ZABRANA RADA

Ogorčeni odlukom Stožera: ‘Otkud im da smo mi žarišta? Pa mi držimo razmak i kad nema epidemije!‘

- Što ako nekoliko mjeseci ili tjedana ne smijem raditi, tko će mi nadoknaditi štetu? - pita se vlasnik lanca casina Moneo Renato Išpan
Ilustracija
 Dmitry Ersler/Alamy/Alamy/Profimedia

Najnovijim odlukama Kriznog stožera civilne zaštite u cilju sprečavanja širenja koronavirusa zabranjen je rad casina počev od nedjelje u ponoć do 15.prosinca. Organizatorima igara na sreću, kako nam je kazao vlasnik lanca casina Moneo Renato Išpan, nije jasno kako su se casina našla na udaru najnovijih mjera i tko će im nadoknaditi štetu načinjenu zbog drugog 'lockdowna' kojem su podvrgnuti otkako je izbila pandemija.

- Ni u jednom dosadašnjem izvješću Kriznog stožera casina nisu detektirana kao mjesto zaraze, a i iz primjera svoje tvrtke mogu kazati da nemamo nijednog zaposlenoga ili gosta s koronom. I sad ne samo da nas se zatvara, nego i stavlja u lošiji položaj u odnosu na, primjerice, kafiće koji nedvojbeno jesu žarišta. Sve je to u najmanju ruku čudno i neočkivano i stoga ćemo u idućim danima tražiti sastanak i objašnjenja od nadležnih u državi - navodi Išpan. Na pitanje što će biti zahtjev organizatora igara na sreću na najavljenim razgovorima s državom, Išpan kaže kako će se tražiti izjednačavanje radnog vremena casina i automat klubova s kafićima.

- To je najmanje što nam se mora omogućiti, gledajući, primjerice, pokazatelje da godišnje oko milijardu kuna uplaćujemo davanja u proračun i zapošljavamo oko sedam tisuća zaposlenika. Uz to, od početka korone zaista besprijekorno radimo i ulažemo na zaštiti zaposlenika i gostiju, od osiguravanja maski za osoblje preko dezinficijensa do pleksiglasa ispred aparata - ističe naš sugovornik, dodajući kako nadležnima koji donose odluke o casinima zacijelo nisu poznati standardi popunjenosti u takvim objektima i rastojanja među aparatima koji se u casinama ionako primjenjuju. Naime, podsjeća Išpan, između igraćih mjesta u casinima ionako postoji razmak od dva metra zadan pripadajućim pravilnicima koji su godinama na snazi, a i broj igrača koji istovremeno mogu biti u klubu je ograničen prema broju automata.

- Kao vlasnik koncesije na automat aparate u obvezi sam platiti godišnju koncesijsku obvezu državi 3,8 milijuna kuna unaprijed, znači u slučaju 2021. to moram uplatiti do kraja godine. Što ako nekoliko mjeseci ili tjedana ne smijem raditi, tko će mi nadoknaditi štetu? - pita se Renato Išpan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:21