, nisu poštovali upozorenja i zato smo mi pozvani - pojasnila je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:14